Behind the scenes: zo worden de geliefde J'Adior-hakken gemaakt

‘Maatwerk’ is hier een understatement, blijkt wel uit de video.

jadior-hakken-video
Getty Images

Wie een hak van Dior door zijn of haar handen laat glijden, voelt: dit is met precisie in elkaar gezet. Het Franse modehuis laat dan ook niks aan het lot over, blijkt uit een nieuwe how-to video van het merk. Van schets tot verpakking: aan elk detail wordt gedacht. De beelden illustreren dat schoenen maken een kunst op zich is, mocht je daar überhaupt nog aan twijfelen.

J'Adior-pump

In de video wordt het J’Adior-model in elkaar gezet, waarbij we van begin tot eind mogen meekijken. Voor het aanbrengen van de bekende letters op de schoen is wat kundigheid geboden, want het font moet identiek aan elkaar gestikt zijn. Menselijk maatwerk is dan ook onvervangbaar, zei monsieur Dior ooit zelf: ‘Handen creëren iets wat een machine nooit kan evenaren: poëzie en leven.’ Daar sluiten veel celebrities zich bij aan, want de iconische hak van Dior is al jaren aanwezig in het modebeeld (vraag het Kata Mara of Bella Hadid maar).

Het ontwerpproces van Dior

Creative director Maria Grazia Chiuri staat inmiddels bekend om haar statements, maar zegt ook zeker geen vaarwel tegen klassiekers. Voor haar herfst/wintercollectie 2019 heeft ze een frisse wind door het J’Adior-model geblazen, waarvan in de video akte. Terwijl het vervaardigen van de hakken 230 duizend borduursteken vergt, worden de schoenen maar van één lap stof gemaakt. De zogenaamde petites mains (ook wel 'little hands', toch wel de stille helden van de mode-industrie) zijn negen uur bezig met het produceren van één paar hakken. Een ontwerpproces waar je u tegen zegt, maar laten we wel wezen: het resultaat mag er zijn.

dior-jadior-pump
Dior

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Fashion