Editor's letter: Rinke over covermodel Anok Yai en de nieuwe lichting vrouwelijke trailblazers

Hoofdredacteur Rinke Tjepkema over het succes van Anok Yai, inspirerende jonge vrouwen en de nieuwe definitie van luxe. Vogue's 'Class of 2020' en langzame mode.

rinke tjepkema anh kiet duong
Anh Kiet Duong / Witman Kleipool

Tweeënhalf jaar geleden ging Anok Yai in Washington D.C. naar het homecoming-festival van de Howard University, waar een streetstylefotograaf haar aansprak en een foto van haar maakte. Hij vroeg haar toestemming om de foto op Instagram te posten en de volgende ochtend werd Anok wakker met 20 duizend likes. Binnen vier maanden werd ze in Milaan het tweede zwarte model ooit dat een Prada-show opende.

Anok staat op de cover van ons maartnummer – met 260 pagina’s mijn dikste Vogue tot nu toe – in een Louis Vuitton-jurk en adembenemend lange benen. Daarnaast is ze een van de 37 namen uit onze Class of 2020. Een indrukwekkende, hoopgevende selectie jonge vrouwen die vast voornemens zijn de wereld beter, mooier en schoner te maken. Het kan niemand ontgaan zijn dat aan die missie schreeuwend behoefte is.

Duurzaamheids-statements

Want hoewel het maartnummer van Vogue bij uitstek gaat om nieuwe kleding, waarin we met de beste fotografen en modellen van de wereld de trends die ertoe doen op een rij zetten, ging het na de modeshowmarathon van lente/zomer 2020 op de redactie niet alleen over de kleding op de catwalk. Het ging ook over de vele duurzaamheids-statements die door modehuizen werden gemaakt. Van het planten van een bos tot het recyclen van een houten decor en de eerste stikstofneutrale show – de mode is wakker geschud en worstelt met zijn eigen geweten.

Het sterkst is de visie van een nieuwe generatie ontwerpers, die bijvoorbeeld alleen werken met hergebruikte materialen en niet alleen sterke en vernieuwende collecties, maken maar ook een boodschap hebben. Pyer Moss, Marine Serre, Grace Wales Bonner en Telfar, bijvoorbeeld.

Class of 2020

Daarom besloten we in dit nummer een ode te brengen aan de Class of 2020, een generatie vol idealen die in actie komt voor een betere wereld. Onder hen Gisele Azad, die inclusief beautymerk Skøn oprichtte, en muzikant Imani Selina die zingt over zelfliefde, maar ook Daniel Lee, de jonge Britse ontwerper die van Bottega Veneta binnen twee seizoenen het meest gevierde modehuis van nu wist te maken.

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik nog steeds een onveranderd lange verlanglijst heb met dingen die ik graag wil aanschaffen. Een kort pak van Acne, een jasje van Jacquemus, schoenen van The Row en de perfecte witte spijkerbroek. Daar verandert niet zo veel aan. Maar trends wisselen elkaar in minder rap tempo af, en ik koop alleen nog iets nadat ik iets anders een tweede leven heb gegeven.

Dus laat ons je gidsen door een nieuw seizoen en je helpen keuzes te maken die leiden tot een garderobe waar je een leven lang mee doet. Langzame mode met aandacht voor ambacht, minder maar beter – de nieuwe definitie van luxe.

Rinke x

Vogue's maartnummer met Anok Yai op de cover ligt vanaf donderdag 6 februari in de winkel en is hier online te bestellen.

Bestel Vogue's maartnummer hier

Wist je dat je als abonnee Vogue digitaal leest via Tijdschrift.nl? Als abonnee koppel je je Vogue aan de Tijdschrift-app, waarmee je Vogue direct digitaal tot 3 maanden terug kan lezen.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Fashion