Chanels Virginie Viard over de toekomst: 'Oprechtheid en echtheid helpen mij vooruit'

De creative director van Chanel deelt haar visie ten tijden van de coronacrisis.

chanel metiers d'art 2019 2020
Stephane Cardinale - CorbisGetty Images

'Ik heb deze dagen veel tijd om na te denken. Net als bij anderen kwamen er bij mij ook veel herinneringen naar bovendrijven. Ik dacht vooral aan de mensen die er nu niet meer zijn zoals Karl Lagerfeld (wat ik ook al deed toen ik nog iedere dag naar mijn werk kon), wat hij zou zeggen of doen in deze tijden.

Ook – met de uitbraak van deze crisis en de kritieke toestanden in ziekenhuizen – kon ik het niet helpen te denken aan mijn vader, wat hij zou zeggen of doen. Mijn ouders waren allebei arts. Mijn vader heeft mij altijd gerustgesteld; hij bleef altijd positief, ondanks alle moeilijke situaties die hij meemaakte in het ziekenhuis. Ik herinner me nog uit mijn jeugd dat families van patiënten naar ons huis belden om te vragen hoe de operatie was verlopen en hoe mijn ouders altijd de tijd namen om met iedereen te praten. Als kind verkleedde ik me iedere zondagmiddag als zuster of dokter samen met mijn broers en zus om vervolgens met mijn vader mee te gaan naar het ziekenhuis om zijn patiënten te ontmoeten en op te vrolijken. Dat waren hele bijzondere momenten uit mijn jeugd. Ik denk dat mijn liefde voor ziekenhuispersoneel uit die tijd dateert; dokters en zusters waren altijd mijn favorieten.

de vader van virginie viard omringd door collega's
De vader van Virginie Viard omringd door collega’s.
Virginie Viard

Ik ben gek op dit beeld van mijn vader omringd door zoveel jonge, lachende gezichten. Ook doet hij mij hier denken aan de Franse acteur Michel Piccoli in de film Les Choses de la Vie (The Things of Life) van Claude Sautet. Er waren genoeg andere beelden uit het verleden waar ik naar heb gekeken. Ik keek bijvoorbeeld onlangs nog op internet en kwam zoveel foto's tegen van Karl Lagerfeld met modellen en vrienden op verschillende feestjes begin 2000. Die vond ik ook troostend en hartverwarmend, alleen dan op een andere manier.

Het artikel gaat verder onder de video.

Dit waren de meest iconische quotes van Coco Chanel

Ik blijf veilig thuis met mijn familie. Sinds het begin van de lockdown verblijven we op het platteland. Ik mis het om naar mijn werk te gaan; ik mis vooral de studio. Binnen de wereld van Chanel is dat zeker een van mijn favoriete dingen. Ik ga daar al meer dan dertig jaar naartoe. Het was de studio van Karl en Gabrielle Chanel – voor mij is het nooit een gewone werkplek geweest.

'Ik werk al zo lang met mijn team; we hebben een hechte band en begrijpen elkaar volledig. Ik heb er alle vertrouwen in dat we nieuwe manieren vinden, afhankelijk van hoe de situatie loopt natuurlijk'

Voor de uitbraak van het virus werkte ik nog aan de volgende cruise collectie; ik heb alle details in mijn hoofd zitten en we zitten met alle teams op dezelfde lijn. Ik spreek ze dagelijks om ideeën uit te wisselen, projecten te bespreken en te checken of iedereen oké is. Ik werk al zo lang met mijn team; we hebben een hechte band en begrijpen elkaar volledig. Ik heb er alle vertrouwen in dat we nieuwe manieren vinden om het werk voort te zetten, afhankelijk van hoe de situatie loopt natuurlijk. Persoonlijk bekijk ik het van dag tot dag; ik ben er klaar voor aanpassingen te maken en gewoontes en routines te veranderen als dat moet.

Mijn aanpak op werkgebied is altijd simpel en pragmatisch geweest, maar meer dan ooit voel ik dat oprechtheid en echtheid mij vooruit helpen. Ik ga mij richten op het essentiële en ook al weet ik dat het anders gaat zijn, ik ben ervan overtuigd dat het goed zal gaan. Ik ben onder de indruk van en word geïnspireerd door zoveel verantwoordelijk gedrag en door de vrijgevigheid van alle mensen die werken om anderen te helpen – vaak op eigen risico. Als ik aan mijn ouders denk, en alle inspanningen zie in de ziekenhuizen, heb ik nog steeds hoop voor de toekomst. Het leven inspireert mij in het algemeen. Ik denk dat zoveel tijd in mijn huis op het platteland me ideeën geeft die ik niet gehad zou hebben als ik in Parijs was gebleven.'

Zoals verteld aan Hamish Bowles via Vogue.com.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Coronavirus