Victoria's Secret werkt voor het eerst samen met transgendermodel

Een opvallende keuze in het licht van eerdere uitingen van het lingeriemerk over diversiteit en inclusiviteit.

Victoria's Secret transgendermodel
GothamGetty Images

Waar Victoria's Secret vorige week nog de tongen losmaakte wegens geruchten over diens jaarlijkse lingerieshow die volgens model Shanina Shaik gecanceld zou zijn, komt het lingeriemerk nu met ander groot nieuws. Zo zou Victoria's Secret voor het eerst een samenwerking aangaan met 22-jarig transgendermodel Valentina Sampaio. Een opvallende keuze voor het merk, dat al tijden onder druk staat vanwege diens diversiteits- en inclusiviteitsbeleid.

Eerste transgendermodel

Het Braziliaanse model Valentina Sampaio is geen vreemde in de modewereld. Ze verscheen eerder op de cover van Vogue Paris, en later ook op de Braziliaanse en Duitse edities. Daarnaast is Sampaio ook bij Victoria's Secret niet geheel onbekend. Zo deed het transgendermodel mee aan de jaarlijkse casting van het lingeriemerk voor de Victoria's Secret show van 2018. Ze bleek het niet gehaald te hebben toen de namen van de modellen eenmaal bekend werden gemaakt. Nu lijkt het merk dan toch in zee te gaan met Sampaio. Zo deelde het model behind-the-scenes foto's van een fotoshoot voor Victoria's Secrets Pink-lijn op Instagram.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

De samenwerking met Sampaio is een unicum voor Victoria's Secret, en komt voor velen als een verrassing. Zo heeft het lingeriemerk nog niet eerder samengewerkt met een transgendermodel en zag het er niet naar uit dat het in de toekomst zou gebeuren. De marketingdirecteur van Victoria's Secret, Ed Razek, lag afgelopen november namelijk nog zwaar onder vuur nadat hij op z'n zachts gezegd bijzondere uitspraken deed over het inclusiviteitsbeleid van het lingeriemerk. Op de vraag of Victoria's Secret transgenders zou laten meedoen aan de show reageerde Razek vrij duidelijk: 'Nee, ik denk niet dat we dat moeten doen. Waarom niet? Omdat de show een fantasie is.' Een nogal beperkte visie in een tijd die zich kenmerkt door inclusiviteit (op alle vlakken). Uiteindelijk bood Razek zijn excuses aan voor zijn uitspraken.

Kritiek

Victoria's Secret heeft al voor geruime tijd te maken met veel kritiek, waarvan het gebrek aan transgendermodellen onderdeel uitmaakt. Zo zou het jaarlijkse lingeriespektakel van het Amerikaanse merk verre van divers zijn en wordt er niets gegeven om het representeren van verschillende lichaamstypes en achtergronden. Daarvan merkte het lingeriemerk de gevolgen, niet alleen in de verkoopcijfers die flink daalden, maar ook werd de show van vorig jaar het slechtst bekeken van alle voorgaande jaren. Victoria's Secret besloot daarom al te stoppen met diens uitzendingen van het iconische lingeriespektakel, en nu lijkt er dit jaar niet eens een show te komen.

Victoria's Secret Show gecanceld
De Victoria's Secret show 2018.
Getty Images

Een nieuwe richting?

Door samen te werken met een transgendermodel lijkt het lingeriemerk nu een compleet andere richting in te slaan. Wellicht dat Victoria's Secret iets heeft geleerd van Rihanna's Savage x Fenty, waarbij diversiteit hoog in het vaandel staat en samenwerkingen met modellen in alle vormen en maten doodnormaal zijn. Hoe die nieuwe richting uitpakt voor de toekomst van lingeriemerk, moet nog maar blijken.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder