Givenchy benoemt Matthew Williams tot nieuwe creative director

Het gat dat Clare Waight Keller achterliet wordt nu opgevuld de Alyx-oprichter.

matthew williams tijdens de alyx herfstwinter 2020 show
EstropGetty Images

In april dit jaar maakte ontwerper Clare Waight Keller bekend na drie jaar af te treden als creative director van Givenchy. Het gat dat de geliefde ontwerper – die onder meer haute couture terugbracht op de catwalk en de veelbesproken trouwjurk van Meghan Markle ontwierp – achterlaat, wordt nu opgevuld door Matthew Williams, de 34-jarige oprichter van luxe streetwearlabel 1017 ALYX 9SM, of Alyx in het kort.

Matthew Williams nieuwe creative director bij Givenchy

De nieuwe aanstelling van Williams is de eerste directeursrol voor de ontwerper, zo weet Business of Fashion. Hij zal in de voetsporen treden van Clare Waight Keller en zijn eerste collectie al presenteren in oktober dit jaar tijdens (een aangepaste versie van) Paris Fashion Week. Naast zijn nieuwe functie als creative director bij het Franse modehuis zal Williams ook nog zijn eigen streetwearlabel Alyx blijven runnen.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

'Ik ben de LVMH-groep (de grote Franse luxe-conglomeraat waar Givenchy onderdeel van uitmaakt, red.) dankbaar voor het vertrouwen in mij en kans om mijn levensdroom te vervullen,' zegt Williams in een statement. 'In deze ongekende tijden wil ik een boodschap van hoop zijn, samen met zijn community en collega's, om zo bij te dragen aan positieve verandering.'

Het artikel gaat verder onder de video.

Bekijk hier Givenchy's Couture Lente 2020 show

Streetwear-ontwerper

De keuze voor Williams lijkt een nieuw tijdperk in te luiden voor Givenchy. Zo zal de ontwerper het Franse modehuis hoogstwaarschijnlijk meer in de richting duwen van streetwear, ook al bevindt Givenchy zich – net als de rest van de modewereld – in een uitdagende tijd met een veranderende mode-industrie wegens de coronacrisis. Zo is het nog maar de vraag of Williams zijn eerste collectie in oktober daadwerkelijk in real life kan showen, aangezien de status van komende Paris Fashion Week nog onbekend is.

paris, france – january 19  bella hadid walks the runway during the alyx menswear fallwinter 2020 2021 show as part of paris fashion week on january 19, 2020 in paris, francephoto by estropgetty images
Bella Hadid bij Alyx Herfst/Winter 2020
Getty Images
paris, france – january 19  kaia gerber walks the runway during the alyx menswear fallwinter 2020 2021 show as part of paris fashion week on january 19, 2020 in paris, francephoto by estropgetty images
Kaia Gerber bij Alyx Herfst/Winter 2020
Getty Images

Het is de tweede keer dat een ontwerper uit de streetwear-hoek het roer overneemt bij een groot modehuis. Zo werd Virgil Abloh – oprichter van populair streetwearlabel Off-White – in 2018 benoemd tot creative director van de mannencollecties van Louis Vuitton. Gezien het succes van Abloh is het geen vreemde keuze van Givenchy om te kiezen voor een streetwear-ontwerper als creatief directeur.

Over Matthew Williams

Matthew Williams groeide op in Californië en maakte faam in de modewereld door samen te werken met grote artiesten als Lady Gaga en Kanye West. Ook werkte hij nauw samen met Virgil Abloh, met wie hij het creatieve platform Been Trill oprichtte in 2012. Drie jaar later, in 2015, lanceerde Williams zijn eigen label Alyx, waarna hij binnen jaar benoemd werd tot een van de finalisten van de prestigieuze LVMH Prize. In 2017 voegde hij een mannenlijn toe aan zijn label, die uiteindelijk prominenter werd dan zijn vrouwenlijn. Williams staat vooral bekend om zijn door punk en gothic geïnspireerde ontwerpen, die al snel een cultstatus bemachtigden. In de afgelopen jaren heeft de ontwerper samengewerkt met onder meer Vans, Nike en Kim Jones van Dior.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Shop Vogue's Fashion Favorites

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Fashion