De prestigieuze LVMH-Prijs wordt verdeeld onder alle acht finalisten

Dit is de eerste keer ooit dat de prestigieuze LVMH-prijs niet aan één enkele ontwerper wordt uitgereikt.

Finalisten voor de LVMH Prijs in 2020 uitgereikt in Parijs
LVMH

Eerder dit jaar werden de finalisten voor de LVMH-prijs, één van de meest prestigieuze onderscheidingen in de mode, bekend gemaakt. Hoewel de modeprijs normaalgesproken op 5 juni zou worden uitgereikt in Parijs, onder het toeziend oog van juryleden als Virgil Abloh, Rihanna en Clare Weight Keller, wordt nu bekend gemaakt dat de prijs wordt verdeeld onder alle acht finalisten en dat iedereen een deel van de geldprijs ontvangt.

LVMH-prijs wordt verdeeld

Door de huidige omstandigheden omtrent de coronacrisis besloot de organisatie alle acht finalisten te belonen met een evenredig deel van de hoofdprijs, die bestaat uit driehonderdduizend euro wat betekent dat de ontwerpers allen ongeveer 37.500 euro in ontvangst mogen nemen. Dit is de eerste keer ooit dat de prestigieuze LVMH-prijs niet aan één enkele ontwerper wordt uitgereikt sinds de lancering in 2014.

LVMH opende tevens een speciaal fonds om jonge ontwerpers te ondersteunen die een negatieve impact ervaren door de coronacrisis. Aanvragen voor het fonds zullen worden open gesteld voor 'alle winnende ontwerpers en hun merken gedurende de zes voorgaande edities de LVMH-prijs'. 'In deze uitdagende context benadrukt dit fonds de belangrijkste missie van de LVMH-prijs door onze voormalige winnaars te ondersteunen,' stelt LVMH executive Delphine Arnault.

Van 'Casablanca' tot 'Peter Do'

Van de twintig semi-finalisten werden acht finalisten geselecteerd. Het gaat om de ontwerpers achter de labels Ahluwalia (Priya Ahluwalia), Casablanca (Charaf Tajer), Chopova Lowena (Emma Chopova, Laura Lowena), Nicholas Daley (Nicholas Daley), Peter Do (Peter Do, recent nog favoriet van Céline Dion), Sindiso Khumalo (Sindiso Khumalo), Supriya Lele (Supriya Lele) en Tomo Koizumi (Tomotake Koizumi).

De namen van de twintig semi-finalisten werden eerder al naar buiten gebracht. Duurzaamheid en diversiteit bleken toen een groter thema dan ooit, want praktisch alle geselecteerde ontwerpers van dit jaar hebben een sterke connectie met die pijlers. Ook opvallend: er werden dit jaar zes ontwerpersduo's en één trio geselecteerd, een vrij ongewone zet binnen deze competitie. Steeds meer designers werken echter in collectieven, dus het is logisch dat de LVMH-jury met die tendens meebeweegt.

Casablanca : Runway - Paris Fashion Week - Menswear F/W 2019-2020
Een look van het label Casablanca.
Richard Bord
Tomo Koizumi - Runway - February 2019 - New York Fashion Week: The Shows
Een look van het label Tomo Koizumi.
Steven Ferdman

Verschillende nationaliteiten

Geen Nederlandse finalist, maar wél een verscheidenheid aan nationaliteiten, van Japans tot Zuid-Afrikaans. Bulgarije en India hebben tevens voor het eerst een nominatie binnengesleept. In een persbericht licht Delphine Arnault, de Executive Vice President van Louis Vuitton, de keuze voor de ontwerpers toe. 'De semi-finalisten hebben ons dit jaar enorm verrast met hun creativiteit en toewijding om kleren met respect voor het milieu te maken. Deze acht finalisten zijn allemaal zeer getalenteerd binnen hun eigen 'tak' en streven stuk voor stuk naar het verbeteren van de wereld.'

Onder meer Rihanna in de jury

Vijf van de finalisten ontwerpen voor vrouwen, de andere drie focussen op menswear. Gender-neutrale mode lijkt daarmee minder een thema dan eerder, maar thema's als duurzaamheid en 'verantwoordelijk' ontwerpen staan hoger op de agenda dan ooit. Rihanna, Virgil Abloh en Stella McCartney zouden dit jaar voor het eerst in de (mogen we zeggen, beroemde) jury plaatsnemen. Onder meer Jonathan Anderson, Maria Grazia Chiuri, Nicolas Ghesquière, Marc Jacobs en Clare Waight Keller zijn al langer betrokken bij het beoordelen van de kandidaten.

Wat is de LVMH-prijs?

De LVMH-prijs wordt elk jaar uitgereikt als aanmoediging voor veelbelovend talent op het gebied van ontwerp en design. Kanshebbers zijn modeontwerpers onder de veertig jaar, die minstens twee collecties hebben geproduceerd. Vorig jaar won de Zuid-Afrikaanse ontwerper Thebe Magugu de prestigieuze prijs, het jaar daarvoor ging de eer naar de Japanse streetwear-designer Masayuki Ino.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Fashion