Meer dan honderd modellen ondertekenen open brief aan Victoria’s Secret wegens 'cultuur van vrouwenhaat en seksueel wangedrag'

'Het is zowel frustrerend als diep verontrustend dat Victoria's Secret de aantijgingen nog steeds niet serieus neemt.'

Victoria's Secret show in 2018 met modellen als Gigi Hadid, Kendall Jenner en Barbara Palvin.
Getty Images

Vorige week onthulde de Amerikaanse krant The New York Times een gloednieuw onderzoek waarin werd vastgesteld dat er jarenlang een 'diepgewortelde cultuur van vrouwenhaat' heerste bij lingeriemerk Victoria's Secret. In reactie op de onthullingen ondertekenen woensdag meer dan honderd modellen middels de zogeheten The Model Alliance een open brief aan Victoria's Secret CEO John Mehas, waarin ze stellen dat de handelswijze van het merk niet langer kan worden geaccepteerd.

Open brief aan Victoria's Secret

The Model Alliance startte het concept van de open brief als gevolg van wederom controversiële onthullingen rondom seksueel wangedrag binnen het lingeriemerk. The Model Alliance is een groep die pleit voor rechten van modellen wereldwijd en zorgde ervoor dat de brief werd ondertekend door ruim honderd modellen, waaronder Amber Valetta, Christy Turlington, Nederlandse modellen Saskia de Brauw en Nimue Smit en de beweging Time's Up. Je leest hier de gehele brief.

Dit is de tweede brief die de alliantie stuurt naar het lingeriebedrijf. In augustus vorig jaar stelde de organisatie een petitie op om het seksueel wangedrag binnen Victoria's Secret aan te pakken. Vervolgens vonden er gesprekken plaats tussen de organisatie en het lingeriebedrijf, die echter tot niks hebben geleid. Zo laat The Model Alliance in de brief weten dat al snel duidelijk werd dat Victoria's Secret de aantijgingen niet serieus nam. Zo stelt oprichter van The Modell Alliance, Sara Ziff: 'Het is zowel frustrerend als diep verontrustend dat Victoria's Secret de zorgen van modellen over hun veiligheid op het werk nog steeds niet serieus heeft genomen'.

In de tweede brief wordt geopperd dat Victoria's Secret het zogenaamde Respect Program zal volgen die een bedrijven een bindende verplichting geeft om correcte gedragscode te hanteren. 'Wij geloven dat dit moment een wake-up call kan zijn voor Victoria's Secret', wordt gesteld in de brief, met vermelding van het rapport van The Times.

Victoria's Secret onder vuur

Het bekende Amerikaanse lingeriemerk ligt al enkele jaren onder vuur wegens het gebrek aan women empowerment en diversiteit in een tijdperk waar individualiteit wordt gevierd. Dit leidde ertoe dat de show officieel werd gecanceld. In het onlangs gepubliceerde onderzoek van The New York Times werd bovendien het structureel voorkomen van seksueel wangedrag vastgesteld. Zo stelde het onderzoek onder meer dat Ed Razek, voormalige en controversiële directeur bij Victoria's Secret moederbedrijf L Brands die in oktober zijn functie neerlegde, vrouwen consequent op zijn schoot liet zitten en hen vroeg hem te kussen. Er werd vastgesteld dat de man grotendeels verantwoordelijk is voor het publieke geseksualiseerde imago van het merk.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder