Editor's letter: Rinke over vrijheid, zelfexpressie en covermodel Mica Argañaraz

Lees hier de editorial van hoofdredacteur Rinke Tjepkema over Vogue's nieuwe aprilnummer.

Vogue's hoofdredacteur Rinke Tjepkema in Vogue april 2020.
Anh Kiet Duong

De Oscarswinnaars zijn net een paar uur bekend als ik dit schrijf, waar de award voor beste modestatement wat mij betreft naar Natalie Portman mag. In haar Dior-haute-couturejurk waren alle namen geborduurd van vrouwelijke regisseurs die níet genomineerd waren, want van de vijf kandidaten was er niet een vrouw!

Hommage aan vrijheid en zelfexpressie

Het deed me denken aan mijn favoriete scène uit de fantastische serie Fleabag, waarin Kristin Scott Thomas een monoloog houdt met een award in haar handen voor ‘best woman in business’ en die meteen afdoet als ‘infantiliserend’ en ‘de kindertafel van awards’ (want waarom is een aparte award nodig voor vrouwen?) om vervolgens ineen minuut heel herkenbaar de loop van een vrouwenleven te schetsen. Dat we jarenlang cyclische pijn moeten verduren en net als we daar vrede mee hebben de menopauze zich aandient. ‘En dat is het meest geweldige wat je kan overkomen, want ja, je hebt het de hele tijd heet en het kan niemand wat schelen, maar dan ben je vrij. Geen slaaf meer, geen machine met onderdelen. Je bent gewoon een persoon. In business.

De verhalen in dit nummer zijn een hommage aan vrijheid en zelfexpressie. Ze gaan over vrouwen die zichzelf en andere vrouwen willen bevrijden van de blik van mannen en van het patriarchaat. Die het zat zijn. We spraken ‘toevalsfeminist’ Merol, die met haar muziek ruimte opeist voor de seksualiteit van vrouwen. Schrijven over wat er nog dringend moet gebeuren op het gebied van feminisme. De Oscars zijn maar een klein voorbeeld.

Unieke art cover

Over vrijheid gesproken, en over mannen, die natuurlijk ook een plek in Vogue verdienen, toen ik de eerste beelden zag van fotograaf Willy Vanderperre ontstond het idee om een van zijn lievelingskunstenaars te vragen de cover te bewerken. Willy en de Belgische kunstenaar Rinus Van de Velde kennen elkaar al lang, bewonderen elkaars werk en zo werd een unieke samenwerking geboren. Rinus stelde een van zijn nieuwste tekeningen beschikbaar voor onze cover met model Mica Argañaraz in Versace en ik vond het resultaat zo mooi dat ik Willy vroeg ze ook in de modeserie te verwerken.

Als cadeau vind je op pagina 138 je eigen exclusieve art print van deze samenwerking, om in te lijsten en aan de muur te hangen.

x Rinke

Het aprilnummer van Vogue Nederland, dat met een exclusieve art print van de cover komt, ligt vanaf donderdag 5 maart in de winkels en bestel je hier online.

BESTEL VOGUE'S APRILNUMMER HIER

Wist je dat je als abonnee Vogue digitaal leest via Tijdschrift.nl? Als abonnee koppel je je Vogue aan de Tijdschrift-app, waarmee je Vogue direct digitaal tot 3 maanden terug kan lezen.


This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Fashion