Twee uur nadat de verschrikkelijke explosie in Beiroet het nieuws overspoelde, kwamen er pijnlijke berichten van vrienden binnen op mijn telefoon. Roni Helou, een van de meest toegewijde ethische jonge ontwerpers die ik ken, stuurde in een DM: 'Met mij gaat het goed, maar mijn huis en atelier zijn verwoest'. De Mukhi-zussen, sieradenontwerpers Maya, Meena en Zeenat zeiden: 'Het gaat goed, maar de winkel is zwaar beschadigd'. Borduurder Salim Azzam, wiens studio en atelier zich in Chouf op de Libanonberg bevinden, boodt vrienden onmiddellijk ruimte aan om in te slapen.

Binnen een paar uur postte hij Instagram-verhalen vanuit de verwoeste straten, liet hij jonge mensen zien die zich mobiliseren om te helpen en riep hij anderen op om 'naar beneden te komen en te helpen op welke manier dan ook'. Later zei hij tegen me: 'Je kunt niet zomaar thuisblijven op een moment als dit. Iedereen is hier. Libanezen staan hier echt om bekend. Het heeft onze generatie teruggebracht naar een oorlogstijd die we nooit kenden. Maar eerlijk gezegd is het gewoon een boost voor de ziel geweest om iedereen samen te zien./

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Mode in Beiroet

Beiroet is lange tijd het creatieve middelpunt van de mode in het Midden-Oosten geweest. Met zijn lange postkoloniale relatie met Parijs, is het een stad met een diepe cultuur van fantastische, door de gemeenschap gegenereerde skill en verbeeldingskracht. Van verheven haute couture en kostbare sieraden tot de nieuwe avant-garde generatie die sociaal activisme vooraan en centraal houden in hun dagelijkse strijd. De zwaar getroffen wijk Gemmayzeh vlakbij de haven, waar straten met elegante traditionele en moderne gebouwen zijn verwoest, wemelde van de indie-winkels en jonge mensen die dronken en dansten in tijden voor de lockdown. In feite is het de thuisbasis van mode in Beiroet – 'Zoals Williamsburg in Brooklyn', vertelt Céline Semaan, de in Beiroet geboren ontwerpster die vanuit New York de gruwel in haar geboortestad heeft zien ontvouwen.

de haven van beiroet na de explosie
De haven van Beiroet na de explosie
Getty Images

Het verhaal van couturier Maison Rabih Kayrouz

Na het zien van hartverscheurende beelden vanuit het prachtige, vernielde atelier van Maison Rabih Kayrouz, slaagde ik erin hem via een privé bericht te contacten. 'Ik ben in het ziekenhuis', vertelde Rabih, de couturier die normaal zijn moderne couturecollecties in Parijs laat zien, terwijl hij werd behandeld voor een hoofdwond. 'Mijn atelier bevindt zich in een van de prachtige negentiende eeuwse gebouwen. Ik woon daar en werk daar, iedereen is daar en het is verwoest. Ik had besloten dat ik mijn bedrijf niet naar Parijs zou verhuizen – ik wilde hier blijven om in de stad te wonen waar ik van hou, en werk te geven aan alle ongelooflijke mensen die hier in de ateliers werken', aldus Rabih. 'Na de explosie herinner ik me niets anders dan door de straten lopen, mensen naar buiten zien gaan om anderen te helpen. Libanezen zijn echt ongelooflijk. Ze hebben hulp geboden, mensen te eten gegeven en voor burgers gezorgd in de verschrikkelijke tijd die we dit jaar doormaken met de ineenstorting van banken en de pandemie. Nu dit. De regering is afschuwelijk. Mensen in Beiroet verdienen dit niet.'

Overlijden van creative ondernemers

Tania Fares, die de non-profitorganisatie Fashion Trust Arabia (FTA) oprichtte om ontwerpers uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika-ontwerpers te ondersteunen en te begeleiden, was op het moment van de explosie in de FTA-kantoren. Een van haar collega's, zei ze, wordt geopereerd vanwege een verwonding. 'En er zijn hier zoveel doden.' Iemand waarvan later werd bevestigd dat ze haar leven heeft verloren, is Hala Taya, een sieradenontwerper en een van de vele vrouwelijke creatieve ondernemers in deze stad. Onder een foto van een extravagant gedurfde, bloemvormige diamanten ring op haar website, luidt een bijschrift: 'Hala Taya sieraden werden bekend om haar creatie Keep Lebanon Close to your Heart, een meesterwerk dat staat voor... patriottisme, een daad van donatie, en vooral het eerbetoon van een ontwerper voor het volk van Libanon'.

Het artikel gaat verder onder deze video.

mediaosvideo align='center' embedId='f9d1a1fc-4458-42de-846e-0aa6408e0d90' mediaId='e97be4b6-8104-4e6e-8dfe-2ad5c3181acc' size='large'][/mediaosvideo]

Roni Helou

Het is Fares, een Libanese filantroop die werkt tussen Londen, Libanon en Los Angeles die verantwoordelijk is voor het richten van de blik van Europese en Noord-Amerikaanse modeliefhebbers op het spectrum van talent in Beiroet en de hele regio. Ik ontmoette Roni Helou in 2017 toen hij naar Londen kwam om zijn upcycled collectie te exposeren, en mijn aandacht werd meteen getrokken door zijn visie op design als onderdeel van zijn milieuactivisme en werk voor zijn gemeenschap. Hij, Salim Azzam en de drie Indiaas-Libanese Mukhi-zussen waren winnaars van de eerste Fashion Trust Arabia prijzen in Qatar in 2019.

