Dior brengt een ode aan Zuid-Italië met Cruise 2021 collectie

Maria Grazia Chiuri's geliefde Puglia stond centraal in de meest recente show van het modehuis.

model maty fall diba bij de dior cruise 2021 show in italië
Getty Images

In een praktisch lege zaal in het Zuid-Italiaanse Lecce toonde Dior op 22 juli haar nieuwste Cruise-collectie, waarvoor Maria Grazia Chiuri een blik wierp op haar roots. De ontwerper – die opgroeide in Puglia – focuste zich voor deze presentatie vooral op vakmanschap en familie, en haar persoonlijke (mode)herinneringen van vroeger.

Fysieke show in Puglia

Terwijl menig modehuis hun nieuwste collectie(s) momenteel op een totaal andere manier presenteert (we noemen een twaalf uur durende livestream van Gucci) koos Dior tóch voor het organiseren van een fysieke show. Pietro Beccari lichtte die keus eerder al toe tijdens een virtuele persconferentie. 'Als het op mode aankomt, is er niets emotioneler dan een echte modeshow. We willen hiermee een boodschap van hoop, optimisme en, voor sommigen, rebirth afgeven na deze moeilijke periode.'

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Lokale samenwerkingen

Wat Dior ook belangrijk vond: het ondersteunen van een van de armste regio's in Italië, de laatste tijd extra hard getroffen door de pandemie. Voor een show waarin vakmanschap centraal stond betrok Dior niet alleen lokale ambachtslieden, maar ook Zuid-Italiaanse dansers en muzikanten bij de show. 'Deze presentatie draait om de levendige herinneringen uit mijn jeugd: het borduurwerk en textiel waar ik mijn oma en oom al mee aan de slag zag gaan toen ik een kind was,' verklaart Chiuri aan de Britse Vogue.

beeld van dior cruise 2021 show
Dior
beeld van dior cruise 2021 collectie
Dior

Zien: zo wordt een Dior couture decor opgebouwd

Luminarie als decor

De show vond plaats op het Piazza del Duomo in Lecce, dat volledig verlicht werd door traditionele luminarie. De kleurrijke verlichting wordt al jarenlang gebruikt bij festivals in Puglia, en ondersteunde nu een handjevol activistische slogans. Lokale makers waren twaalf dagen bezig om het decor te bouwen, is te zien in een behind-the-scenes video van het modehuis. 'Christian Dior heeft het talent om alle vrouwen te kunnen kleden, en wij hebben dezelfde passie voor het decoreren van onze pleinen voor de feestdagen,' licht een Italiaanse luminarie-maker toe.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Italiaans borduurwerk

Voor de collectie werkte een groep (zeer kundige!) lokale vrouwen aan het borduurwerk, dat mede tot uiting kwam in de Miss Dior dress. De iconische gebloemde jurk – die al voor het eerst in 1949 getoond werd – was dit jaar bezaaid met handgemaakte rozen. En dat knappe staaltje Italiaanse vakwerk kwam in veel meer onderdelen terug: zo droegen modellen crèmekleurige en zwarte hoofddoeken van lokaal gemaakt kant, gecombineerd met rustieke sieraden in de vorm van vlinders, bloemen en bladeren.

beeld van dior cruise collectie
Dior
beeld van dior cruise 2021 collectie
Dior

Muziek en dans

Maria Grazia Chiuri liet zich in het specifiek inspireren door het boek Sud e Magia, dat in 1950 geschreven werd door de Italiaanse antropoloog Ernesto De Martino. In het boek schrijft hij over een reis door het zuiden van Italië na de Tweede Wereldoorlog. Het gebied was destijds erg arm, maar organiseerde tóch magische rituelen – vaak in de vorm van dans en muziek – die de inwoners weer hoop voor de toekomst gaven. 'Voor deze show interpreteerde componist Paolo Buonvino die typische muziek uit Puglia op zijn eigen manier, in samenwerking met de Notta della Taranta, een fonds dat de rijke muziek- en dansgeschiedenis uit deze regio in leven houdt,' is te lezen op de Britse Vogue.

This content is imported from YouTube. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.
This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Fashion