Van Lizzo tot Bella Hadid: dit zijn de vijf belangrijkste lessen die we leerden tijdens Vogue's Forces of Fashion

Leer van de grote namen in de mode-industrie.

naomi campbell en anna wintour
Dimitrios Kambouris

It's a wrap! De vierde editie van Vogue Forces of Fashion is een feit. Op 16 en 17 november vond het jaarlijkse fashion event plaats met grote sprekers als Anna Wintour, Naomi Campbell, Bella Hadid, Victoria Beckham en Nederlands' trots Jill Kortleve. In uitgebreide online sessies deden een aantal hoofdpersonen uit de modewereld uit de doeken wat hen drijft, hoe ze zijn gekomen waar ze nu staan en wat voor hen de reden is om elke dag uit bed te komen.

Om te leren van de groten der aarde, zetten wij de belangrijkste adviezen van de sprekers op een rij.

Forces of Fashion gemist? Goed nieuws! Je kan tot en met 8 december een ticket bemachtigen en alle sessies terugkijken. Tickets vind je hier.

Advertentie - Lees hieronder verder
1 Naomi Campbell: 'Omring jezelf met kritische mensen'
naomi campbell zoom call
Forces of Fashion

Dat er wat controverse aan het verleden van Naomi Campbell kleeft is niks nieuws. Desalniettemin blikt het model terug op een glansrijke carrière en een leerzame periode. 'I made many mistakes and I learned a lot from them', licht ze toe. Om die reden omringt ze zichzelf graag met sterke vrouwen. Vrouwen die haar op haar plek durven te zetten en die tegen haar ingaan. Aan 'ja-knikkers' en pleasers heeft ze niks, want daar kan ze niet van leren. 'I don't like people who sugarcoat.'

Ook haar deelname aan de docu The Supermodels hangt hiermee samen. De supermodellen die deelnemen aan deze documentaire zijn partners van Apple en daardoor mede-eigenaar van alle beelden. Hierdoor wordt er een eerlijk, rauw en af en toe confronterend verhaal verteld. Eerdere aanvragen voor een dergelijke samenwerking sloeg ze af, omdat het te geromantiseerd werd en de modellen te weinig inspraak zouden hebben.

2 Zien: Naomi Campbell's beste looks door de jaren heen
3 Jonathan Anderson: 'Zoek controverse op en blijf jezelf opnieuw uitvinden'
jw anderson interview
Forces of Fashion

Jonathan Anderson staat succesvol aan het roer van het Spaanse cultmerk Loewe en eigen label J.W. Anderson. In een interview in het Victoria & Albert Museum in Londen vertelt de designer openhartig over zijn achtergrond en het begin van zijn carrière. Niet eerder onthulde hij de grote impact van zijn geaardheid op de manier waarop hij ontwerpt en naar mode kijkt. Al vanaf jonge leeftijd had hij door dat hij er niet helemaal bij paste; hij voelde zich anders. Mede door zijn geaardheid werd hij aangetrokken tot een bepaalde mate van controverse en conflict. 'When used with measure, conflict creates fireworks', licht hij toe.

En dat blijkt: toen hij een aantal jaar geleden een collectie ontwierp waar de modewereld volledig over viel, werd hij kort erna gevraagd om te exposeren in het Victoria & Albert Museum - met juist díe collectie. Volgens Jonathan werkt het goed als een ontwerp niet te braaf is en juist een beetje 'wringt'. Dit continue wringen en opzoek gaan naar conflict zorgt ervoor dat hij zichzelf keer op keer opnieuw uitvindt; volgens hem de sleutel tot succes.

4 Bella Hadid: 'Het is heel belangrijk om elkaar scherp te houden'
bella hadid virgil abloh forces of fashion
Forces of Fashion

Goede vrienden Virgil Abloh (Off-White, Louis Vuitton) en supermodel Bella Hadid spraken elkaar over de manier waarop zij hun grote bereik gebruiken voor een hoger doel. Eerder dit jaar richtte Virgil een scholarship op om jonge, zwarte mode-ontwerpers meer en betere kansen te bieden. Bella werkte begin deze maand samen met Chrome Hearts om geld in te zamelen voor 'Feeding America'.

Ze zijn het erover eens dat ze hun platform moeten gebruiken om iets goeds te doen voor de wereld, op wat voor manier dan ook. Waar Virgil een duidelijke strategie heeft, gaat Bella veelal af op haar onderbuikgevoel. Volgens haar is het vooral belangrijk om elkaar scherp te houden, ook als je geen groot bereik op sociale media hebt. Ga het gesprek met vrienden aan over onderwerpen die je belangrijk vindt, of dat nou gaat om Black Lives Matter, armoedebestrijding of duurzaamheid; elk onderwerp dat jou aanspreekt is goed. Op die manier houden we elkaar scherp en maken we de wereld een beetje mooier.

5 Lizzo: 'Jezelf uitdrukken door middel van kleding is belangrijker dan ooit'
lizzo and jeremy scott
Forces of Fashion

Dat zangeres Lizzo niet bang is voor een beetje controverse, moge duidelijk zijn. 'I've always wanted to be jazzy', zei de wereldster in gesprek met mode-ontwerper Jeremy Scott. Met jazzy duidt ze op anders zijn. Doordat ze nooit het gevoel heeft gehad ergens bij te horen, omarmde ze het anders zijn al op jonge leeftijd. Inmiddels tilt ze dit naar een hoger niveau en gebruikt ze haar outfits voor het uitzenden van belangrijke boodschappen, zoals tijdens de Amerikaanse verkiezingen.

En het gaat nog verder dan dat, want inclusiviteit is minstens zo belangrijk voor de zangeres. Door designerlooks te dragen wil ze laten zien dat mode en trends niet alleen geschikt zijn voor sample sizes. Hiermee hoopt ze een voorbeeld voor de jongere generatie te zijn: 'All people are gorgeous, but I want to see myself as well.' Amen to that.

6 Precious Lee: 'Laat het gebrek aan representatie je nooit tegenhouden'
precious lee
Hunter Abrams for Vogue Magazine

Precious Lee, Tess McMillan, Paloma Elsesser en Jill Kortleve hebben met hun curves de mode-industrie wakker geschud. Dankzij hen heeft niet alleen het woord sample size een nieuwe betekenis gekregen, ook is representatie van modellen met een 'maatje meer' nog nooit zo groot geweest.

Precious Lee werd tegen eigen verwachting in een contract aangeboden tijdens een open casting (waar ze overigens het enige curvy meisje was). In diezelfde week studeerde ze af en verhuisde ze naar New York. De grootste les die ze onmiddellijk leerde was dat een gebrek aan representatie je nooit en te nimmer tegen moet houden. Volgens het model is het soms lastig om de eerste te zijn, maar ze weet waar ze het voor doet. Alle positieve reacties die ze van over de hele wereld ontvangt geven haar vertrouwen.

Alle vier modellen hebben er het volste vertrouwen in dat de mode-industrie een plek biedt voor iedereen. Je moet alleen zelf de eerste stap zetten.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Fashion