Dit is wat je wil weten over anti-microbiële mode

Van Burberry’s microbe-werende mondkapjes tot aan Diesel’s virus dodende jeans. Lees hier of deze nieuwe fashion trend je kan beschermen tegen het coronavirus.

courtesy of burberry
Courtesy of Burberry

Alhoewel we al maanden aan het worstelen zijn met het coronavirus, blijft de wereld nog altijd in de grip van de pandemie. Nu het duidelijk wordt dat mondmaskers geen vluchtige trend zijn, krijgen ze steeds meer aandacht van modehuizen. Sommige merken willen zelfs een stapje verder gaan in de bestrijding van het virus en brengen nu antimicrobiële kleding op de markt. Een aantal grote namen hebben zich al gewaagd aan deze nieuwe trend waaronder Burberry, Diesel en Under Armour, maar er is nog weinig duidelijk over de effectiviteit van deze nieuwe modetechnologie.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Bewijs uit onderzoek

Burberry heeft nog niets losgelaten over de technologie die wordt gebruikt voor hun mondkapjes, maar over de virus dodende jeans van Diesel is er al meer bekend. De ViralOff technologie, ontwikkeld door het bedrijf Polygiene, bevat een eiwit wat ervoor zou zorgen dat virussen, waaronder het Covid-19 virus, zich niet kunnen binden aan de denimstof. Bovendien zou ViralOff de activiteit van virussen voor 99% kunnen remmen. Andere bedrijven zoals IFTNA, wat samenwerkt met Under Armour, en HeiQ komen met vergelijkbare verhalen.

Het artikel gaat verder onder de video.

Eline van Haasteren's 5 minuten make-up en skincare routine | Dutch Beauty

Buzz-word?

Het probleem is alleen dat er volgens CNN geen gepubliceerd onderzoek is die de claims van de bedrijven bewijst. Bovendien zijn er ook veel fabrikanten die het label ‘antimicrobieel’ als een soort marketing buzz-word inzetten zonder daar verder op in te gaan. Indien de technologieën wel werken, dan zijn we er nog steeds niet. Zo is het nog niet bekend hoe bestendig een antimicrobiële coating is tegen wasbeurten en blijft het maar de vraag hoe nuttig virusbestendige jeans zullen zijn. Ook weten we nog weinig over het effect van deze technologieën op onze huid. Aangezien veel mensen uren achter elkaar met een mondmasker rondlopen, is het wel belangrijk om er zeker van te zijn dat een virus dodende coating niet ook schadelijk is voor onze eigen gezondheid.

Toekomstperspectief

Betekent dit dan dat antimicrobiële stoffen een hoax zijn? Zeker niet. Er wordt volop wetenschappelijk onderzoek gedaan naar virus dodende behandelingen voor textiel en misschien zullen de fabrikanten achter de antimicrobiële technologieën van Burberry en Diesel ook hun eigen onderzoek publiekelijk maken. Tot die tijd kun je maar beter een beetje kritisch blijven over antimicrobiële claims in de modewereld.

Shop Vogue's Fashion Favorites

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Coronavirus