Publiek geheim: jonge modellen die dromen van fashionweek worstelen met een leven vol schulden

Zo blijkt uit een onderzoek van BBC.

Hair, White, Blond, Face, Shoulder, Beauty, Fashion model, Hairstyle, Fashion, Long hair,
Getty Images

Nederlandse modellen, zoals Luna Bijl, doen het goed tijdens de fashionweeks (zoals nu in New York en Londen) omdat ze worden ondersteund en begeleid door een betrouwbare agent. Maar zo is het niet voor elk meisje dat droomt van een modellencarrière. Terwijl de modeweken zich nu in rap tempo afspelen, reizen honderden modellen naar de modesteden met de hoop op werk. Volgens onderzoek van de BBC gaan weliswaar velen er financieel gezien slechter op naar huis; diep in de schulden.

Grote gevolgen

Zo vertelt onder meer Anna (een pseudoniem) dat zij al sinds haar 17e als model werkt, waarbij ze op de catwalk verschijnt voor grote namen in de business zoals Prada, Mulberry, Comme des Garçons en vele anderen. Maar drie jaar na haar 'vliegende start' is het haar nog steeds niet gelukt om de ruim 10.000 euro terug te betalen die ze haar modellenbureaus verschuldigd zou zijn. 'Ik heb schulden opgebouwd zodra ik aan modellenwerk begon,' zo vertelt zij de Britse krant. Wat is hier gaande? Anna komt uit West-Europa en betaalde haar eerste agentschap ruim 350 euro voor testfoto's – een bedrag dat werd toegevoegd aan een account op haar naam. Dit terwijl de grote agentschappen in Nederland juist altijd adviseren om niet te betalen voor testfoto's. Kom je als jong meisje bij het verkeerde bureau terecht dan kan dit dus grote gevolgen hebben.

Model Law

In het geval van Anna werden ook de kosten berekend voor een casting in Londen, waaronder accommodatie. Zo lopen de kosten wel op. Anna had een nog groter probleem toen ze op 18-jarige leeftijd op eigen kosten naar Amerika afreisde voor New York Fashion Week, maar toen te ziek werd om ook meer een dag te kunnen werken. De eerste twee jaar ontving ze zo goed als geen inkomsten, omdat haar uitgaven niet opwogen tegen de editorial fees die ze binnenharkte. Het Russische model Ekaterina Ozhiganova wil dit probleem nu aan het licht brengen, omdat het een behoorlijke penibele situatie oplevert voor jonge modellen in een industrie die bovendien zeer onzeker is. Ozhiganova woont en werkt in Parijs, waar ze Model Law heeft opgericht. De eerste Franse vereniging die de rechten van modellen behartigt. 'Voorheen ging het om het taboe rondom seksueel geweld' in de modellenindustrie, zo vertelt zij: 'Iedereen heeft het erover, maar niemand heeft het over geld. De lippen worden stijf op elkaar gehouden.' Waarom? Succes wordt onder modellen vaak gemeten aan de hand van hoeveel je verdient, dus er wordt niet graag over financiën gesproken. Volgens Ozhiganova is het gebrek aan informatie het grootste probleem. 'Modellen hebben geen flauw idee wat ze zouden moeten verdienen.'

Arme landen

Terwijl modellen van over de hele wereld in dit soort financiële problemen kunnen belanden, zijn vooral de meisjes uit armere landen kwetsbaar. 'Net zoals elke andere werknemer die uit het buitenland komt naar een meer welvarende economie', aldus Ms Ozhiganova. Ze licht toe: 'Er zijn taalbarrières, ze kunnen het papierwerk niet of nauwelijks lezen, het contract. Ze springen in het diepe.' Wat bijdraagt aan het probleem is dat er een zee is aan aspirant modellen, maar minder werk en het loon is sowieso al laag. Ondertussen willen modehuizen het liefst voor elke show een verse stroom aan zogenaamde 'new faces'. Ben je dit seizoen 'in' dan ben je het andere seizoen ineens 'uit'. Hierdoor krijgen veel modellen niet eens de kans om een solide carrière op te bouwen. Cruciaal voor beginnende modellen: zoek een bureau dat goed staat aangeschreven.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Fashion