Rozenblaadjes en algen zijn de toekomst voor de productie van duurzame materialen

Vogue zette de beste new-gen materialen op een rijtje die gebruikt worden om kleding te maken die de impact van de mode-industrie op het klimaat kunnen verkleinen.

jurk van zijde van rozenblaadjes van bite studios
Bite Studios

Rozenblaadjes, algen en zelfs het zweet van mensen – dit zijn slechts een aantal van de natuurlijke materialen die gebruikt worden om meer milieuvriendelijke materialen in mode te creëren, dankzij een overvloed aan jonge ontwerpers en stoffenmakers die de impact van de industrie op het klimaat radicaal willen verminderen.

'Materialen zijn belangrijk – ze zijn verantwoordelijk voor een significant deel van de impact van de supply chain,' legt Amanda Johnston uit, curator en consultant voor The Sustainable Angle Future Fabrics Expo, waarbij ze wijst op het gebruik van niet-organisch katoen en nylon gemaakt van petroleum als voorbeelden daarvan. 'Nu we een nieuw decennium zijn ingegaan, is het absoluut noodzakelijk dat we zoeken [naar alternatieve materialen],' voegt Nina Marenzi toe, oprichter en directeur van The Sustainable Angle.

Nieuwe biologisch afbreekbare stoffen gemaakt van natuurlijke bijproducten worden ontwikkeld, als reactie op de vervuiling van de mode-industrie, waarbij miljoenen kledingstukken jaarlijks op de afvalhoop belanden. Ondertussen heeft de opkomst van veganisme wereldwijd ervoor gezorgd dat er meer cruelty-free vezels op plantenbasis worden geproduceerd.

Vogue zette vijf van de meest innovatieve, new-gen materialen op een rijtje die onze garderobes – en de impact ervan op het klimaat – voor altijd gaan veranderen.

Advertentie - Lees hieronder verder
1 Zijde van rozenblaadjes
jurk van rozenblaadjes van bite studios
Bite Studios

Omdat traditionele zijde vaak wordt geoogst uit zijderupsen die daarvoor gedood worden (hoewel vredeszijde, geproduceerd met geweldloze methoden, wel bestaat), hebben sommige modemerken zich tot plantaardige alternatieven gewend, waarbij Stella McCartney een in het laboratorium gekweekte versie gebruikt en Salvatore Ferragamo kiest voor zijde gemaakt van sinaasappelschil.

Zijde van rozenblaadjes is het nieuwste alternatief. 'Het is afgeleid van een Indiase rozenstruik,' legt William Lundgren uit, CEO van het in Londen en Stockholm gevestigde merk Bite Studios, dat de zijde gebruikt in hun kenmerkende blouses. De biologisch afbreekbare stof is geverfd met natuurlijke pigmenten en is gemaakt van afvalblaadjes die tot vezels zijn gesponnen. 'Het voelt glad en glanzend aan en de rozenstruiken hebben geen chemicaliën nodig om te groeien,' zegt hij.

2 Bioplastic van algen
regenjas gemaakt van algen van charlotte mccurdy
Charlotte McCurdy

De materialen die worden gebruikt om onze kleding te maken, kunnen zelfs een positief effect hebben op de planeet, door CO2 uit de atmosfeer te halen via fotosynthese, waar algen – het type dat van nature voorkomt in onze vijvers, rivieren en oceanen – het antwoord kunnen zijn.

'Algen zijn de meest efficiënte organismen op aarde,' vertelt de New Yorkse ontwerper Charlotte McCurdy, die een op algen gebaseerde weerbestendige stof heeft gemaakt door zeewier in poedervorm te mengen met vetten van verschillende soorten algen, waarna ze gepolijst worden met op planten gebaseerde wassen om ze waterbestendig te maken . 'Het voelt als iets tussen een gewaxed canvas en een PVC-vinyl,' legt ze uit.

Er is ook de mogelijkheid dat je ondergoed en T-shirts worden gemaakt van algen, zoals het in Berlijn gevestigde bedrijf Algalife heeft bewezen met de ontwikkeling van hun katoenachtige materiaal.

3 Kristallen van zweet
alice potts gemaakt van menselijk zweet
Alice Potts

Zweet is een meer onwaarschijnlijke natuurlijke bron die wordt omgezet in kristallen om kledingstukken te versieren, dankzij duurzame materiaalinnovator Alice Potts, afgestudeerd aan het London Royal College of Art. 'Gedolven kristallen zijn een niet-hernieuwbare bron en daarnaast zijn er de problemen rond arbeidsvoorwaarden, die mensenrechten schenden,' legt Alice uit, en beschrijft hoe ze in plaats daarvan een technisch proces heeft ontwikkeld waardoor kristallen van nature kunnen groeien uit zweet.

Alice oogst het zweet van een mens met behulp van een gedragen voorwerp – bijvoorbeeld een paar sokken. In het laboratorium scheidt ze de bacteriën en laat ze deze op natuurlijke wijze groeien op verschillende kledingstukken, zoals een jurk of een kraag. Binnen vier uur kunnen zich kristallen vormen. Elk is volledig uniek, "als een soort menselijke diamanten".

4 Ananasleer
mariam al sibai herfstwinter 2020 gemaakt van ananaleer
Michelle Teris + Mariam Al Sibai

Piñatex – ofwel ananasleer – is een van de meest populaire alternatieve leersoorten op de markt (paddestoel- en cactusleer zijn andere opties), gebruikt door merken als H&M, Hugo Boss en Paul Smith. Piñatex is gemaakt van ananasbladeren en werd in de jaren negentig bedacht door Dr. Carmen Hijosa, een voormalig lederwarenadviseur die in de Filippijnen werkte, nadat ze de impact van de massale leerproductie en het chemisch looien ontdekte.

'Het is een duurzaam materiaal dat geen gebruik maakt van de petrochemicaliën die gewoonlijk worden gebruikt voor "kunstleer",' legt Marenzi van The Sustainable Angle uit. Vezels worden op natuurlijke wijze gewonnen en in de zon gedroogd, voordat ze worden gemengd met een materiaal op basis van maïs om een viltachtige vezel te creëren, die een bredere korrel heeft dan die van conventioneel koeienleer.

5 Wol van soja

Wol kan duurzaam en transparant worden geproduceerd – zoals via de Australische non-profitorganisatie The Woolmark Company – maar er zijn vaak meer obscure toeleveringsketens bij betrokken, waarbij de productie van cashmere met name gelinkt wordt aan de massale ontbossing van graslanden in Mongolië.

KD New York, een athleisure merk dat in 2019 pionierde op het gebied van plantaardig cashmere komt met een ander alternatief. Gemaakt van afval soja-eiwit van tofu-productie dat wordt afgebroken tot pulp en tot vezels wordt gesponnen, is de wol antibacterieel, motbestendig en machinewasbaar.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Sustainability