Black-owned modelabels om juist nu maar vooral ook in de toekomst in te investeren

Laat je stem horen door zwarte ontwerpers en hun modelabels te steunen.

wales bonner in vogue's maart 2020 nummer
Walter Pierre, Vogue Nederland Maart 2020

De afgelopen dagen hebben terecht in het teken gestaan van de moord op George Floyd, de wereldwijde protesten als gevolg hierop en de gezamenlijke strijd tegen institutioneel en systematisch racisme. Hoewel het schokkend is dat een dergelijke tragische gebeurtenis nodig is om de wereld wakker te schudden, en dit eeuwenoude geïnstitutionaliseerde probleem bespreekbaar te maken, is het van belang dat we deze tijd collectief gebruiken om structurele verandering in gang te zetten.

Investeer in black-owned modelabels

Naast het onderteken van petities, het maken van donaties, het bijwonen van protesten en het luisteren naar verhalen uit de zwarte gemeenschap, is een belangrijke manier om je solidariteit te tonen door bewust te kiezen waar je je geld in investeert. Laat je stem horen door bedrijven van mensen van kleur ook daadwerkelijk te ondersteunen. Dit het uitgewezen moment om je bewust te informeren en te investeren in zwarte ontwerpers en hun modelabels. Hoewel institutioneel racisme niet verholpen wordt door het presenteren van deze lijst, is het een stap in de goede richting om het bewustzijn te vergroten en op een structurele manier bij te dragen aan daadwerkelijke verandering. Zeker op dit moment, maar vooral óók voor de toekomst.

Advertentie - Lees hieronder verder
1 Post Imperial

Classy cool modelabel Post Imperial werd een aantal jaar geleden opgericht in Harlem, New York, door ontwerper Niyi Okuboyejo. Alle materialen worden ontwikkeld in Nigeria, waar ze in het zuid-westen van het land werken volgens de eeuwenoude Adire-methode. Verkrijgbaar via MATCHESFASHION.

2 Tove Studio

Tove Studio is een eigentijds modelabel opgericht door Camille Perry en Holly Wright, op een missie om tijdloze kleding te creëren die moderniteit en vrouwelijkheid in evenwicht brengt. Vernoemd naar het Deense woord voor kracht en schoonheid, produceert het in Londen gevestigde merk elke stijl in kleine, weloverwogen series van de meest luxueuze stoffen.

3 Libaya

Het Nederlandse label Libaya introduceert een verscheidenheid aan Afrikaans-geïnspireerde ontwerpen voor de wereldwijde en stijlbewuste garderobe van elke vrouw. De naam van het label is afgeleid van de Bantu-taal Lingala en betekent 'traditioneel op maat gemaakte vrouwentop'. 'De Afrikaanse esthetiek herinnert de wereld eraan dat Afrikaanse feministen altijd deel hebben uitgemaakt van wereldwijde stijl.'

4 Fenty

In 2019 richtte zangeres en allround creative Rihanna in samenwerking met LVMH haar eigen label Fenty op – vernoemd naar haar eigen achternaam. Hiermee werd Rihanna de eerste zwarte vrouw die een eigen label oprichtte onder het gerenommeerde luxeconglomeraat. Met haar label heeft Rihanna telkens diversiteit consequent omarmd, in de vorm van het tonen van zwarte vrouwen, diversiteit in lichaamstypes en maten.

5 Sindiso Khumalo

Sindiso Khumalo is een duurzaam label gevestigd in Kaapstad, Zuid-Afrika. De ontwerpster studeerde aan het gerenommeerde Central Saint Martins en behaalde dit jaar de finale van de prestigieuze LVMH-prijs. Het label werkt met een groep ambachtslieden in Burkina Faso om handgeweven textiel te creëren dat wordt bedrukt met de kenmerkende aquarelprints en illustraties van het label.

6 Clan de Banlieue

Richard Lopes Mendes begon het Nederlandse Clan de Banlieue ooit als een schoolproject. Inmiddels is het samen met business partners Levie Merckens en Sinan Karaca uit kunnen groeien tot een succesvol modelabel. Banlieue is zoals de naam al suggereert een ode aan de buitenwijken. Die van Parijs, die van thuisstad Rotterdam, maar eigenlijk over heel de wereld. Het label staat vooral bekend om hun moderne streetstyle collecties die geliefd zijn bij menig modeliefhebber. Fun fact: Banlieue haalde inspiratie uit de Parijse banlieues, het nummer 22 dat je telkens symbolisch terug ziet komen refereert naar de denkbeeldige 22e banlieue van Parijs. Parijs heeft 21 wijken, die 22ste is een "imaginary place" waarin alle culturen samen kunnen leven en samen kunnen smelten.

