Dior en Burberry gaan tóch live showen, maar dan zonder publiek

De high-end modehuizen geven op hun eigen manier invulling aan de modeshow anno 2020.

burberry's herfstwinter 2020 show tijdens london fashion week
Victor VIRGILEGetty Images

Covid-19 heeft de complete wereld op zijn kop gezet, en dat is niet anders voor de mode-industrie. De pandemie heeft ervoor gezorgd dat de toekomst van de industrie ter discussie staat, waarbij veel modehuizen pleiten voor structurele verandering. Ook verplaatsten shows en fashion weeks zich naar de virtuele wereld, waar ontwerpers zonder risico hun nieuwste collecties konden tonen. Daar lijkt nu langzaamaan weer verandering in te komen, want grote modehuizen als Dior en Burberry hebben aangekondigd weer een live modeshow te organiseren – al zij het zonder publiek.

Dior keert als eerste terug op de catwalk

Het eerste grote modehuis dat zich weer waagt aan een real life show is Dior, nog altijd onder creatieve leiding van Maria Grazia Chiuri. Over minder dan een maand, op 22 juli, zal het Franse modehuis diens Cruise 2021 collectie presenteren. Waar Dior vorig jaar nog showde in Marrakech, is er nu gekozen voor het Piazza del Duomo in Lecce, gelegen in de Puglia-regio in Italië.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

'Mr. Dior had de moed om zijn lijn net na de Tweede Wereldoorlog te presenteren; het zit dus in ons DNA,' klinkt de uitleg van Pietro Beccari, CEO en directeur van Dior, tijdens een virtuele persconferentie. De keuze voor een live modeshow was geen moeilijke voor het Franse modehuis: 'Als het op mode aankomt, is er niets emotioneler dan een échte modeshow. We willen hiermee een boodschap van hoop, optimisme en, voor sommigen, rebirth afgeven na deze moeilijke periode.'

lecce in italië, de showlocatie van dior cruise 2021
Lecce in Italië, de showlocatie van Dior Cruise 2021.
Dior / Antonio Maria Fantetti

Daarnaast wil Dior de mode-industrie zowel op lokaal als wereldwijd niveau steunen door een show te organiseren, en vinden Beccari en Chiuri – beiden Italiaans – het belangrijk om dat in Italië te doen, één van de zwaarst getroffen landen door het coronavirus. Ook bevestigde Beccari dat de Couture Herfst 2020 show op 6 juli zal plaatsvinden, hoogstwaarschijnlijk virtueel.

Burberry showt in de buitenlucht

Net als Dior, kondigt ook Burberry zijn terugkomst op de catwalk aan. Hoewel er recentelijk een online editie van London Fashion Week plaatsvond, kiest Burberry er alsnog voor om te showen volgens de traditionele modekalender in september. Op 17 september zal het Britse modehuis onder leiding van Riccardo Tisci een show organiseren, om de nieuwe Lente/Zomer 2021 collectie te presenteren. Dat doet Burberry met 'een meeslepende show ervaring in de Britse buitenlucht'.

Met een show in de buitenlucht hoopt het Britse modehuis niet alleen een evenement neer te zetten dat bijzonder is, maar ook een compleet veilig. Zo ontdekten virologen een tijdje geleden dat het coronavirus in de buitenlucht amper wordt verspreid, waarmee de kans op besmetting aanzienlijk kleiner is. Nu nog hopen dat het ook droog blijft, gezien het regenachtige imago van onze westerburen.

Zonder publiek

Net zoals een aantal modehuizen tijdens Milan Fashion Week in februari dit jaar al besloot, gaan zowel Dior als Burberry showen zonder publiek. Waar Burberry de natuur in gaat, kiest Dior voor een show 'achter gesloten deuren', om zo de veiligheidsmaatregelen van de Italiaanse regio te respecteren. Beide shows zijn live te volgen via een livestream, te bekijken op de social mediakanalen van de modehuizen. Of Diors Lente/Zomer 2021 show in september óók plaatsvindt zonder publiek, moet nog beslist worden. Het modehuis hoopt tegen die tijd weer business as usual te hanteren. 'We hopen op een soort publiek, al zij het geen volle ruimte,' aldus Beccari.

Shop Vogue's fashion favorieten

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Coronavirus