Ontwerper Raf Simons wordt creatief directeur bij Prada

De beslissing luidt een compleet nieuw tijdperk voor het Italiaanse modehuis in.

De Belgische ontwerper Raf Simons en Miuccia Prada, die de handen ineen gaan slaan voor het Italiaanse modehuis.
Sean Zanni

Het is nu al één van de grootste verrassingen van 2020: het Italiaanse Prada gaat in zee met ontwerper Raf Simons (52), die als creatief directeur aan de slag zal gaan. De Belg zal samen met Miuccia Prada (71), de huidige hoofdontwerper van het modehuis, een gelijkwaardige rol binnen het bedrijf innemen.

Milan Fashion Week

Die aankondiging kwam op zondag, de laatste dag van Milan Fashion Week. De samenwerking betekent niet het definitieve afzwaaien van Miuccia, benadrukte ze tijdens de persconferentie. 'Dit is geen opvolging, maar een manier om creativiteit te stimuleren'. Het duo zou al een jaar in gesprek zijn geweest over de mogelijkheid om de handen ineen te slaan. Commercie wordt binnen de mode steeds vaker verkozen boven creativiteit, vinden de twee, en met deze samenwerking willen ze die balans weer wat herstellen. Hun eerste collectie zal de Lente/Zomer 2021 collectie zijn, die komende september in Milaan wordt getoond.

Raf Simons en Miuccia Prada

Het is een interessante en ongewone stap, want niet eerder werkten twee grootheden blijvend aan één modehuis (alhoewel eenmalige samenwerkingen wel vaker een ding worden, zoals Dries van Noten met Christian Lacroix). Miuccia Prada staat al veertig jaar aan het hoofd van het Italiaanse Prada, en staat vooral bekend om haar slimme blik op mode. Ze bracht het begrip ugly chic en de nylon rugzak tot leven, en wist mode altijd in de context van politieke en culturele tendensen te plaatsen.

Prada en kritiek

De laatste jaren ging het Prada niet altijd voor de wind: de groei neemt – in vergelijking tot grote concurrent Gucci – al seizoenen af, al lijkt het sinds 2018 weer de goede kant op te gaan. Ondertussen ontstond er datzelfde jaar een kritieke situatie op een heel ander vlak door de lancering van Pradamalia, sleutelhangers van aapjes met rode lippen. De accessoire werd bestempeld als racistisch, waardoor het label diep door het stof ging. Het leidde tot een 'sensitivity training' bij het Italiaanse modehuis, die Miuccia Prada herself ook heeft gevolgd.

Wie is Raf Simons?

Raf Simons geldt op zijn beurt als één van de meest gevierde ontwerpers ooit, en doet qua bekendheid niet onder voor Miuccia. Hij werkte eerder als hoofdontwerper voor Jill Sander, Christian Dior en Calvin Klein – bij het laatstgenoemde vertrok hij na twee jaar, naar verluidt vanwege tegenvallende verkopen. Simons was een van de eerste ontwerpers die invloeden van de straat in zijn mannenmode verwerkte, en liet zich regelmatig inspireren door jongeren en punk en rave. Raf zal zich alleen storten op de reguliere lijn van Prada: Miu Miu, de tweede lijn van het modehuis, blijft volledig onder de vleugels van Miuccia.


This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Fashion