Inditex produceert mondkapjes voor Spaanse gezondheidszorg

Het modeconcern zet haar fabrieken in om het grote tekort tegen te gaan.

Een Zara-winkel in Madrid.
Getty Images

Dit artikel volgt de meest recente maatregelen zoals gepubliceerd door de Rijksoverheid en het RIVM. Bekijk de meest actuele maatregelen op de website van de Rijksoverheid.

De coronacrisis heeft een groot effect op de mode-industrie. Toch schieten juist modebedrijven en ontwerpers te hulp in de strijd tegen het virus. Nadat luxe-conglomeraat LMVH bekend maakte gratis desinfecterende handgel te produceren, kondigt nu Inditex, het moederbedrijf van onder meer kledingketen Zara aan dat ze haar fabrieken en logistieke teams beschikbaar stelt voor de Spaanse regering om mondkapjes te verstrekken aan zorgverleners en patiënten van het coronavirus in Spanje.

Zara's bijdragen bestrijding coronavirus

In een statement verklaart het moederbedrijf van Zara dat ze 'ten minste een keer per week een partij zullen afleveren met materialen die wij direct inkopen.' Inmiddels heeft het bedrijf tienduizend gezichtsmaskers gedoneerd en verwachten ze aan het einde van deze week nog zo’n driehonderdduizend extra exemplaren te kunnen verzenden. Naast het distribueren van maskers is het bedrijf ook aan het onderzoeken of ze aan materiaal kunnen komen om ziekenhuisjurken te maken. Inditex wil de komende tijd een aantal van hun fabrieken volledig toeleggen op deze productie.

Tekort aan mondkapjes

Niet enkel in Spanje is er een tekort aan mondkapjes. Ook in Nederland zijn er te weinig mondkapjes om de mensen die werkzaam zijn in de zorg te beschermen. Door het hele land worden particulieren en bedrijven opgeroepen om maskers in te zamelen en te doneren aan zorgpersoneel. Minister Bruno Bruins van Medische Zorg verklaarde gisteren ook dat de overheid mondkapjes gaat vorderen uit andere sectoren om de schaarste aan te vullen.

Modewereld tegen COVID-19

Steeds bedrijven springen in de bres in de strijd tegen COVID-19. Zo voert beautyconcern L'Oréal Paris hun productie van desinfecterende gel op en zullen ze deze de komende tijd aan zorginstellingen door heel Europa leveren. 'In deze uitzonderlijke crisis situatie, is het onze verantwoordelijkheid om op iedere manier mogelijk collectief bij te dragen,' verklaarde CEO Jean-Paul Agon.

Ook andere modemerken scharen zich achter dat statement. Zo maakte LVMH (waar onder andere Givenchy en Christian Dior onderdeel van zijn) een aantal dagen geleden bekend dat ze de productie van hun reguliere producten stopzetten om zich volledig te focussen op het produceren van handgel. Andere grote namen uit de modewereld, zoals Miuccia Prada en Donatella Versace doneerden al aan lokale hulpverlening. We verwachtten dat er nog veel meer initiatieven zullen volgen.

Bestel Vogue Nederland en Vogue Living nu online zonder verzendkosten en ontvang de nieuwste issues binnen twee werkdagen.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Coronavirus