Christian Lacroix en Rixo slaan de handen ineen voor een bijzonder Instagramfähige collectie

Ben jij even blij dat het 'see-now-buy-now' principe steeds vaker van kracht is.

Beeld van de samenwerking tussen Rixo en Christian Lacroix, getoond tijdens London Fashion Week
Courtesy of Rixo

Rixo, opgericht door twee beste vriendinnen, is al zo'n vier jaar bezig met het meest toonaangevende vintage-inspired label van London Fashion Week te worden. Dat lukt behoorlijk: hun geprinte ontwerpen zijn niet alleen populair bij de modemeute, maar ook te koop bij het luxe Net-a-Porter. Voor hun herfst/winter 2020 collectie werken ze nu samen met couturier Christian Lacroix, waarmee ze de grote liefde voor fel kleurgebruik delen.

Rixo x Christian Lacroix

Het Britse designduo, dat bestaat uit Henrietta Rix en Orlagh McCloskey, mocht op uitnodiging van de Franse ontwerper in zijn archief duiken. Dat is bijzonder, want Lacroix was vooral in de jaren 80 en 90 een gevierd ontwerper, maar focust zich sinds de verkoop van zijn couturehuis in 2005 eerder op het creëren van opera- en theatermode. Alhoewel hij soms nog wordt ingezet als freelance designer, zoals eerder bij Dries van Noten.

Voor Rixo is de samenwerking extra speciaal, omdat hun manier van ontwerpen erg in lijn ligt met Lacroixs werk. De zogenaamde 'Lacroix-look' definieerde jaren het modebeeld met theatrale ruches, glinsterende jasjes en flamboyante rokken. 'More is more' was altijd het credo voor de Franse ontwerper, en laat Rixo nou ook nét een label zijn dat als tegenhanger van de minimalistische, Scandinavische mode wil gelden.

Backstagebeeld van de herfst/winter 2020 Rixo x Christian Lacroix collectie 
Katie Collins - PA Images

Inspiratiebron

Lacroix diende in hun opstartfase dan ook als een grote inspiratiebron, vertelt het duo aan The Guardian. 'We zijn altijd geobsedeerd met hem geweest. Door mijn moeder had ik wat sieraden van hem in mijn bezit, waar we onze Rixo-stukken altijd mee combineerden. Toen Lacroix ons benaderde voor een samenwerking, wisten we dan ook direct dat het antwoord honderd procent "ja" was.'

This content is imported from YouTube. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

London Fashion Week

Rixo toonde hun collectie tijdens hun herfst/winter 2020 show bij London Fashion Week, uiteraard – zoals het een Instagramfähig merk betaamt – middels het see-now-buy-now-principe (alle stukken zijn na de show direct te koop, red.). De lijn bestond vooral uit rokken (sommige in de kleuren van een Tequila Sunrise), korte blazers en lange jurken met toevoegingen als gouden knopen, fluwelen afwerkingen en opvallende diamanten. Iedere look werd gecombineerd met vintage Christian Lacroix- sieraden en tassen, geleend van het archief in Parijs.

Jurk uit de Rixo x Christian Lacroix collectie, getoond tijdens London Fashion Week 
Eamonn McCormack/BFC

Voor de prints (die variëren van strepen en strippen tot bloemen) is directe inspiratie uit het archief van Lacroix geput, waardoor de kenner zal zien dat de huidige collectie bestaat uit reworks van zijn historische ontwerpen. Alhoewel het DNA van de twee namen wel héél goed samensmelt: dat Rixo weleens het moderne antwoord op Lacroix wordt genoemd, is dus niet bepaald uit de lucht gegrepen.

Alle looks van Rixo en Christian Lacroix tijdens London Fashion Week 
David M. Benett

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Fashion