Vijf dingen die je wil weten van Vivienne Westwood Herfst/Winter 2020

Van see-through ontwerpen tot politiek geladen songteksten: dit was de Andreas Kronthaler for Vivienne Westwood-show tijdens Paris Fashion Week.

Bella Hadid met Vivienne Westwood bij de Herfst/Winter 2020-2021 show 
Thierry Chesnot

Wie Coco Chanel en Yves Saint Laurent zegt, komt vaak al snel uit bij Vivienne Westwood (78), net zo'n invloedrijke ontwerper. Ze luidde aan het begin van de jaren zeventig het begrip 'tegendraadse mode' in, waarbij ze veel inspiratie uit de punkwereld putte. Westwood introduceerde niet alleen shirts met shockerende teksten, maar ook kledingstukken met scheuren, of een overdaad aan kettingen.

De Britse is sinds het begin van haar carrière onverminderd populair gebleven én wordt met de tijd steeds activistischer. Helemaal alleen doet ze het overigens niet: de politiek geëngageerde ontwerper presenteert voor het vierde jaar op rij haar collectie onder de naam 'Andreas Kronthaler for Vivienne Westwood'. Die 25 jaar jongere Kronthaler is niet alleen haar echtgenoot, maar ook 'de stille kracht van het merk', vertelde ze ooit aan The Guardian. Samen zetten ze tegenwoordig vooral maatschappelijke thema's op de kaart door hun collecties, zoals klimaatverandering of overconsumptie.

Op zaterdagmiddag presenteerden de ontwerpers hun Herfst/Wintercollectie voor 2020 in Parijs. Vogue praat je door de show heen.

Advertentie - Lees hieronder verder
1 Spirituele invloeden
Beeld van de Vivienne Westwood show in Parijs, model draagt ketting van knoflooktenen
Thierry Chesnot

Modellen droegen kettingen van gedroogde chili en knoflook om hun nek – een poging om negatieve energie af te wenden, vertelde Kronthaler aan de Britse Vogue. ‘De manier waarop je kijkt, de manier waarop je je kleedt – het is een hele krachtige tool voor meer positiviteit, en daar moet je gebruik van maken.’ Dat was ook terug te zien in een set gigantische oorbellen, gemaakt in de vorm van het nummer negen, dat symbool staat voor ‘universele liefde en spiritueel ontwaken’. Muzikant Susanne Oberbeck (ook wel bekend als No Bra) zette die boodschap nog eens extra aan door de show te voorzien van wat politiek geladen teksten, die onder meer over een revolutie en de obsessie met werk gingen.

2 Hoofddeksel-galore
Hoeden bij Vivienne Westwood herfst/winter 2020-2021, getoond tijdens Paris Fashion Week
Getty Images

Laat het maar aan Westwood en Kronthaler over om wat spectaculaire hoofddeksels te ontwerpen. Sommige waren wat subtieler: zo zagen we – net als bij Dior – een handjevol gekleurde bandana’s, gecombineerd met opvallende sieraden. Toch waren er een aantal hoofddeksels die nog nét wat meer in het oog sprongen, zoals een kroon van scherp uitziende onderdelen, een gedrapeerde paarse tooi van tule en een hoed met pastelkleurige lange linten.

3 Doorschijnende trouwjurk
Model Bella Hadid sluit de Herfst/Winter 20-21 show van Vivienne Westwood 
Thierry Chesnot

Zó sluit je dus een show af, lieve mensen. Bella Hadid liep als allerlaatste over de catwalk onder de daken van het Hôtel de Ville, gekleed als een bruid op een missie. De doorschijnende jurk, die uitblinkt op het gebied van kant en ruffles, geeft duidelijk gehoor aan free the nipple. Logisch ook: als je íemand als steunpilaar van zo'n vrijgevochten beweging moet aanwijzen, is het Westwood wel.

4 La douce France
Cobalt blue, Fashion, Runway, Fashion model, Blue, Fashion show, Clothing, Electric blue, Fashion design, Haute couture,

Het duo putte voor hun nieuwste collectie duidelijk inspiratie uit la douce France. Zo waren er referenties naar le bleu de travail, het klassieke blauwe werkpak dat gedurende de industriële revolutie in Frankrijk geboren werd. Inmiddels voelt de kleur ook een beetje als Colette-blauw, de tint van de (inmiddels gesloten) iconische conceptstore uit Parijs. Een enorm hoofddeksel in de kleuren van de Franse vlag topte de ode met verve af, mede door de enorme Marie Antoinette-vibes.

5 Op één knie

Heeft niet veel toelichting nodig, is wél een van de leukste fragmenten van deze modeweek. Bella die op één knie gaat voor Vivienne: wij begrijpen het wel. De Britse ontwerper wijst de bloemen overigens vriendelijk af, waarna het prachtige veldboeket (even terecht) aan Kronthaler wordt geschonken.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Fashion