Ontdek het opkomende Nederlandse ontwerptalent waarbij duurzaamheid centraal staat

Van anders kijken naar de gebaande paden, tot samenwerken, upcycling of lokaal produceren.

model houdt bloemen vast
Gilleam Trapenberg, Vogue Nederland september 2020

We presenteren je een mix van ongekend talent van eigen bodem. Omdat we om de industrie te veranderen niet één, maar juist álle oplossingen nodig hebben, is het goed om te kijken naar wat er allemaal anders kan en moet. Nederland heeft een innovatieve kijk op mode en dat zie je terug in onderstaande selectie.

Anne-Ro Klevant Groen is Vogue’s editor at large op het gebied van duurzaamheid. Ze werkt bij Fashion for Good, een internationaal innovatieplatform dat circulaire mode nastreeft, helpt onder meer Business of Fashion en Vogue Business aan de correcte ‘groene cijfers’ en interviewde eerder Iris van Herpen op Vogue’s IG Live. Voor lezers wil ze haar duurzame kennis vooral zo behapbaar mogelijk maken.

Advertentie - Lees hieronder verder
1 Amber Jae Slooten

Amber Jae Slooten, mede-oprichter en creatief directeur van The Fabricant, een self proclaimeddigital fashion house” is een one to watch. Amber studeerde af op AMFI met een digitale modecollectie en werkt inmiddels samen met Kerry Murphy aan een nieuwe moderevolutie waarin kleding alleen nog digitaal is. Hun initiatief wordt niet alleen gebruikt om een digitale persona te kleden op sociale media of in games, maar ook om samples of een modeshow te ontwikkelen.

2 Romee Strijd neemt je behind-the-scenes bij haar covershoot
3 Peterson + Stoop

Jelske Peterson (Artez) en Jarah Stoop (Royal College of Art, Londen) pionieren op schoenenvlak in productie en design. Ze maken van vintage sneakers te gekke nieuwe creaties. Ze zijn dit label gestart om de afval in de schoenenindustrie tegen te gaan. Inmiddels maken ze handgemaakte footwear door middel van grove leren zolen onder de sneakers te zetten. Het resultaat? Een stoere boot waar je U tegen zegt. Extra leuk: het duo maakt ook schoenen op aanvraag.

4 Maium

Hoewel ik niet altijd fan ben van gerecycled plastic (want, plastic) maak ik een uitzondering voor dit merk. De man achter dit merk, Hendrik van Benthem, is een geweldige pionier: open, eerlijk en altijd op zoek naar de beste oplossingen. Maium maakt regenjassen die je zo omvormt tot een poncho, zodat je benen ook droog blijven op de fiets. Het is een transparant merk dat communiceert uit hoeveel PET-flessen jouw jas bestaat. Inmiddels heeft het merk één miljoen PET-flessen omgezet naar rainwear.

5 Masha-Maria

Olga Kotova, de eigenaresse van Masha-Maria (vernoemd naar haar oma) maakt one-of-a-kind, unisex en slow fashion kledingstukken waarvan alles lokaal ontwikkeld is. Met upcycling-technieken geeft ze kledingstukken een nieuwe vorm, zoals kleurrijke, wollen jasjes gemaakt van vintage dekens. De kleding wordt handgemaakt in haar atelier in Zaandam, haar stoffen zoekt ze lokaal en zelfs de knoopjes zoekt ze tweedehands. Ik voel de liefde in het product hier aan alle kanten - en dat maakt het net even iets mooier.

6 BYBORRE

Niet nieuw, maar wat mij betreft te weinig gevierd als Neerlands trots: Borre Akkersdijk. Ooit begonnen met werken bij Lidewij Edelkoort, naast zijn afstuderen aan de Design Academy. In zijn innovatieve textielstudio in Amsterdam staan verschillende breimachines die rond- en vlakbreien. Hier ontwikkelt hij textiel met oog voor functionaliteit, design, duurzaamheid en productie - waar de sky the limit is. Innovatie stuurt de ontwikkeling van zijn textiel. Hij werkte onder anderen samen met Rapha, Adidas en The North Face. Maar zijn eigen collecties, Editions geheten, zijn wel echt top notch. Ik vind het by far de mooiste knitwear die er te vinden is. Met zijn nieuwe tool, Create™, kunnen klanten zelf on-demand textiel ontwerpen, ontwikkelen en produceren.

7 Unravelau

Laura Meijering heeft een eigen high end modelabel, waarmee ze handgemaakte items creëert van uitsluitend natuurlijke of geupcyclede materialen. Met haar merk laat ze zien hoe een minimale eco footprint mogelijk is. Naast het leiden van haar eigen label, spreekt ze op scholen om te laten zien wat de alternatieven voor fast fashion zijn. Op die manier helpt ze de nieuwe generatie een eind op weg om een duurzamere toekomst te ontwikkelen.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Sustainability