7 x Vogue's favoriete duurzame mode-initiatieven

Deze 2020 initiatieven maken het voor jou makkelijker om duurzaam te shoppen.

jill kortleve gefotografeerd door casper kofi voor het septembernummer van vogue nederland
Casper Kofi + Vogue Nederland september 2020

Het is al lang en breed bekend dat de mode-industrie de planeet vervuilt door overproductie, schadelijke fabricageprocessen en transportuitstoot. Er moet nog veel gebeuren om de mode-industrie te verduurzamen, maar gelukkig zetten steeds meer merken een stap in de goede richting. Van tweedehandskleding tot het recyclen van oude materialen: modehuizen proberen duurzaam shoppen steeds makkelijker te maken voor de consument. Begin vandaag nog met het vergroenen van jouw kledingkast met de leukste duurzame mode-initiatieven van 2020.

Advertentie - Lees hieronder verder
1 Tommy for Life
graham forrester  tommy hilfiger
Graham Forrester + Tommy Hilfiger

Dit nieuwe programma van Tommy Hilfiger bevat drie productlijnen met duurzamere kledingopties. Reloved items zijn tweedehandskledingstukken die weer zijn ingeleverd door klanten. Refreshed items zijn herstelde kledingstukken die zijn geretourneerd of door de winkel zijn teruggestuurd. Remixed items zijn nieuwe kledingstukken waarvan het materiaal volledig gerecycled is uit items die niet gerepareerd of gereinigd konden worden. Nederlandse Tommy fans hebben geluk, want zij mogen als eerste het nieuwe platform verkennen. Vanaf 2021 zal Tommy for Life ook gelanceerd worden in andere Europese landen.

2 Designer Vintage

Nieuwe kleding is eigenlijk helemaal niet nodig, aangezien er nog talloze vintage aanwinsten verstopt zitten in de kledingkasten van andere modeliefhebbers. Bovendien is vintage designer kleding niet alleen goed voor de planeet, het is ook nog een prettig voor de portemonnee. Designer Vintage host bovendien ook vaak sales, waardoor je vintage klassiekers voor een fractie van de prijs kan aanschaffen.

3 Zalando Pre-Owned
zalando pre owned
Zalando Pre-Owned

Vintage liefhebbers kunnen vanaf oktober tweedehandskleding in- en verkopen bij de Duitse webshop in ruil voor vouchers. Zalando accepteert alleen kleding van geselecteerde merken die er nog zo goed als nieuw uitzien, zodat ze nog dezelfde kwaliteit kunnen garanderen. Voordat klanten hun kleding opsturen moeten ze eerste een foto uploaden en informatie over het item aanleveren. Op basis daarvan wordt de hoogte van de Zalando voucher vastgesteld, die weer ingeleverd kan worden bij de webshop. Ook is het mogelijk om het bedrag te doneren aan het Rode Kruis of WeForest.

4
5 Stella McCartney's duurzaamheids manifest
stella mccartney presentation   milan men's fashion week springsummer 2020
Daniele VenturelliGetty Images

Steeds meer merken maken zichzelf schuldig aan ‘greenwashing’, wat inhoudt dat merken zich duurzamer voordoen dan dat ze daadwerkelijk zijn. Met haar A-Z sustainability manifesto geeft Stella McCartney de definitie van de belangrijkste termen omtrent duurzaamheid in de mode. Er is hierbij één woord voor elk letter van het alfabet. Ook heeft ze aan 26 kunstenaars van over heel de wereld gevraagd om de termen op creatieve wijze te visualiseren. Op deze manier wil ze voorkomen dat de woorden zomaar losjes rondgeslingerd kunnen worden. Het manifest was ook de inspiratie voor haar Lente/Zomer 2021 show.

6 Dutch Sustainable Fashion Week

Bij DSFW worden de designers, winkels en modehuizen die zich inzetten voor het klimaat in de schijnwerpers gezet. Door middel van modeshows, workshops en paneldiscussies kunnen zowel klanten als modeprofessionals geïnspireerd worden om bewuster om te gaan met kleding. Zo krijgen modeliefhebbers hopelijk beter inzicht in de industrie die schuilgaat achter een kledingstuk.

7 COS Resell
cos
Cos

Net als Tommy Hilfiger en Zalando heeft COS ook een nieuw platform gelanceerd, waarbij het mogelijk is om pre-owned kleding van het merk te kopen. Bij COS Resell zijn klanten echter zelf verantwoordelijk voor de verzending en moet 10% van de verkoopprijs afgestaan worden aan het moederbedrijf, H&M. Het platform is al gelanceerd in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk en zal binnenkort uitbreiden naar andere landen.

8 Fashion for Good

Fashion for Good is een organisatie die verschillende spelers in de mode-industrie met elkaar probeert te verbinden om zo duurzame innovatie te versnellen. Zo lanceerde ze in oktober samen met Zalando het circularity.ID pilot. Hiermee kunnen shoppers labels scannen om achter de hele geschiedenis van hun kledingstuk te komen. Ook kunnen modeconsumenten meer leren over andere innovatieve projecten tijdens tentoonstellingen in het Fashion for Good museum in Amsterdam.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Sustainability