Schueller de Waal veranderde diens coutureshow in een grote schoonmaak

Tijdens Paris Couture Week organiseerde ontwerpersduo Philipp Schueller en Rens de Waal een boundary-breaking show, inclusief bezems en afvalzakken.

Schueller de Waal coutureshow
SCHUELLER DE WAAL/PETER STIGTER

Als er twee dingen zijn die niet zo goed samengaan, zijn het wel haute couture en de straat. Natuurlijk zien we genoeg "streetstyle" tijdens de Parijse Couture Week, maar de shows zelf vinden enkel plaats op spectaculaire locaties die net zo exclusief zijn als de kleding. We noemen een Chanel, die wederom een groot spektakel maakte van diens coutureshow door een complete bibliotheek na te bouwen in het Grand Palais. Indrukwekkend, maar niet bepaald duurzaam (en dan hebben we het nog niet eens gehad over die echte ijsberg van een paar jaar geleden).

Nederlands ontwerpersduo Philipp Schueller en Rens de Waal van modelabel Schueller de Waal brengen daar verandering in. Zo organiseerde het duo een heuse coutureshow midden in Parijs, op de straat en tussen het publiek. Geen catwalk met felbegeerde front-row seats en decadente decors, maar "modellen" met afvalzakken en bezems in de hand. Om zo de straten van Parijs schoon te maken en aan de stad bij te dragen, terwijl de gloednieuwe ontwerpen van Schueller de Waal getoond worden.

Green, Public space, Yellow, Street, Tree, Adaptation, Street performance, Pedestrian, Performance art, Plant,
SCHUELLER DE WAAL/PETER STIGTER

Schoonmaakploeg

In samenwerking met de Parijse milieu-organisatie Pik Pik Environnement creëerden Schueller en De Waal een boundary-breaking show op een plein voor het stadhuis in het 15e arrondissement van Parijs. 50 modellen, bestaande uit vrijwilligers en jonge creatieven, maakten het plein schoon door afval te rapen in "couture" looks van het Nederlandse modelabel. Het thema van de collectie, die de toepasselijke naam "Litter" kreeg, is schoonmaken als een vorm van therapie (waarover later meer). Niet alleen werd er letterlijk schoongemaakt, ook was het thema verwerkt in de kleding.

Blue, Fashion, Costume, Walking, Street fashion, Street, Photography,
SCHUELLER DE WAAL/PETER STIGTER

Zo bestaat de collectie van Schueller de Waal enkel uit recyclede stoffen, afkomstig van oude collecties, reststoffen en andere overblijfselen uit de mode-industrie. Een collectie die vanuit een duurzaam oogpunt een andere draai aan mode en couture probeert te geven. Draagbare stukken bestaande uit onder andere utility wear, overalls en blouses met gerecyclede mouwen passeerden de revue, allemaal ontworpen vanuit het idee van "schoonmaken" en duurzame mode. Voor de collectie werkten Philipp en Rens samen met textiel-kunstenaar Aliki van der Kruijs, die met paarse pigmenten stukken kleding heeft bewerkt. Niet alleen de bewerkte kledingstukken zijn onderdeel van de collectie, ook de omliggende stukken katoen die ter bescherming dienden van de ondergrond zijn gebruikt. Op die manier hanteren Schueller en De Waal een 'zero waste policy', die naadloos aansluit op het schoonmaak-thema.

Street fashion, Fashion, Snapshot, Costume, Street, Photography, Outerwear, Road, Fashion design,
SCHUELLER DE WAAL/PETER STIGTER

Fashion therapy

Mode als therapie, dat is het credo van Schueller de Waal. Vorig jaar organiseerde het ontwerpersduo al een heuse hypnose-show in het Palais de Tokyo in Parijs, en dit jaar zijn de twee verder gegaan met dat concept. 'We wilden wederom iets doen met therapievormen die iedereen kent, en al snel kwam het idee van schoonmaken ter sprake,' legt Rens uit. 'We hebben het concept van schoonmaken groter getrokken door vanuit dat thema nieuwe ontwerpen te bedenken. We wilden mode gebruiken om schoonmaken te promoten, en dat in een social environment.'

Yellow, Folk dance, Performance art, Fun, Tourism, Tree, Carnival, Event, Street performance, Costume,
SCHUELLER DE WAAL/PETER STIGTER

Niet alleen het schoonmaken zelf valt onder therapie, ook staat het opruimen van het plein symbool voor de manier waarop we met mode kunnen omgaan. De mode-industrie is een van de meest vervuilende, maar door zo min mogelijk te verbruiken en na te denken over duurzame manieren kan mode ingezet worden als iets goeds voor de omgeving. Fashion therapy, dus.

Maatschappelijk doel

De ontwerpers wilden in het kader van duurzaamheid niet een locatie creëren, maar er eentje kiezen die hun hulp wel kon gebruiken. Een openbaar plein dus, dat nogal een groot contrast is met de rest van het programma van Paris Couture Week, waar de meest over-de-top locaties het decor zijn voor de exclusieve ontwerpen. Maar dat is juist de reden waarom Schueller en De Waal voor deze week hebben gekozen. 'Niet alleen laten we een alternatief zien, ook hebben we een beeld willen neerzetten dat schoonmaken en nadenken over duurzaamheid heel modisch is,' aldus Rens.

Green, Carnival, Costume, Cosplay, Street fashion,
SCHUELLER DE WAAL/PETER STIGTER

En dat beeld is niet per se gebonden aan een seizoen of elitair beeld van high-end jurken op een catwalk (wat voor de meeste mensen geldt als een ver-van-mijn-bed-show). Onder de hashtag #CleaningIsMoreThanASeasonalTrend probeert het duo mensen anders naar mode te laten kijken. 'We willen mode inzetten in een bredere context. Het doel is om mensen te inspireren, en uiteindelijk anders te laten nadenken over mode,' legt Rens uit. 'Zodat mode niet alleen gezien wordt binnen de grenzen van collecties, maar ook daarbuiten, op een minder vervuilende manier. Aan de ontwerper is het dan de taak om mode relevant te houden.'

Event, Fashion design, Performance art, Tourism, Art,
SCHUELLER DE WAAL/PETER STIGTER

Dat proberen Schueller en De Waal zeker te doen door in de toekomst meer van dit soort "shows" te organiseren: 'We willen dit concept in meerdere steden uitvoeren; het is zeker geen one-trick pony.' Het plan is om een volgende show in Amsterdam te organiseren, maar meer details wil Rens daar nog niet over kwijt. We kijken er reikhalzend naar uit, want onze hoofdstad kan zeker wel een schoonmaakbeurt gebruiken.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Fashion