Jean Paul Gaultier stopt met ontwerpen en kondigt laatste coutureshow aan

De legendarische Franse ontwerper gaat met pensioen.

jean-paul-gaultier-stopt
EstropGetty Images

De legendarische Franse ontwerper Jean Paul Gaultier heeft aangekondigd te stoppen met ontwerpen. Zo zegt de ontwerper dat de coutureshow van aankomende woensdag in het Théatre du Chatelet in Parijs zijn laatste wordt. Gaultier stopt alleen met ontwerpen; hij houdt nog wel de zakelijke leiding over zijn gelijknamige modehuis.

Jean Paul Gaultier stopt met ontwerpen

Op zijn social mediakanalen deelt Jean Paul Gaultier zijn afscheidsboodschap. Daarin vertelt de ontwerper dat hij dan wel met pensioen gaat en volledig stopt met ontwerpen, maar dat zijn modehuis nog altijd blijf bestaan. 'Wees ervan verzekerd dat Gaultier Paris doorgaat met een nieuw concept. Daar horen jullie zeer binnenkort meer over,' aldus de 67-jarige Gaultier in de video.

In de video blikt Gaultier tevens vooruit op zijn laatste coutureshow, die het einde markeert van zijn 50-jarige carrière in de modewereld. 'Het wordt een mooi feest. Met veel van mijn vrienden gaan we plezier hebben tot heel, heel laat.' De coutureshow van de Franse ontwerper vindt aankomende woensdag 22 januari plaats in het Théatre du Chatelet in Parijs. Bekijk de afscheidsboodschap van Gaultier in onderstaande video.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

'Bad boy' van de modewereld

Jean Paul Gaultier maakte faam in de jaren zeventig met zijn excentrieke en provocatieve ontwerpstijl. Hij presenteerde zijn eerste collectie in 1976, en kwam zes jaar later met zijn eigen gelijknamige modehuis. Met zijn typische rebelse stijl vervaagde Gaultier niet alleen de grenzen tussen mannen- en vrouwenkleding, maar werd hij ook gekroond tot de bad boy van de modewereld.

John Paul Gaultier Fashion Show To Benefit AmFar
Madonna en Jean Paul Gaultier in 1992.
Kevin.Mazur/INACTIVEGetty Images

In 2014 gaf de ontwerper aan volledig te stoppen met zijn ready-to-wear collecties. De reden daarvoor was het hoge tempo van de hedendaagse modewereld en de druk die daarbij kwam kijken op het ontwerpproces. Sinds die tijd kwam de Franse ontwerper ieder jaar met twee couture-collecties. Naast het ontwerpen van kleding bracht Gaultier ook een parfumlijn uit, waarvan de bekendste geur Le Mâle uit 1995 is.

Iconische ontwerpen

Gaultiers gedurfde stijl is voornamelijk te herkennen aan excentrieke ontwerpen en veel bloot. Zo ontwierp hij meerdere iconische looks voor Madonna in de jaren negentig, zoals de nogal onthullende jurk met krijtstreep (zie hierboven) en de bustier met puntige cups die ze tijdens haar Blond Ambition Tour droeg. Ook het befaamde streepjesshirt werd kenmerkend voor de Franse ontwerper.

Performance, Fashion, Human body, Blond, Performing arts, Corset, Fashion design, Performance art, Neo-burlesque, Model,
Madonna in 1990.
Getty Images
This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Fashion