Streetwear en samenhorigheid: Amsterdamse merk Patta krijgt jongeren in beweging

Het Amsterdamse streetwear merk Patta zet zich in voor sikkelcelziekte en lanceert daarom de Running Better Together 2-documentaire.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Dat Patta voor een culturele beweging zorgt, weten we inmiddels. Maar hun projecten voor – en daarmee hun invloed op – de jeugd worden steeds mooier, groter, spectaculairder en bijna filantropisch. Ik hang geregeld met Edson Sabajo en als ik hem naar alle mentor-achtige projecten vraag, zijn ze ontelbaar. Van kids op de Hogeschool van Amsterdam mentoren tot talks geven bij het Open Space Contemporary Art Museum (OSCAM) om jongeren te motiveren tot serieus ondernemerschap. Guillaume Shmidt, Gee voor de vrienden, gebruikt regelmatig zijn social media platform om de wereldwijde rottigheid aan te kaarten. Hij roept op tot samenhorigheid en bewustzijn. Tijdens het Vogue Fashion Festival vorig jaar mocht hij zich dan ook tot een van de streetculture/streetwear sprekers rekenen. Onlangs stonden Edson en Gee samen in de krant voor een nieuw project in samenwerking met cultureel centrum De Hem onder leiding van Kim Tuin.

Patta-Running-Team-IXL
Patta Running Team
David Stegenga

Samen tegen sikkelcelziekte

Maar nu eerst dit bijzondere project: Patta Running Team X ROCVAF kids die afgelopen januari samen de NN Egmond halve marathon lopen. Het Patta Running Team kaart hiermee sikkelcelziekte aan om lanceert de documentaire Running Better Together 2 om het bewustzijn rond deze aandoening te vergroten. En als je denkt dat ik het droog hield bij de première van de documentaire hierover, think again. Jermain Breidel (coach Jay) en assistant-coach Dennis Wijnhold, trainers en vrienden van Patta, begeleiden dit project. Ze doen me denken aan een "good cop, bad cop" duo. Jay ziet er streng uit, Dennis heeft een kenmerkende ‘big smile’. Maar dat is echter de buitenkant zoals ik die observeer. Als je de documentaire ziet, merk je dat coach Jay iets losmaakt bij de kinderen, dat hij zijn autoriteit niet hoeft af te dwingen. Jay blijft ze pushen en ze willen niet opgeven. Dennis vult hem perfect aan. De kids luisteren en kijken tegen hen op. De documentaire laat mooie momenten van het trainingskamp zien. Drie prachtige en dappere mensen die met deze ziekte leven, spreken de kids toe. Ook worden speciale running shirts voor de jongeren gemaakt met de tekst "sikkelcel awareness".

Social group, Fashion, Event, Photography, Performance, Fun, Musical ensemble, Jeans, Flash photography, Team,
Jermain Breidel en assistant-coach Dennis Wijnhold tussen jonge runners.
Patta

'Ik hou van de kleding en heb super veel respect voor Edson en alle boys'

Respect van de jongeren

Na de première spreek ik de prachtige Mariska den Hertog (derdejaars student Maatschappelijke Zorg) en Ruben Coljee (student Urban Sport Trainer) over de betekenis van dit project voor hun leven. 'Rennen is een deel van mijn leven geworden. Nu heb ik pas een scooterongeluk gehad, dus ik lig er even uit maar rennen blijf ik altijd doen', weet de enthousiaste Mariska zeker. 'Coach Jay zorgt ervoor dat je niet wilt stoppen.' Ruben beaamt dat: 'Hij is onze coach en onze vriend, maar toch is er verschil. Als hij iets zegt, luisteren we.' Als ik vraag hoe dat komt, zegt hun blik genoeg. Sommige dingen zijn niet in woorden uit te drukken. Ruben vertelt dat vooral ook de samenwerking met Patta de jeugd aanspreekt. 'Ik kende het merk al. Om er op zo’n manier bij te horen, is gewoon chill. Ik houd van de kleding en heb super veel respect voor Edson en alle boys.'

'We doen dit samen'

Coach Jay: 'Ik vind het ook belangrijk dat autoriteit de weg leidt. Ik wil zeker hun vriend zijn, maar ook dat ze het beste uit zichzelf halen en dan moet je soms streng zijn. Die scheidingslijn is nodig.' Waarom krijgt hij dat wel voor elkaar en veel leraren op school niet, vraag ik me af. 'Respect is wat ons allemaal drijft. Ik laat ze niet tegen elkaar racen. Niet omdat ik ze geen lol gun, maar dat is ook een training. Geen haantjes-gedrag en geen onderlinge competitie. We doen dit samen.' Ik refereer aan een scène in de docu waarin Dennis en de goedlachse, adorable Leandro tegen elkaar willen racen en Jay er een stokje voor steekt. Ik denk dat de succesformule van coach Jay te maken heeft met iets wat hij zelf niet doorheeft. Hij beschikt namelijk over een bepaalde zachtheid die jongeren erg waarderen. Terwijl hij tegelijk een hele stoere man is.

White, Black, Black-and-white, Monochrome, Monochrome photography, Architecture, Photography, Footwear, Arch, Style,
Patta

Jay is ex-amateur kampioen Thaiboksen, deed verschillende sportgerelateerde opleidingen waaronder MILO Performance and Education (personal training) en een cursus Boksfit bij de Nederlandse Boksbond. Daarnaast vloog hij een beetje dj-end en in de horeca werkend door Amsterdam. Tot hij – naar mijn idee – zijn echte roeping vond. Vul dat aan met de altijd grijnzende, hardwerkende Dennis en de tomeloos energieke Edson en je hebt een prachtige supportive playground die jongeren motiveert het beste uit zichzelf te halen. Wie ook een jongerenproject op wil zetten, kan hiervan leren. Zó moet het!

De docu "Running Better Together 2" wordt aanstaande vrijdag 29 maart gelanceerd op de Patta blog en hun Vimeo-kanaal.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Fashion