Franse modeontwerper Pierre Cardin overleden

De invloedrijke ontwerper is 98 jaar geworden.

pierre cardin in 2017
Getty Images

Pierre Cardin, de iconische Frans-Italiaanse modeontwerper, is overleden op 98-jarige leeftijd. Hij introduceerde onder meer het ready to wear-concept en maakte zich een leven lang hard voor het toegankelijk(er) maken van mode. Cardin werkte onder meer samen met Jean Paul Gaultier, Schiaparelli en Christian Dior.

Overleden in Parijs

Zijn familie bevestigt het nieuws aan het Franse persbureau AFP. Cardin, in 1922 in Italië geboren, woonde in Parijs. Hij is in een ziekenhuis in het westen van de hoofdstad overleden. De oorzaak van zijn overlijden is daarbij niet bekend gemaakt. In 2019 werden Cardins ontwerpen nog in twee musea tegelijk getoond: het Brooklyn Museum in New York en het Kunstpalast in Düsseldorf. Cardin gold een tijd als een van de laatst levende boegbeelden van oude Franse modehuizen, waar Karl Lagerfeld bijvoorbeeld ook onder viel.

Zien: Karl Lagerfeld's '90s Chanel archief

Futuristische ontwerpen

Cardin beleefde zijn hoogtepunt als ontwerper bovenal in de jaren zestig en zeventig. Hij werd beroemd vanwege zijn futuristische ontwerpen die hij ten tijde van de eerste maanlanding maakte. Hij raakte verknocht aan geometrische vormen en hoeden als astronautenhelmen. Zijn bubble dress (die aan de onderkant de vorm van een ballon had) maakte hem wereldberoemd, en naar zijn genderless Cosmos-collectie uit 1964 wordt nog steeds verwezen wanneer er over uniseks kleding wordt gepraat.

twee modellen in 1969 in de ontwerpen van pierre cardin
Getty Images
space age outfits in 1968
Getty Images

Progressieve keuzes

De ontwerper veranderde bovenal de mode-industrie door als eerste couturier ooit een pret-a-porter collectie te maken: in die tijd was het allesbehalve gangbaar om je aan een kledinglijn voor de 'gewone vrouw' te verbinden. Hij deed het zelfde kunstje bij zijn mannenontwerpen, tot ongenoegen van sommige partijen (denk aan het het Chambre Syndicale de la Haute Couture, die het 'ordinair' vonden). En hij liep met zóveel andere zaken voorop: zo was Cardin als een van de eerste ontwerpers openlijk homoseksueel. Hij zal worden gemist – niet alleen als ontwerper, maar ook als excentriek mens.

pierre cardin in 1968
Pierre
Getty Images

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Fashion