De meest iconische modemomenten van Jean Paul Gaultier

Vandaag geeft Jean Paul Gaultier zijn laatste modeshow tijdens de Parijse coutureweek. Vogue blikt terug op zijn carrière.

jean-paul-gaultier-iconische-modemomenten
Stephane Cardinale - CorbisGetty Images

Als één van de meest spraakmakende ontwerpers ooit heeft Jean Paul Gaultier voor altijd zijn stempel op de modegeschiedenis weten te drukken. Vandaag mogen we nog één laatste keer van zijn showmanship genieten. Gaultier liet eerder deze week via social media weten dat zijn nieuwe haute couturecollectie – die hij vandaag tijdens de Parijse coutureweek showt – zijn allerlaatste zal zijn. Modeliefhebbers wereldwijd laten een traantje bij de gedachte, maar niet getreurd, het modehuis zal doorgaan en Gaultier blijft nog altijd betrokken. Ter ere van de ontwerper blikt Vogue terug op de meest iconische catwalkmomenten van meestercouturier Jean Paul Gaultier.

Advertentie - Lees hieronder verder
1 Diversiteit op de catwalk
andreja-pejik-jean-paul-gaultier
Antonio de Moraes Barros FilhoGetty Images

Gaultier streefde vanaf het begin van zijn carrière naar diversiteit op de catwalk. In zijn shows liepen opvallend veel getatoeëerde modellen, transgendermodellen, modellen van kleur en plus-size modellen van alle leeftijden mee.

Zo liep in 2011 het destijds androgyne model Andreja Pejić mee in zowel zijn dames- als herenshow. Andreja werd later één van de meest uitgesproken transgendermodellen en liep in bijna al zijn latere shows mee.

2 L'enfant terrible
jean-paul-gaultier-haute-couture-herfst-2018
Victor VirgileGetty Images

Jean Paul Gaultier werd ook wel l'enfant terrible van de modewereld genoemd. Hij liet zich door niets of niemand de mond snoeren. Hij maakte met zijn catwalkshows regelmatig controversiële statements. Zo sprak hij zich met zijn Couture Herfst 2018 show uit tegen de censuur van het vrouwelijk lichaam op social media en betuigde hij zijn steun voor de free the nipple-beweging.

3 Couturemeester
jean-paul-gaultier-lente-zomer-2007
Karl Prouse/CatwalkingGetty Images

Het is maar een select groepje dat zich een haute couturier mag noemen, volgens het Chambre Syndicale de la Haute Couture, het officiële instituut van haute couture. Jean Paul Gaultier is één van de weinigen die de titel mag dragen.

En dat is meer dan terecht. Met een groot aantal coutureshows heeft hij zich bewezen als de meester van ieder materiaal. Zo liet hij bijvoorbeeld in zijn Couture Lente 2007 show zien hoe hij zelfs van denim – een stof oorspronkelijk bedoeld voor arbeiders – een ware couturecreatie wist te maken.

4 Herinterpretatie van heiligen
jena-paul-gaultier-couture-lente-2007
Stephane Cardinale - CorbisGetty Images

Een thema wat vaak terugkeerde in de collecties van Jean Paul Gaultier was het sacrale. Met name Bijbelse symboliek en iconen vonden vaak hun weg naar zijn couturecreaties, zoals een gekruisigde Christus, een bloedend heilig hart en de communiekelk.

Eén van Gaultiers meest iconische coutureshows was die van zijn Lente 2007 collectie – een collectie volledig gewijd aan moderne interpretaties van Bijbelse iconen zoals de heilige maagd Maria.

5 De man-skirt
jean-paul-gaultier-lente-zomer-1985
Daniel SimonGetty Images

In 1984 shockeerde Jean Paul Gaultier de wereld toen hij mannelijke modellen in rokken de catwalk opstuurde. Een man gekleed in wat gezien werd als vrouwenkleding was voor die tijd nog ongehoord. 'Een man komt voort uit zijn masculiniteit, niet middels zijn kleding. Het is iets wat in hem zit,' zei Gaultier over het onconventionele mode-item. Na de Lente/Zomer 1985 show werd de man-skirt één van Gaultiers meest iconische statements.

6 La Marinière
jean-paul-gaultier-couture-lente-2003
Alexis DuclosGetty Images

Gaultier heeft een liefde voor alles wat nautisch is. De marinier diende vaak als inspiratie voor zijn creaties, zo ook voor zijn parfum Le Mâle. Ook de bretonstreep werd één van zijn belangrijkste handelsmerken.

De marinier werd door Gaultier collectie na collectie geherinterpreteerd. Zo kreeg de marinierslook een nieuwe betekenis met zijn Couture Lente 2003 show, waarvoor hij de bretongestreepte trui omtoverde tot een ambachtelijke paillettentop.

7 De conische bustier
cone-bra-jean-paul-gaultier-lente-zomer-2007
Karl Prouse/CatwalkingGetty Images

Het meest iconische ontwerp dat iedereen direct aan Jean Paul Gaultier doet denken, moet wel de conische bustier zijn. Madonna droeg een variant tijdens haar Blonde Ambition Tour in 1990 en maakte de creatie daarmee wereldberoemd.

Gautier introduceerde het ontwerp begin jaren tachtig. In 2006 vierde Gaultier het dertigjarig bestaan van het modehuis met een retrospectieve show. Tijdens die Lente/Zomer 2007 show kwamen de meest onvergetelijke ontwerpen van Gaultier voorbij – de conische bustier mocht daar natuurlijk niet ontbreken.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Fashion