Prominente Franse ontwerper Emanuel Ungaro op 86-jarige leeftijd overleden

Hij kleedde beroemdheden als Jackie Kennedy, Bianca Jagger en Catherine Deneuve.

emanuel-ungaro-overleden-86-jarige-leeftijd-parijs-ontwerper
BERTRAND RINDOFF PETROFF / ANGELIGetty Images

De Frans-Italiaanse modeontwerper Emanuel Ungaro is zaterdagmiddag op 86-jarige leeftijd overleden in Parijs. De prominente ontwerper staat bekend om zijn kleurrijke creaties en was groot favoriet bij beroemdheden als Jackie Kennedy, Bianca Jagger en Catherine Deneuve. Zijn ontwerpen werden immers gekenmerkt door flamboyante kleuren en scherpe silhouetten, die prêt-à-porter een stijlvol alternatief voor haute couture maakten.

Emanuel Ungaro overleden

Het nieuws werd zaterdagmiddag bekendgemaakt door het modehuis, dat via een bericht op Instagram het trieste nieuws deelde: 'Hij blijft in onze herinneringen als de meester van sensualiteit, kleuren en vurigheid'. Emanuel Ungaro werd in 1933 in Aix-en-Provence in Zuid-Frankrijk geboren als kind van Italiaanse ouders. Al snel werd duidelijk dat mode zijn passie was, en verhuisde hij op jonge leeftijd naar Parijs om zijn carrière te starten.

Ungaro - Runway - Ready To Wear Fall/Winter 1989-1990
Emanuel Ungaro Herfst/Winter 1990
Victor VIRGILEGetty Images

Daar ging hij in de leer bij de legendarische Spaanse ontwerper Cristóbal Balenciaga, van wie hij een van de laatste protégés werd. Ook ontwierp Ungaro bij modehuizen als Courrèges en werkte hij samen met Ferragamo en Bulgari. Uiteindelijk richtte hij in 1965 zijn eigen gelijknamige modehuis op en maakte hij kleurrijke en opvallende ontwerpen. Ungaro staat bekend om zijn gedurfde mix van patronen en prints, polkadots en ruches.

Ontwerper van zijn tijd

Ook al waren zijn ontwerpen elegant en verfijnd, toch waren ze gelijktijdig modern en passend in het tijdsbeeld. Zo weigerde hij tijdens het openen van zijn eigen modehuis avondjurken te tonen, hoewel dat uiterst gebruikelijk was. Daarover stelde hij: 'Dat is niet mijn stijl. Ik ben een man van deze tijd en ik zal ontwerpen voor vrouwen van deze tijd', zo vond de ontwerper, weet Vogue.com.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Met zijn opvallende ontwerpen was Ungaro een van de eersten die prêt-à-porter een stijlvol alternatief voor haute couture maakten in de jaren zeventig. Hij ontving dan ook de prestigieuze Legion of Honour-prijs voor zijn bijdrage aan de mode-industrie. Zijn gelijknamige modehuis breidde zich uit in de beauty- en woonbranche, waarna het in 1996 werd gekocht door het Italiaanse merk Ferragamo. In 2004 ging Ungaro met pensioen, omdat hij vond dat de wereld van haute couture niet langer overeenkwam met 'de verwachtingen van de vrouwen van vandaag'.

Ungaro - Runway - Ready To Wear Spring/Summer 1989
Emanuel Ungaro Lente/Zomer 1989
Victor VIRGILEGetty Images

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Fashion