Alles wat je moet weten over het Met Gala 2020

Van het thema tot de co-hosts; dit is wat je moet weten over het grootste mode-event van het jaar.

meg-gala-2020-alles-wat-je-moet-weten
Theo WargoGetty Images

Het Met Gala wordt elk jaar gehouden op de eerste maandag in mei, georganiseerd door de Amerikaanse Vogue in samenwerking met The Costume Institute van het Metropolitan Museum of Art in New York. Waar het event oorspronkelijk in het leven werd geroepen ter ondersteuning van het mode-instituut van het Metropolitan Museum, is het tegenwoordig synoniem met een groots modespektakel dat ieder jaar een lust voor het oog is – beter bekend als de Super Bowl of Fashion. Van het thema en de expositie tot de co-hosts en de gasten; wij zetten alles voor je op een rij wat je moet weten over het Met Gala 2020.

Update: het Met Gala 2020 is officieel afgelast

Wegens het coronavirus ligt het openbare leven stil. Zo zijn horeca, sportclubs en musea gesloten en worden grote evenementen in binnen- en buitenland gecanceld. Dat geldt ook voor het Metropolitan Museum of Art, waar het Met Gala gehouden wordt. Hoewel het museum momenteel gesloten is, maakte de organisatie van het gala eerder bekend dat het spektakel vooralsnog door zou gaan. De situatie zou echter van dag tot dag opnieuw bekeken worden.

Het Met Gala 2020 zou in eerste instantie op de eerste maandag van mei plaatsvinden – op maandag 16 maart maakte Anna Wintour echter al bekend dat het uitgesteld zou worden tot later dit jaar. Nu maakte het Metropolitan Museum op dinsdag 19 maart in een statement via Vogue bekend dat het Met Gala 2020 officieel niet door zal gaan vanwege het coronavirus. De tentoonstelling About Time: Fashion and Duration, waar het Met Gala dit jaar in het teken van zou staan, zal wel plaatsvinden. De organisatie van het museum maakte bekend dat de tentoonstelling vooralsnog op 29 oktober zal openen en in ieder geval tot 7 februari 2021 te bezoeken is.

Het thema

Dit jaar viert het Metropolitan Museum of Art haar 150-jarige bestaan. Deze mijlpaal voor het museum zou worden gevierd tijdens de jaarlijkse modetentoonstelling waaraan het Met Gala is verbonden. Het thema voor zowel de tentoonstelling als het afgelaste Met Gala dit jaar is dan ook geheel toepasselijk About Time: Fashion and Duration.

Beauty, Fashion, Black hair, Photography, Fun, Cool, Dress, Smile, Portrait, Photo shoot,
Tilda Swinton in Orlando, 1992.
SONY PICTURES

De inspiratie voor het thema komt onder meer van de Sally Potter-film Orlando uit 1992, die gebaseerd was op de gelijknamige roman van Virginia Woolf over tijdreizen. 'Er zit een prachtige scène in de film,' vertelt Andrew Bolton, curator van The Costume Institute,
tegenover de Amerikaanse Vogue. 'Daarin zien we hoe Tilda Swinton als een 18e-eeuwse vrouw in een robe à la Francaise door een doolhof in rent, en terwijl ze rent, veranderen haar kleren in een 19e-eeuwse jurk uit Engeland. Dat is waar het idee vandaan komt.'

Het gala

Het Met Gala wordt sinds 1948 georganiseerd, wat betekent dat het de 72ste keer is dat het gala wordt georganiseerd. Met het gala wordt geld ingezameld voor het Costume Institute van het Metropolitan Museum. Tijdens de beginjaren van het Met Gala kon ieder high-society figuur uit New York met een kaartje van 50 dollar aanschuiven aan een rijkgevulde tafel voor een chique en uitgebreid diner om zo het museum te ondersteunen.

Fashion, Haute couture, Dress, Pink, Shoulder, Long hair, Event, Feather, Fashion design, Formal wear,
Getty Images

Ondertussen is het gala uitgegroeid tot een van de grootste mode-events ter wereld, waar enkel de rich and famous naar toe kunnen. Tegenwoordig kosten kaarten voor het gala ruim 27 duizend euro per persoon, maar de meeste beroemdheden nemen gratis deel aan het event als ze aan een tafel zitten waar een merk, organisatie of modehuis voor heeft betaald. Elke gast die aanwezig is, is echter zorgvuldig en nauwkeurig geselecteerd door Wintour herself. Naast de beroemde gasten op de rode loper wordt er elk jaar ook groots uitgepakt met het decor voor het benefietfeest, geheel in stijl met het thema. Voor deze editie werd het decor ontworpen door architect Miranda Brooks.

De tentoonstelling

Tijdens het gala en dus ook de tentoonstelling staat het concept tijd centraal. De expositie toont een overzicht van de modeafdeling van het museum in haar 150-jarige bestaan van 1870 tot nu, zo meldt de website van het museum. De tijdspanne wordt weergegeven in een visuele tijdlijn door de expositie, opgesteld met zwarte kledingstukken die de ontwikkeling van de mode laten zien. Op enkele plekken in de tijdlijn wordt gebruik gemaakt van witte items, die aansluiten bij de silhouetten maar in een andere tijd zijn ontworpen, zo stelt Andrew Bolton, curator van The Costume Institute.

Black-and-white, Illustration, Black hair, Photography, Style, Visual arts, Monochrome, Fashion illustration, Fictional character, Art,
The Costume Institute

In een persbericht legt de directeur van het Met, Max Hollein, het thema uit: 'Deze expositie draait om de vergankelijkheid van mode, met flashbacks en fast-forwards om te laten zien hoe mode tegelijkertijd lineair als cyclisch kan zijn.' Volgens The New York Times komt ongeveer 70% van de tentoonstelling uit de collecties van het museum en is 30% nieuwe geschenken van ontwerpers of verzamelaars ter ere van het 150-jarig jubileum. De expositie bevat 160 verschillende ontwerpen en wordt ontworpen door decorontwerper Es Devlin. Zij maakte eerder sets voor het Royal Opera House en voor de Formation-tour van Beyoncé.

De co-hosts

Ieder jaar is de gastvrouw van het bal hoofdredacteur Anna Wintour. De editor-in-chief van de Amerikaanse Vogue kiest echter elk jaar verschillende mode-prominenten, acteurs of celebrities waarmee ze gezamenlijk het gala host. Voor het Met Gala 2020 waren Emma Stone en Meryl Streep de co-hosts van het evenement. Hiermee zou Streep haar eerste verschijning op het event hebben gemaakt. Naast Streep en Stone zouden ook de Franse ontwerper van Louis Vuitton Nicolas Ghesquière en componist Lin-Manuel Miranda onderdeel van het hosting-team zijn.

Red carpet, Fashion model, Fashion, Clothing, Carpet, Haute couture, Flooring, Pantsuit, Fashion show, Event,
Getty Images

De looks

Zoals elk jaar zou ook deze editie een waar modespektakel worden waar celebrities, modellen, ontwerpers en andere mode-prominenten indruk zullen maken op de rode loper met hun looks geïnspireerd op het thema. Herinner je je nog de enorme baljurk van Rihanna uit 2015 van ontwerper Guo Pei, de naked jumpsuit van Bella Hadid van Alexander Wang uit 2017 of Lady Gaga's drievoudige look van Brandon Maxwell vorig jaar? Ook dit jaar was het weer de bedoeling dat het concept vrij kan worden geïnterpreteerd, zodat we hadden kunnen genieten van de meest uiteenlopende en opvallende looks

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Coronavirus