Fashion Trust Arabia

Tijdens dat evenement maakten internationale gasten, waaronder Pierpaolo Piccioli, Diane von Furstenberg en Olivier Rousteing, kennis met een verbluffende verscheidenheid aan ontwerpers, waaronder de uitstekende jonge couturier Krikor Jabotian. De unieke moderne energie, uitbundigheid en de onverschrokkenheid die de creatievelingen van Libanon uitstralen, maakten die afterparty spontaan tot een onvergetelijke dansmarathon. Op dat moment begreep ik eindelijk wat de jonge Libanese Sheryn Akiki, die afgestudeerd is aan Central Saint Martins, bedoelde met de upcycled glamour van haar laatste Lady on the Run-collectie: 'Als vrouw in Beiroet kleed je je leuk aan, doe je lippenstift op en zie je er zo goed mogelijk uit als je het huis verlaat, want je weet maar nooit – het zou wel eens voor de laatste keer kunnen zijn'.

Collectief karakter

De generatie die is opgegroeid in een wereld van conflict en onvoorspelbaarheid heeft een collectief karakter ontwikkeld: de dag grijpen, zelfredzaam zijn en voor elkaar zorgen bij gebrek aan een regering die betrouwbaar is. Joie de vivre als je het kunt krijgen, toewijding aan hard werken en tussendoor mooie dingen maken. Natalie Kingham van Matchesfashion kwam terug van de FTA Awards nadat ze bestellingen had gedaan voor de eclectische sieraden van Helou, Azzam en de Mukhi-zussen (die deze maand de helft van hun verkopen aan de Libanese voedselbank doneren). Zoals het lot had bepaald, arriveerden de stukken van de ontwerpers van Beiroet in juni – op het hoogtepunt van de lockdown. Inkoper Francesca Fox haar reactie was enthousiast, dat veel zegt over hun aantrekkingskracht, zelfs temidden van een pandemie.

Krachtige modegemeenschap

De omvang van de ramp is wat volgens mij deze vrienden in de modegemeenschap van Beiroet deed zeggen dat ze 'oke' waren, terwijl hun studio's en huizen in feite vernield zijn. Niemand is zich meer bewust dan zij zijn van de onderlinge afhankelijkheid tussen de ambachtslieden, naaisters, borduursters en goudsmeden waar ze op rekenen. Een blik op Instagram-posts van Cynthia Merhej van Renaissance Renaissance toont haar gepassioneerde verantwoordelijkheidsgevoel, waarbij ze mensen aanspoort om lokaal mensen in dienst nemen en lokaal te kopen. In Chouf is dat precies hoe Azzam zijn bedrijf heeft opgebouwd: op zoek gaan naar vrouwen uit dorpen van de Libanonberg die de kennis van traditioneel volksborduurwerk hebben en een gemeenschap trainen om zijn frisse witte katoenen blouses en jurken te versieren met bloemen, fruit, vogels en olijfgroene takken. Hij heeft nu dertig vrouwen in dienst wiens gezinnen afhankelijk zijn van zijn groeiende productie.

beiroet na de explosie
Getty Images

Uitroep tot noodtoestand

De tragedie van dit laatste trauma dat Beiroet overkwam, bovenop de ineenstorting van de Libanese banken, collectieve protesten tegen politici en de Covid-19-epidemie veroorzaakt een tol die de internationale gemeenschap nu niet kan negeren. Céline Semaan heeft Vogue een lijst met veilige bronnen gegeven om aan te doneren, zodat de fondsen rechtstreeks ten goede komen aan de mensen in Beiroet. De noodtoestand is door de overheid uitgeroepen, maar er is ook nog een persoonlijke manier om te helpen: als je van mode houdt en er zeker van wilt zijn dat je geld naar de gemeenschap gaat, kun je ervoor kiezen om de creaties van de getalenteerde ontwerpers van Beiroet te kopen bij Matchesfashion. Terwijl hij gisteren door glas en puin liep in zijn verwoeste huis en werkplek, sms'te Helou al: 'Ik moet een herstelplan bedenken’.

Steun van internationale markten

Deze catastrofe zal een lange nasleep hebben, en merkkleding lijkt misschien laag op de prioriteitenlijst als zelfs de voedselimport van Libanon over zee wordt onderbroken en een pandemie woedt. Toch zal de herstart van de unieke uitgebreide familie van modebedrijven in Beiroet uiteindelijk cruciaal zijn voor de stad. 'De enige belofte van hoop is dat we kunnen rekenen op internationale markten, omdat niemand hier nu kan kopen', aldus Azzam. 'Het is voor ons allemaal heel belangrijk dat de ogen van de wereld blijven kijken. Wat we allemaal doen is meer dan alleen kleding maken – we willen de schoonheid van dit land en al zijn creativiteit delen. Dat is de hoop die we nodig hebben om door te gaan'.

Volg deze ontwerpers, luister naar ze, leer meer, zie hun uitmuntendheid en geef het woord van hoop door voor de toekomst van deze fantastische vrienden in hun tijd van nood.

Klik hier om meer te lezen over de situatie in Libanon en om te zien wat je kunt doen om te helpen.