Deze castingdirector spreekt zich uit over 'bedroevende behandeling' modellen tijdens NYFW

'Urenlang en de hele nacht wachten, om vervolgens om zes uur 's ochtends gecanceld te worden', aldus James Scully.

image
Getty Images

James Scully, de man achter modellenboekingen voor de shows van onder meer Tom Ford en Stella McCartney, heeft als voorvechter van modeleenrechten tijdens het #MeToo-tijdperk weer van zich laten horen. Deze keer gaat het om onaanvaardbare manieren waarop modellen zouden zijn behandeld tijdens New York Fashion Week.

Uren wachten in het pikkedonker

Het is niet de eerste keer dat hij op de bres springt voor jonge modellen. Zo riep hij in 2017 al huizen zoals Balenciaga en Lanvin tot de orde, omdat vrouwelijke modellen juist tijdens hun shows armzalig behandeld zouden worden. Hierbij noemde hij vooral 'serie-misbruikers' Maida Boina en Rami Fernandez, toenmalige castingdirectors voor Balenciaga, bij naam en toenaam. Modellen zouden meer dan drie uur lang in het pikkedonker hebben moeten wachten, terwijl de twee castingdirectors de deur achter hen op slot deden en zelf doodleuk gingen lunchen. Hiernaast spreekt Scully zich uit over het gebrek aan diversiteit en minderjarige modellen in de mode. Zo blijkt uit een opiniestuk van The Business of Fashion dat veel grote modehuizen nog steeds modellen inhuren onder de 18 jaar.

New York Fashion Week

De klokkenluider heeft momenteel zelfs zijn sabbatical stopgezet, omdat hij van zich wil laten horen. Zo zegt hij van talloze modellen en castingagenten telefoontjes, berichten, DMs te hebben ontvangen tijdens New York Fashion Week, dat afgelopen week plaatsvond. Wat voor berichten kwamen de castingman zoal ter ore? Fittings die zomaar '5 tot 11 uur lang duurde' (naar verluidt bij onder meer Michael Kors), waarna een aantal van de meisjes zelfs de hele nacht moesten blijven voor een casting om vervolgens om 6 uur 's ochtends gecanceld te worden. Terwijl het een en ander wel verbeterd is sinds modellen een platform hebben om zich uit te spreken tegen grote ontwerpers via initiatieven zoals Sara Ziff's Model Alliance, blijft het belangrijk om modellen te beschermen. Zo benadrukt Scully met de woorden: 'We zijn zo ver gekomen en mensen zouden nu toch beter moeten weten... Ik weet dat het productiewerk stressvol kan zijn, maar dit gaat te ver. Dus ik hoop maar dat het nu eindelijk gedaan is met deze miserabele omstandigheden voor modellen zodat ik weer verder kan gaan met mijn break.' Scully is ook een actief deelnemer aan de CFDA Health Initiative en een supporter van de kindmodel-wet die er in New York via de Model Alliance group doorheen is gekomen.

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Nieuws