7 Wales Bonner

Grace Wales Bonner heeft met haar gelijknamige modelabel invloed weten op te bouwen die ver buiten de modewereld rijkt. Haar ontwerpen gaan over meer dan een mooi silhouet: ze zijn tevens gericht op identiteitspolitiek en het ondersteunen van de zwarte cultuur. Ze won prijzen bij wedstrijden als de British Fashion Awards en de LVMH Prize en werkte in 2019 samen met Diors Maria Grazia Chiuri.

8 Local European

Local European is een duurzaam modelabel dat stijlvolle streetwear ontwerpen maakt van deadstock materialen in Los Angeles. 'De verschuiving in tijden heeft ons in staat gesteld om te vertragen, onze ideeën opnieuw in lijn te brengen met onze waarden en de nodige kleine stappen te zetten om ons productieproces te verbeteren,' aldus het merk.

9 Pyer Moss

Kerby Jean-Raymond is een Haïtiaans-Amerikaanse modeontwerper achter het label Pyer Moss. Hij begon zeven jaar geleden met een streetwearlijn, maar is inmiddels uitgegroeid tot een waar activistisch geluid binnen de modewereld. Zijn ontwerpen representeren treffend zijn visie als zwarte ontwerper in Amerika en zijn ontwerpen zijn geliefd door onder meer Michelle Obama en Rihanna.

10 Thebe Magugu

De Zuid-Afrikaanse ontwerper Thebe Magugu won de LVMH Prize in 2019 met zijn uitzonderlijke ontwerpen, en werd hiermee de eerste Afrikaan ooit die de prestigieuze modeprijs in ontvangst mcht nemen. De ontwerper, die woont en werkt in Johannesburg, richtte zijn gelijknamige label in 2016 op en ontwerpt kleding vooral voor functionaliteit door gebruik te maken van ademende stoffen en een slim ontwerp.

11 Telfar

Nog voordat genderneutrale kleding een ding werd, ontwierp de Liberiaans-Amerikaanse queer ontwerper Telfar Clemens zijn unieke unisex-lijn in 2005 al in Queens, New York. Sindsdien won hij onder meer de CFDA & Vogue Fashion Fund-prijs in 2017 en staat hij inmiddels bekend om zijn gewilde ontwerpen die los staan van gender en identiteit en voor iedereen worden gecreëerd. Zijn doel met kleding is om ideeën over identiteit, homogeniteit, Amerika en consumentisme conceptueel te onderzoeken.

12 Lait de Coco

Het Nederlandse label Lait de Coco - wat zich vertaalt als kokosmelk - richt zich op het creëren van bijzondere en duurzame ontwerpen, geïnspireerd op vintage items en moderne silhouetten. 'Het merk Lait de Coco is vooral gericht op het meenemen van individuen naar een bepaald land waar ze willen zijn, wat ze willen zijn en vooral waar ze zichzelf kunnen zijn.' Een label dat vrouwen wil empoweren met een duurzame boodschap.

13 Daily Paper

Het Amsterdamse streetwear label Daily Paper begon in 2012 als lifestyleblog, gestart door jeugdvrienden Hussein, Jefferson and Abderrahmane. Van een t-shirtlijn breidde het merk uit naar een volledige vrouwen- en mannencollectie. 'Daily Paper wil verschillende culturen op een moderne manier laten zien, om zo de vaak nog beperkte perceptie van die culturen te veranderen. We staan voor de jeugd en community, diversiteit zit ons DNA,' aldus Jefferson tijdens een eerder interview met Vogue Nederland.

14 Heron Preston

Parsons School of Design alumnus Heron Preston begon zijn modecarrière door streetwear en art direction-collectief Been Trill op te richten naast Virgil Abloh van Off-White. Het gelijknamige streetwear-label van Preston, gelanceerd in 2016, zet zijn unieke wereldbeeld voort met een referentie-rijke collectie doordrenkt van internet, jeugd en identiteitscultuur. Daarnaast is het label veel bezig met duurzaamheid en het produceren van items die veelvuldig in een leven kunnen worden gedragen.

