Het thema van het Met Gala 2020 is zojuist bekend gemaakt

Lees hier alles wat je wil weten over het spectaculaire rode loper-evenement dat jaarlijks plaatsvindt in New York.

thema-met-gala-2020
Neilson BarnardGetty Images

Hoewel we nog steeds napraten over het spectaculaire Met Gala 2019, dat als thema Camp: Notes on Fashion had, kunnen we ons al opmaken voor de volgende editie van het jaarlijkse rode loper-evenement. Zo heeft het Metropolitan Museum of Art zojuist het thema voor het Met Gala 2020 bekend gemaakt, een extra bijzonder jaar gezien het New Yorkse museum zijn 150e verjaardag viert.

Thema van het Met Gala 2020

En dat jubileum wil het museum groots vieren met een reeks aan exposities, waarvan vele aandacht zullen schenken aan de meesterwerken uit de collecties, maar waarbij er ook stil gestaan wordt bij de nieuwste creaties. De speciale lente-tentoonstelling, waarvoor het beroemde Met Gala ter opening dient, zal dit jaar bestaan uit anderhalve eeuw aan modegeschiedenis uit de archieven van het Metropolitan Museum of Art. Het New Yorkse instituut kondigde direct het nieuwe thema voor het grootse rode loper-evenement aan: "About Time: Fashion and Duration".

Tijdreizen

Wat we kunnen verwachten? De titel zegt het al: tijd zal centraal staan tijdens het Met Gala 2020, maar de bedoeling is wederom dat het concept op verschillende manieren te interpreteren is. 'Het is een heruitvinding van modegeschiedenis die gefragmenteerd, discontinu en heterogeen is,' aldus Andrew Bolton, curator van The Costume Institute. De inspiratie voor het thema komt onder meer van de Sally Potter-film Orlando uit 1992, die gebaseerd was op de gelijknamige roman van Virginia Woolf over tijdreizen. 'Er zit een prachtige scène in de film,' vertelt Bolton tegenover de Amerikaanse Vogue. 'Daarin zien we hoe Tilda Swinton als een 18e-eeuwse vrouw in een robe à la Francaise door een doolhof in rent, en terwijl ze rent, veranderen haar kleren in een 19e-eeuwse jurk uit Engeland. Dat is waar het idee vandaan komt.'

Beauty, Fashion, Black hair, Photography, Fun, Smile, Dress, Portrait, Photo shoot, Headpiece,
Tilda Swinton in Orlando, 1992.
Sony Pictures

In een persbericht legt de directeur van het Met, Max Hollein, het thema uit: 'Deze expositie draait om de vergankelijkheid van mode, met flashbacks en fast-forwards om te laten zien hoe mode tegelijkertijd lineair als cyclisch kan zijn.' Het gaat dus bijvoorbeeld om een vergelijking of combinatie van ontwerpers uit verschillende tijden. 'Of tegenstrijdigheden tussen concurrerende ontwerpers uit dezelfde periode waarvan eentje het heeft overleefd en de ander niet, zoals Chanel en Patou in de jaren twintig,' aldus Hollein. Kortom, een thema waarmee ontwerpers veel kanten op kunnen, want zowel tijdsgebonden als tijdloze ontwerpen lijken aan te sluiten bij "About Time: Fashion and Duration".

Met Gala 2020

Het Met Gala vindt ook in 2020 weer plaats in mei, in het Metropolitan Museum of Art op Fifth Avenue in New York. Het evenement wordt mogelijk gemaakt door Louis Vuitton, met in het bestuur Nicolas Ghesquière, Lin-Manuel Miranda, Meryl Streep, Emma Stone en natuurlijk Anna Wintour. Zij zullen er alles aan doen om ook de 2020-editie weer tot een groot (mode)spektakel te maken. Bekijk in de tussentijd nog een keer de hoogtepunten van het Met Gala 2019 in onderstaande gallery.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Fashion