Diet Prada legt omstreden anti-racisme statements van Celine en L'Oréal Paris bloot

Het online platform deelde de berichten en ging op onderzoek uit.

munroe bergdorf tijdens het bfcvogue designer fashion fund event
Getty Images

De afgelopen dagen hebben vele bedrijven, modehuizen en beautymerken statements geplaatst op social media rondom de moord van de zwarte man George Floyd door onnodig politiegeweld. Hoewel vrijwel alle bedrijven berichten plaatsen met een solidaire intentie, schoten verschillende statements in het verkeerde keelgat. Diet Prada bracht er enkele aan het licht, waaronder het statement van modehuis Celine en een omstreden post van L'Oréal Paris. Na veel ophef over het statement, maakt L'Oréal nu bekend daadwerkelijke actie te ondernemen, middels een bijzondere samenwerking.

Omstreden statement L'Oréal Paris

Beautyconglomeraat L'Oréal Paris deelde eerder een post bestaande uit een zwart kader met daarin de boodschap 'Speaking out is worth it'. In de caption van de post is te lezen: 'L'Oréal Paris solidair is met de zwarte gemeenschap en tegen elke vorm van onrechtvaardigheid is. We ondersteunen de NAACP om vooruitgang in de strijd voor gerechtigheid te bevorderen.'

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Zodra het bericht op sociale media verscheen, deelde model en activist Munroe Bergdorf vol ongeloof haar reactie: 'Excuseer mijn taalgebruik, maar ik ben zó boos. Jullie hebben me in 2017 uit een campagne verwijderd en me voor de leeuwen gegooid omdat ik me uitsprak tegen racisme en witte overheersing. Zonder erbij na te denken. Ik moest ervoor waken dat ik niet door de internationale pers verwoest werd omdat jullie niet over racisme wilden spreken. Jullie kunnen dit niet doen, dit is niet oké.' Ook hier was Diet Prada er snel bij, om vervolgens een platform te bieden aan het bericht van Munroe, met vele reacties tot gevolg.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Munroe Bergdorf aangesloten bij L'Oréals diversiteitsraad

Hoewel L'Oréal Paris in eerste instantie niet reageerde op de ophef, maakt het merk op 9 juni bekend een samenwerking aan te gaan met Munroe. Hoewel het model het eerste transgendermodel zou worden voor een campagne van L'Oréal, werd ze in 2017 van de campagne gehaald. Daarom vraagt L'Oréal het model zich aan te sluiten bij de pas opgerichte diversiteit- en inclusiviteit adviesraad, iets wat Munroe met open armen aannam. 'Deze week sprak ik met de nieuwe president van L'Oréal Paris, Delphine Viguier, die rechtstreeks contact met me opnam. We hadden een open en constructief gesprek, ze luisterde naar wat ik te zeggen had en sprak haar spijt uit over hoe de situatie drie jaar geleden was aangepakt,' stelt het model in een statement via twitter.

'Ik denk dat dit de perfecte gelegenheid is om daadwerkelijk verandering in gang te zetten en die plaats aan de tafel aan te nemen om de representatie te zijn die we als gemeenschap verdienen. Om een voorvechter te kunnen zijn voor de zwarte, trans- en queer gemeenschap in de beautyindustrie is belangrijk voor mij,' aldus Munroe. Ook L’Oréal maakte het nieuws bekend in een bericht op Instagram: 'We zullen Munroe's pleidooi voor zowel de trans- als de zwarte gemeenschap eren. L’Oréal zal tevens doneren aan verenigingen die sociale rechtvaardigheid en doelen ondersteunen. Uitspreken is het alleen waard als we kunnen luisteren, leren en groeien', aldus L’Oréal.

Het artikel gaat verder onder de video.

Ook zien: Nella Ngingo's natuurlijke skincare routine

Diet Prada onderzoekt statement Celine

Het Franse modehuis Celine plaatste tevens eerder tevens een statement naar aanleiding van de recente gebeurtenissen waarin ze steun betuigden aan de Black Lives Matter-beweging. 'Celine is tegen elke vorm van discriminatie, onderdrukking en racisme. De wereld van morgen zal niet bestaan zonder gelijkheid voor iedereen.' Ook dit bericht werd al snel opgepikt door Diet Prada.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Dit gebeurde nadat stylist Jason Bolden vol ongenoegen reageerde op het bericht van het modehuis. Hij stelde: 'Wacht even, jullie kleden geen zwarte celebs tenzij ze een witte stylist hebben.' Diet Prada ging vervolgens op onderzoek uit en kwam met een verrassende bevinding: sinds ontwerper Hedi Slimane creative director werd van het modehuis in 2018, bestaat het aantal zwarte modellen tijdens shows steevast uit minder dan 12%.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder