Modeweken worden wereldwijd in een nieuw jasje gestoken

Van London Fashion Week tot Paris Haute Couture Week, elke modeweek krijgt een nieuwe vorm door de coronacrisis.

bella hadid op de catwalk van burberry tijdens london fashion week herfstwinter 2020
John Phillips/BFC

Dit artikel volgt de meest recente maatregelen zoals gepubliceerd door de Rijksoverheid en het RIVM. Bekijk de meest actuele maatregelen op de website van de Rijksoverheid.

De huidige omstandigheden omtrent de coronacrisis hebben een hevige impact op de mode-industrie. Productie ligt voor een groot deel stil, evenementen worden gecanceld en verschillende fashion weeks worden opgeschort. Zo kondigde London Fashion Week aan in juni plaats te vinden, maar dan in de vorm van een digitaal en genderneutraal platform. Ook Paris Haute Couture Week en Stockholm Fashion Week in respectievelijk juli en augustus hebben aangekondigd digitaal plaats te zullen vinden. Toch heeft de British Fashion Council nu voor september een London Fashion Week aangekondigd die tóch gedeeltelijk fysiek plaats zal vinden, ondanks de pandemie.

London Fashion Week in september toch fysieke shows

De British Fashion Council heeft onthuld dat LFW van 17 tot en met 22 september zal plaatsvinden en een genderneutrale showcase zal zijn, waarbij ontwerpers van heren- en dameskleding worden uitgenodigd om hun prêt-a-porter collecties te tonen. Evenals afgelopen Paris Fashion Week zal deze LFW deels fysiek en deels digitaal zijn, waarbij fysieke shows voldoen aan de richtlijnen voor social distancing, zoals we dat zagen bij Jacquemus Lente/Zomer 2021 en Balmain's Herfst/Winter 2020 Couture-shows in Frankrijk. Burberry is al aangekondigd als één van de merken die toch fysiek gaat showen.

Stockholm Fashion Week gaat digitaal met een focus op duurzaamheid

Nadat de afgelopen twee edities van Stockholm Fashion Week niet doorgingen wegens duurzaamheidsredenen, heeft de Swedish Fashion Association nu aangekondigd dat de Zweedse modeweek in augustus in een virtueel jasje gestoken wordt. De SFA gaat een digitaal platform lanceren voor de Lente/Zomer 2021 collecties die van 26 tot en met 28 augustus gepresenteerd worden. De meeste presentaties zullen vooraf worden opgenomen, maar daarnaast zullen ook een aantal live evenementen plaatsvinden vanuit een centrale studio. De nadruk ligt daarbij op gesprekken over duurzaamheid en andere aanverwante activiteiten – allemaal in het Engels zodat wereldwijd iedereen virtueel kan participeren.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

'Nu is de tijd om vooruit te kijken. Nu is de tijd om de Zweedse mode weer te promoten en ik denk dat we een unieke positie hebben,' vertelt Catarina Midby van SFA aan Vogue. 'Met strakke, eigentijds ontwerpen, een lange levensduur en een duurzame meerwaarde, heeft Zweedse mode wat nodig is in de postpandemische wereld, op een democratische, diverse en innovatieve manier op de markt gebracht.'

Paris Haute Couture Week gaat digitaal plaatsvinden

De aankomende Paris Haute Couture Week in juli zal digitaal plaats gaan vinden. Door de huidige coronacrisis zal dit voor het eerst zijn dat een van de belangrijkste weken op de kalender van de mode-industrie in een virtueel jasje wordt gestoken. Van zaterdag 6 tot en met maandag 8 juni, zal de Fédération de la Haute Couture een digitaal platform lanceren waarop de nieuwe couture collecties in videos gepresenteerd zullen worden. De videos zullen volgens een vastgesteld rooster online verschijnen en komt gepaard met extra content, waardoor de digitale versie van de coutureweek hetzelfde karakter heeft als een reguliere Fashion Week.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Digitale London Fashion Week

De British Fashion Council maakte in een statement bekend dat ook de Londense modeweek zal plaatsvinden in de vorm van een volledig online concept. In plaats van fysieke shows zou London Fashion Week volledig digitaal plaatsvinden, en dus voor iedereen te volgen zijn via londonfashionweek.co.uk. De datum van de modeweek – die normaal gesproken in september plaatsvindt – wordt nu samengevoegd met die van de mannen-modeweek in juni, van 12 tot 14 juni. De organisatie maakt tevens bekend dat alle Britse modeweken het komende jaar een fusie tussen de gebruikelijk gescheiden mannen- en vrouwenweek zullen zijn en bovendien volledig genderneutraal.

Ook zien: 24 uur met Oumayma Elboumeshouli tijdens LFW

Tijdens de Britse modeweek zullen verschillende grote namen digitaal showen, waaronder Rixo, Roksanda, Mulberry, Preen by Thornton Bregazzi en Stephen Jones. In totaal nemen honderd ontwerpers deel, waarvan 34 onderdeel zijn van het 'officiële' programma. De overige deelnemers zullen onder het kopje 'Explore' te zien zijn, wat mogelijkheid geeft om het verhaal achter allerlei (onbekendere) labels te bekijken. Het hoofdprogramma zal bestaan uit verschillende podcasts, interviews, dagboeken van designers, webinars en digitale showrooms. Sommige onderdelen zullen op een specifiek tijdstip getoond worden, maar het is achteraf allemaal terug te kijken.

Van de meeste namen weten we al wat te verwachten: zo zal Mulberry een exclusief live-optreden tonen (van een nog onbekende artiest), deelt Rixo een behind-the-scenes video van hun resort 2021 lookbook en laat Preen een 'seizoenloze' campagne zien. Verschillende retailers, waaronder Farfetch en Galeries Lafayette Champs-Elysées, zullen op hun eigen manier ook een ode brengen aan verschillende Britse designers, waaronder Grace Wales Bonner, Simone Rocha en Rejina Pyo. Je bekijkt en downloadt het schema hier.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Inspiratie

De CEO van de British Fashion Council Caroline Rush laat over het evenement weten: 'Door het creëren van een cultureel fashion week-platform, gebruiken we de digitale innovatie om zo goed mogelijk aan de behoeften van vandaag voldoen en iets op te bouwen als een wereldwijd voorbeeld voor de toekomst. Ontwerpers zullen hun verhalen en collecties kunnen delen met een wereldwijde gemeenschap; we hopen dat er naast persoonlijke perspectieven op deze moeilijke tijd, enorm veel inspiratie zal worden gedeeld. Dat is waar de Britse mode om bekend staat.'

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Toekomst van Fashion Week

Toch zijn Londen en Parijs niet de eerste modeweken die een online switch maken; eerder organiseerde Shanghai Fashion Week hun gehele modeweek online en werd er tijdens Tokyo Fashion Week tevens gebruik gemaakt van livestreams. Hoe de modeweken exact worden ingevuld is nog niet bekend, maar dat het een interessante en vernieuwende verandering is binnen modewereld is een feit. Met hun digitale focus hebben London Fashion Week en Paris Haute Couture Week de potentie een voorbeeld te zijn voor de toekomst van de modeweken.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Coronavirus