CFDA lanceert initiatief ter bestrijding van systematisch racisme in de mode-industrie

De organisatie zet zich structureel in voor diversiteit met de lancering van een gloednieuw programma.

pyer moss toont zijn collectie tijdens new york fashion week in 2019
Getty Images

In navolging van de moord op George Floyd en de massale solidariteitsstatements die volgden van modehuizen en bedrijven, maakt het CFDA bekend verdere actie te ondernemen. De organisatie reageerde in een officieel statement op de staat van racisme in de Amerikaanse en wereldwijde mode-industrie, en maakt bekend zich naast donaties en andere projecten op een structurele manier in te zetten tégen systematisch racisme en vóór diversiteit.

CFDA lanceert anti-racisme statement

The Council of Fashion Designers of America, (CFDA) is een non-profit organisatie ter ondersteuning van Amerikaans modetalent. Afgelopen week bracht CFDA een statement naar buiten met betrekking tot racisme binnen de mode-industrie. De open brief van de organisatie werd ondertekend door CFDA-CEO Steven Kolb en voorzitter Tom Ford. Zij begonnen hun statement met een bespreking en erkenning van de 'betreurenswaardige racistische en gewelddadige acties die we de afgelopen week in ons land hebben plaatsgevonden.'

Het artikel gaat verder onder de video.

Ook zien: Meghan Markle reageert op de dood van George Floyd

Daarom neemt de organisatie nu naast het maken van donaties aan stichtingen als NAACP en Campaign Zero ook structurele maatregelen om systematisch racisme binnen de Amerikaanse mode-industrie tegen te gaan. Concreet gaat CFDA een werkgelegenheidsprogramma opzetten dat als taak heeft zwart modetalent te ontdekken en vervolgens in contact te brengen met verschillende bedrijven in verschillende sectoren van de mode-industrie. Ook worden er nieuwe stage- en begeleidingsprogramma's gelanceerd, waarbij zwarte studenten en afgestudeerden worden gekoppeld aan gevestigde modebedrijven en mentors krijgen toegewezen.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

'We moeten iets doen'

'Een duidelijke stem hebben en ons uitspreken tegen raciaal onrecht, onverdraagzaamheid en haat is de eerste stap, maar dit is niet genoeg... Onze industrie lijdt en het is niet genoeg om simpelweg te zeggen dat we solidair zijn met degenen die worden gediscrimineerd. We moeten iets doen', zo werd er gesteld in de verklaring van de organisatie.

De mode-industrie wordt al jaren bekritiseerd vanwege het gebrek aan ondersteuning voor zwarte ontwerpers en zwarte leidinggevenden in belangrijke posities binnen modebedrijven. De nieuwe plannen van het CFDA zetten juist hierop in, om modebedrijven te stimuleren een hoger percentage aan diverse werknemers aan te nemen - zowel binnen leidinggevende als creatieve posities.

Nieuwe adviesraad

Op 1 september maakt CFDA bekend dat ze tevens een adviesraad van zwarte prominenten uit de creatieve industrie hebben aangesteld. Onder de overkoepelende leiding van CaSandra Diggs zullen zij alle initiatieven rondom inclusiviteit, diversiteit en gelijkheid ondersteunen. Ontwerper Tracy Reese is voorzitter, en verder nemen namen als Samira Nasr (Harper's Bazaar US), Bozoma Saint John (Hoofd marketing bij Netflix) en de voormalige Burberry Design Director Martin Cooper in de raad plaats.

Diggs heeft daarnaast Bonnie Morrison aangenomen om de leiding te nemen bij het programma rondom zwarte creatieven. 'We brengen een indrukwekkende groep van gevestigde collega's uit de industrie samen om collectief de fundering voor meer diversiteit en inclusiviteit te leggen,' stelt Diggs in een statement.

Shop Vogue's Fashion Favourites

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder