Alexander McQueens materiaalarchief wordt duurzaam geschenk aan modestudenten

Creative director Sarah Burton biedt het enorme materiaalarchief van wijlen Alexander McQueen aan afgestudeerden van modeopleidingen.

Sarah Burton schenkt Alexander McQueen materiaalarchief aan modestudenten.
Liam Leslie

Sarah Burton mag dan een van de meest discrete ontwerpers op aarde zijn, op vrijdag 14 februari, overigens de eerste dag van London Fashion Week, wordt bekend gemaakt dat de creative director een groot cadeau zal schenken aan toekomstige ontwerpers. Het plan om ongebruikte Alexander McQueen stoffen uit te delen aan modeacademies in het Verenigd Koninkrijk zal de rode draad zijn in de collecties tijdens de afstudeershows van studenten bij de University of Westminster en Central Saint Martins.

'Ik heb zo'n geluk gehad, want toen ik begon bij McQueen, hielp Lee me met het vinden van stoffen voor mijn afstudeercollectie,' vertelt Burton in een statement. 'Vandaag de dag is dat zelfs nog moeilijker, in een tijd waarin we allemaal vinden dat kostbare bronnen op een juiste manier moeten worden gebruikt.'

Sarah Burton schenkt materiaalarchief Alexander McQueen aan modestudenten
Steven-Stokey Daleys afstudeercollectie gebruikmakend van McQueen stoffen
Liam Leslie

'We hebben nooit iets weggegooid!'

Het feit dat er zoveel in de archieven zit – honderden meters aan elke vorm van nude chiffon en tweed, tot overhemdstof en zijde in alle kleuren van de regenboog – komt doordat sinds Burton in 1996 voor McQueen is gaan werken. 'We hebben nooit iets weggegooid!,' aldus Burton.

Tot nu toe hebben veertien academies in Engeland, Schotland en Wales stoffen ontvangen, wat betekent dat studenten nu gratis luxe stoffen hebben om te gebruiken, die de academies niet kunnen aankopen. 'Je begint aan je modestudie met de fantasie om je afstudeercollectie te maken, maar je hebt geen idee hoeveel dat kost,' vertelt Stokey-Daley, een student aan Westminister, die spreekt voor een generatie jonge mensen die moeten dealen met een vooruitzicht op diepe financiële schulden. 'Nadat je twee jaar aan het studeren bent besef je ineens dat mensen twaalfduizend tot achttienduizend euro spenderen aan hun shows – hoe ga ik dat ooit betalen?'

Sarah Burton schenkt materiaalarchief Alexander McQueen aan modestudenten
Steven-Stokey Daleys afstudeercollectie gebruikmakend van McQueen stoffen
Liam Leslie

In essentie, wordt een magazijn aan materiaal – verzameld over tien tot vijftien jaar aan groei van McQueen – aangeboden aan studenten. Dat is grotendeels mogelijk door de industriebrede praktijk van overproductie.

Zorgvuldig samengesteld archief

De ethos van het zorgvuldig archiveren en opslaan van ieder stukje onderzoek, elk patroonstuk, toile en stofmonster is een gebruik van Sarah Burton sinds haar begindagen. Alles wat McQueen in het begin deed, werd uit vrijwel niets bij elkaar geschraapt. Maar het was niet slechts een kwestie van niet verspillen. Een van haar vele rollen als een drieëntwintigjarige Central Saint Martins graduate (ze was eerst een stagiair) was als zelfbenoemde opslaghouder. Ze zorgde ervoor dat ze altijd wist waar alles was, voor het geval McQueen erom vroeg, naast dat ze op haar knieën hem spelden aangaf in zijn minuscule studio op Hoxton Square.

Roses installatie in Alexander McQueen-winkel

Met de wetenschap dat het grootste in-house archief bestaat, ieder seizoen zorgvuldig uitgebreid, bracht Burton op het idee om een aantal installaties op te zetten in de Alexander McQueen winkel vorig jaar. Haar open-access shows geven een ongezien kijkje in de complexiteit van ontwerpen en teamwerk – een initiatief dat zich heeft ontwikkeld tot een studieprogramma dat erop gericht is studenten naar de winkel te brengen voor gestructureerde leersessies. Momenteel reikt de Roses-installatie terug, om het maken van op bloemen geïnspireerde ontwerpen te onthullen. Van Burtons Lente/Zomer 2020 show van vlas-bloemenjurken tot Lee McQueens met de hand geborduurde jurk uit de Lente/Zomer 1999 collectie.

Sarah Burton schenkt materiaalarchief Alexander McQueen aan modestudenten
Steven-Stokey Daleys afstudeercollectie gebruikmakend van McQueen stoffen
Liam Leslie

Circulaire economie in mode-industrie

Het concept is nu verder ontwikkeld tot het doneren van praktische hulp aan studenten in het realiseren van hun eigen werk. Op een manier is het een voorbeeld van grote bedrijven die een poging doen tot het elimineren van de overproductie die zich opbouwt over de gehele mode-industrie. Pre-consumer voorraden van nieuwe materialen liggen te verstoffen in fabrieken en opslagfaciliteiten. In plaats van grondstoffen te dumpen, waarvoor al sprake is van verbruik van materiaal en koolstofemissie bij de productie ervan, is een filantropische herverdeling een constructieve stap in de richting van het creëeren van een meer verantwoorde, circulaire economie in mode.

Begin van een moderevolutie

We kunnen alleen maar erop hopen dat Alexander McQueen niet het enige modehuis is die dit doet – maar er publiekelijk voor uitkomen creëert een precedent in een industriebrede cultuur waarin normaliter geheimen onzichtbaar worden gehouden. Met het recyclen van stoffen op een regionaal niveau, via een gerenomeerd Brits systeem voor modestudenten van over de hele wereld, zou het initiatief van McQueen verder kunnen reiken dan de grenzen van het Verenigd Koninkrijk. Het ondersteuningssysteem resoneert op een internationaal niveau – gekoppeld aan het klimaatactivisme van de huidige generatie, dat overal op modeacademies zichtbaar is. Mooie, originele mode kan ontworpen worden vanuit dat wat al bestaat: studenten en opkomende ontwerpers zijn al daar al uitstekende voorbeelden voor. Wanneer bedrijven met hen de handen ineenslaan, is dat een stap in de richting van de revolutie die moet gebeuren.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Fashion