'Schiaparelli: The Next Chapter' geeft een kijkje achter de schermen bij het iconische couturehuis

Artistic director Daniel Roseberry neemt je mee in in de voorbereidingen van zijn Schiaparelli Lente/Zomer 2020 couturecollectie.

schiaparelli haute couture lentezomer 2020 op paris fashion week
Daniele OberrauchImaxtree

Na zestig jaar afwezigheid opende modehuis Schiaparelli in 2013 weer haar deuren. Het iconische couturehuis van Elsa Schiaparelli is terug van weggeweest nu ontwerper Daniel Roseberry aan het roer staat. Een nieuwe documentaire getiteld Schiaparelli: The Next Chapter geeft een uniek kijkje achter de schermen bij Schiaparelli, en volgt Daniel Roseberry in aanloop naar de Lente/Zomer 2020 coutureshow voor het iconische modehuis.

Schiaparelli: The Next Chapter

Daniel Roseberry werd in april 2019 aangewezen als nieuwe artistic director van Schiaparelli, na tien jaar bij New Yorkse label Thom Browne te hebben gewerkt. De 33-jarige ontwerper kreeg de uitdaging mee om een frisse wind door het modehuis te laten waaien, zonder haar grote historie uit het oog te verliezen. 'Schiaparelli's belangrijkste nalatenschap is haar toewijding aan fantasie. Zij begreep als geen ander wat voor belangrijke rol verbeeldingskracht kan spelen in moeilijke tijden,' verklaarde Roseberry destijds in een statement aan WWD. 'Ik wil deze vragen ook beantwoorden door middel van een fantasie – een droom – die zowel relevant als noodzakelijk is voor onze tijd.' In de video zien we hoe Roseberry hier onder andere met zijn kleurrijke schetsen en digitale collages invulling aan geeft.

Bekijk hier de korte documentaire Schiaparelli: The Next Chapter

Couturier Elsa Schiaparelli

De Italiaanse Elsa Schiaparelli richtte haar gelijknamige label op in 1927 in Parijs, en groeide in de daaropvolgende jaren uit tot een van de belangrijkste modeontwerpsters van de jaren twintig en dertig. Schiaparelli stond bekend om haar eigenzinnige kijk op mode, en bewoog zich als een van de eersten op het snijvlak van kunst en kleding– een ware trailblazer, die de grenzen van wat toentertijd als mode werd gezien ruimschoots verlegde.

modeontwerper elsa schiaparelli
Elsa Schiaparelli
LipnitzkiGetty Images

Schiaparelli en Dalí

Ze ontleende veel inspiratie uit de surrealistische kunstbeweging en rekende Salvador Dalí, tot haar intimi. Een van haar bekendste creaties maakte ze dan ook met hem samen: de fameuze kreeftenjurk, gedragen door de Duchess of Windsor en Amerikaanse socialite Wallis Simpson, die destijds voor de nodige ophef zorgde door de suggestieve plaatsing van de print en de licht doorschijnende stof. Ook schreef Schiaparelli modegeschiedenis met haar kenmerkende kleur shocking pink, en de schoenhoed, die ze ook samen met Dalí bedacht.

Comeback

In 1954 ging het modehuis failliet, maar na 60 jaar afwezigheid opende ze in 2013 weer haar deuren. De afgelopen jaren raakte Schiaparelli weer in zwang en verschenen er steeds meer creaties van het huis op de rode loper, onder gedragen door Tilda Swinton en Jennifer Lawrence. En ook buiten de rode loper zien we het modehuis steeds vaker terug: Michelle Obama droeg vorig jaar deze neon gele haute couture-jurk naar een gala, en ook onze eigen Carice van Houten is groot fan.


This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Fashion