Vogue Loves: alle modehuizen die bont uit hun collecties bannen

Vooraanstaande modeontwerpers nemen een standpunt in en werken niet langer met bont.

Fur, Clothing, Street fashion, Fashion, Blue, Fur clothing, Coat, Outerwear, Snapshot, Electric blue,
Getty Images

Door de constante druk van dierenactivisten begint de lijst van modehuizen die bontvrij gaan langer te worden. Ook het besluit van Gucci om te stoppen met het gebruik van bont heeft veel navolging gekregen. Het bannen van bont past helemaal in de nieuwe koers die het bedrijf twee jaar geleden is ingeslagen. Onder anderen Versace, Jean Paul Gaultier en Michael Kors volgden en kondigden aan bontvrije collecties te gaan ontwikkelen. In deze lijst houden we bij welke modehuizen geen bont meer gebruiken.

Hair, Face, Hairstyle, Eyebrow, Chin, Lip, Black hair, Layered hair, Forehead, Long hair,
Getty Images
1 van 15
Victoria Beckham

Bontvrij: vanaf de start van haar label in 2008

Victoria Beckham is vanaf haar eerste collectie bontvrij, maar stopt vanaf herfst 2019 ook met exotisch leer voor alle collecties. 'Als merk willen we staan voor het gebruik van meer ethisch verantwoorde producten met minder impact voor het milieu' zo schrijft een woordvoerder van het merk.

 
Getty Images
2 van 15
Jean Paul Gaultier

Bontvrij: per 2018

Jean Paul Gaultier werd jarenlang door dierenrechtenorganisatie PETA aangevallen voor het veelvuldig gebruik van bont. Toen Gaultier eerder dit jaar te gast was in een televisieprogramma verklaarde hij geen bont meer te gebruiken in zijn collecties. Dit vooral omdat hij de manier waarop dieren gedood worden om hun huid betreurenswaardig vindt.

 
Getty Images
3 van 15
Diane Von Furstenburg

Bontvrij: per 2019

De Amerikaanse designer kondigde begin deze maand aan dat zij een pact heeft gesloten met PETA en Humane Society of The United States om een einde te maken aan de exploitatie van dieren. Ook zal het modehuis stoppen met het gebruik van exotische huiden, mohair en angora.

 
Getty Images
4 van 15
Coach

Bontvrij: per 2019

In een officieel statement liet CEO Joshua Schulman, weten dat Coach stopt met het gebruik van bont per 2019. Ook laat hij weten welke vachten op de verboden lijst komen te staan, zoals de vacht van nertsen, vossen en konijnen. Coach zal wel schapenvachten, mohair en angora blijven gebruiken.

 
Thomas ConcordiaGetty Images
5 van 15
DKNY

Bontvrij: per 2018

Begin dit jaar liet DKNY weten volledig bontvrij te gaan.

 
Getty Images
6 van 15
Versace

Bontvrij: per 2019

Begin dit jaar maakte Donatella Versace bekend dat het modehuis stopt met het gebruik van bont. In een interview met The Economist 1843 vertelt Donatella: 'Ik wil geen dieren doden om mode te maken.' De beslissing van Donatella komt aan als een verrassing sinds het modehuis is bedompt met glamour en extravagantie. Dat gezegd zijnde heeft Donatella zichzelf langzamerhand getransformeerd tot een designer met een meer politiek gedreven, sociaal bewuste agenda. Zo presenteerde zij kleding voor haar lente/zomer 2018 show met afgedrukte woorden als eenheid, loyaliteit, moed en liefde.

Maison Margiela fur free
Getty Images
7 van 15
Maison Margiela

Bontvrij: per 2019

Ontwerper John Galliano heeft een nieuwe visie voor Maison Margiela. Na een intense therapiesessie heeft de designer zijn hond, Gipsy, gekocht. Het feit dat hij nu voor deze hond moet zorgen haalde hem uit zijn egocentrisme, aldus de Amerikaanse Vogue. Daarin vertelde hij ook dat daarom zijn visie over dierenleed is veranderd. Zo vertelde hij dat de echte luxe van vandaag over authenticiteit en inventiviteit gaat en dus niet het gebruiken van dierenvachten.

Brands that have gone fur free
Getty Images
8 van 15
Gucci

Bontvrij: per 2018

Tijdens Kering Talk op London College of Fashion vorig jaar onthulde CEO Marco Bizzarri dat Gucci voortaan geen bont meer zal gebruiken. Daarbij liet hij weten dat het door de moderne technologie niet nodig is om echt bont te gebruiken en er genoeg alternatieven zijn.

Michael Kors 
Getty Images
9 van 15
Michael Kors

Bontvrij: per 2018

Dit jaar besloot Michael Kors om geen bont meer te verkopen voor zijn eigen merk Michael Kors en de onlangs overgenomen Jimmy Choo schoenenmerk na een gesprek met PETA. Kors heeft niet aangegeven of dit om alle soorten dierenhuiden zal gaan.

Fashion model, Fashion, Runway, Fashion show, Clothing, Fashion design, Haute couture, Public event, Event, Dress,
Getty Images
10 van 15
Giorgio Armani

Bontvrij: per 2016

Giorgio Armani is gestopt met her produceren van bont sinds 2016. In een statement vertelde hij dat de focus van het modemerk is om te richten op de moderne technologie en de aandacht te vestigen op het beschermen van het milieu en de dieren.

 
Getty Images
11 van 15
Tommy Hilfiger

Bontvrij: per 2007

Nadat de Nederlandse textielreus PVH Tommy Hilfiger overkocht is het merk gestopt met het produceren van dierenvachten.

 
Getty Images
12 van 15
Ralph Lauren

Bontvrij: per 2006

Het Amerikaanse modehuis is al sinds 2006 bontvrij. Ook heeft het merk 1200 bontartikelen gedoneerd aan internationale noodhulp initiatieven.

 
Getty Images
13 van 15
Stella McCartney

Bont vrij: per 2001

In tegenstelling tot alle andere merken heeft Stella McCartney nooit deze keuze hoeven te maken, want het merk is vanaf dag één bontvrij. Hoewel haar modeshows vol zitten met ontwerpen die lijken op boterzachte leren items en chique suede jassen is dit allemaal schijn want de ontwerper gebruikt moderne, diervriendelijke stoffen die bijna niet te onderscheiden zijn van het echte werk. Zo investeert het modehuis continu in het ontwikkelen van alternatieve innovatieve keuzes.

Vivenne Westwood 
Getty Images
14 van 15
Vivienne Westwood

Bontvrij: per 2007

Al sinds 2007 is het merk van Westwood bontvrij. Zo waren de designer en haar collega-partner Andrea Kronthaler al een langere tijd vegetarisch en hebben zij afgezien van het gebruik van bont in haar ontwerpen, dit na het leren van PETA over de wreedheden van de pelsindustrie. Ook is de designer een supporter van duurzaam leven en pleit zij voor de fashion motto 'koop minder, kies beter, zorg er goed voor'.

Fashion, Outerwear, Event, Coat,
Getty Images
15 van 15
Prada en Miu Miu

Bontvrij: per 2020

Het Italiaanse modehuis Prada heeft zonet bekend gemaakt om vanaf de Lente/Zomer 2020-collecties niet langer bont te gebruiken in hun collecties. Na andere Italiaanse modehuizen zoals onder anderen Versace, Armani en Gucci beslist de creative director Miuccia en de Prada Group waaronder ook Miu Miu valt bontvrij te gaan.

Advertentie - Lees hieronder verder
This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Meer van Fashion