15 Off-White

Virgil Abloh's cult streetwear label Off-White is in korte tijd een van de populairste labels van het moment geworden. Lang voordat hij Off-White creëerde, studeerde Virgil Abloh Civiele Techniek en Architectuur, wat nog steeds een grote invloed heeft op zijn gewilde ontwerpen. Het multi-creatieve platform is gevestigd in Milaan en wordt door Abloh gedefinieerd als: 'het grijze gebied tussen zwart en wit; Off-White.'

16 L'Origine

Nederlands label L'Origine is opgericht door twee in Nederland geboren Ghanezen, Dyllan Ahinful en Jeffrey Mensah en wordt nu geleidt door Ahinful. Het label representeert de roots van de twee ontwerpers, beiden gevestigd in het Ghanese dorp Ashanti Bekwai. Het label staat bekend om streetwear ontwerpen, geïnspireerd op hun persoonlijke identiteit, die worden gecreëerd met veelzijdigheid als grootste doel. Je herkent de ontwerpen van het label aan een specifieke tint blauw, een kleur die in de traditionele Ghanese cultuur vrede symboliseert.

17 Maki Oh

Maki Oh werd in 2010 opgericht door Nigeriaanse ontwerpster Amaka Osakwe. Het merk combineert traditionele Afrikaanse technieken met moderne invloeden. Het thema van identiteit is een belangrijk onderdeel van het label, dat kleding ziet als een van de belangrijkste middelen in het uitdragen hiervan. 'Onze visie gaat verder dan fysieke schoonheid en driedimensionale esthetiek, en belichaamt duurzaamheid, kracht en complexe eenvoud,' aldus het label. Ze staat bekend als een van de favoriete labels van Michelle Obama en wordt gedragen door sterren als Lupita N'yongo en Solange Knowles.

18 LaQuan Smith

LaQuan Smith richtte zijn gelijknamige modelabel op in 2013. Het doel van de ontwerper is het maken van kleding waarin vrouwen zich goed voelen en volledig zichzelf, met een unapologetically glamoureuze twist. Al snel kon Smith de grootste sterren tot zijn clientele rekenen, waaronder niemand minder dan Beyoncé, Rihanna, Lady Gaga en Kim Kardashian. Zijn ontwerpen belichamen een ultraluxe, ultravrouwelijke stijl die ondertussen onderdeel is geworden van menig de garderobe.

19 Christopher John Rogers

Ontwerper Christopher John Rogers richtte slechts enkele seizoenen geleden zijn gelijknamige label op en won al in 2019 de begeerde CFDA/Vogue Fashion Fund Award. De ontwerper is afkomstig uit Baton Rouge in de Amerikaanse staat Louisiana, en gevestigd in Brooklyn, New York. Het label staat bekend om haar opvallende en kleurrijke ontwerpen, die tevens vaak op de rode loper worden gedragen door celebrities Rihanna, Ashley Graham, Michelle Obama, Lizzo en Tracee Ellis Ross. Rogers vertelde in een interview met Refinery29 dat hij kleding maakt die 'het individu viert en een vernieuwende kijk op avondkleding geeft'.

20 Cushnie

Cushnie is een luxe modelabel, opgezet door ontwerpster Carly Cushnie in 2008. Met haar label wil Cushnie de volgende generatie vrouwelijke ontwerpers inspireren om diversiteit te vieren. De minimalistische collecties bevatten de perfecte balans tussen gestructureerde en vloeiende silhouetten die zijn afgestemd op alle vormen en lichaamstypes en vrouwelijkheid centraal stellen. Ook dit gevierde label heeft grote sterren als fan, van Beyoncé en Michelle Obama tot Jennifer Lopez en Ashley Graham.

21 Fear of God

Amerikaanse ontwerper Jerry Lorenzo richtte Fear of God in 2013 op, waarna het al snel uitgroeide tot cultlabel onder de streetwear mode. De ontwerpen kenmerken zich door en moderne feel verwerkt in minimalistische basics. Met zijn label wil de ontwerper een nieuw perspectief bieden op Amerikaanse luxemode, in de vorm van ontwerpen die de huidige tijdsgeest en stijl belichamen.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder