Kledingfabrieken die aan Zara en Mango leveren ontslaan duizenden werkers

Kledingfabrieken in Bangladesh die kleding maken voor merken zoals Zara, Mango en H&M hebben duizenden werknemers ontslagen.

May Day Commemoration In Dhaka
Mehedi HasanGetty Images

Kledingfabrieken in Bangladesh die kleding maken voor merken zoals Zara, Mango en H&M hebben duizenden werknemers ontslagen. Het personeel wilde een loonsverhoging en kwam enkele weken geleden daarvoor in opstand in de vorm van protesten door gezamenlijk de straat op te gaan. Werknemers in Bangladesh verdienen een van de laagste lonen in de wereldwijde kledingindustrie. Het huidige minimumloon van 5300 Bengalese taka (ongeveer €55,- per maand) is sinds 2013 niet herzien en ligt ver onder enige schatting van leefbare lonen volgens Clean Clothes.

7.580 werknemers ontslagen

Volgens internationale nieuwsorganisatie Reuters zegt Kazi Ruhul Amin, hoofd van het Trade Union Center van de kledingarbeiders in Bangladesh, dat 'werknemers die leuzen riepen of fabrieken verlieten om deel te nemen aan protesten om loonstijgingen te eisen, en degenen die connecties hebben met handelsorganisaties, hun baan nu verliezen.' Ook Babul Akhter, hoofd van de Federatie Garment and Industrial Workers Federation, bevestigt in dezelfde bron dat minstens 7.580 werknemers uit 27 fabrieken zijn ontslagen.

Niks illegaals

Nieuwswebsite QZ vermeldt dat de protesten hard de kop zijn ingedrukt door de lokale politie waarbij rubberen kogels, traangas en waterkanonnen werden gebruikt om de menigte uiteen te drijven waarbij één persoon werd gedood en 50 andere gewond. Reuters meldt dat volgens vakbondsleiders drie fabrikanten – Crony Group, East West Industrial Park Ltd en Metro Knitting & Dyeing Mills Ltd – werknemers hebben ontslagen. Harun Ur Rashid, voorzitter van de East West Group, zegt dat het bedrijf 'niets illegaals of onrechtvaardigs doet' wanneer hem gevraagd wordt naar de ontslagen bij het bedrijf.

Diep bezorgd

Het Business & Human rights resource center schrijft dat H&M laat weten 'diep bezorgd te zijn over de recente gebeurtenissen in de textielindustrie in Bangladesh.' Mango en Amerikaanse merken zoals Guess en Saks die hun kleding laten produceren in de fabrieken in Bangladesh reageren niet op het verzoek tot commentaar. Ook Zara weigert te reageren. QZ geeft aan dat de merken zich 'bewust zijn van de situatie en een onderzoek gaan doen in Bangladesh om de situatie te onderzoeken.'

Erbarmelijke werkomstandigheden

Eind januari kwamen de wantoestanden in Bangladesh ook al aan het licht met de controverse rondom de productie van het Spice Girls merchandise T-shirt. Ook gold de instorting van het Rana Plaza in Bangladesh in 2013 als één van de dodelijkste rampen ooit in een textielfabriek. 134 mensen kwamen hierbij om het leven en ongeveer 2500 mensen raakten gewond. De fast fashion kledingindustrie van $30 miljard maakt 80 procent van de export van Bangladesh uit, waardoor het land na China de op één na grootste kledingexporteur ter wereld is.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Fashion