Het Lente/Zomer 2019 seizoen was het meest diverse seizoen ooit

Het Lente/Zomer 2019 seizoen is het meest diverse seizoen tot nu toe, maar steden in Europa hebben nog een lange weg te gaan.

Savage X Fenty Fall/Winter 2018 - Runway
Getty Images

Terwijl de mode-industrie op adem komt na een wervelwind van catwalk shows voor het Lente/Zomer 2019 seizoen, is gebleken dat dit seizoen het meest divers is tot op heden, aldus The Fashion Spot, die jaarlijks onderzoek doet naar dit onderwerp.

Opmerkelijke vooruitgang

Diversiteit in de mode-industrie is op dit moment een veelbesproken onderwerp. Steeds vaker zien we een diverser aanbod van modellen die de grotere modehuizen representeren, waarbij de nadruk steeds meer gaat liggen op modellen met verschillende huidskleuren, leeftijden en maten. Volgens The Fashion Spot's nieuwste diversiteitsrapport is er opnieuw goede vooruitgang geboekt. Zo bleek over de 229 shows en 7,431 runway castings 36,1% van alle shows in New York, Londen, Parijs en Milaan etnisch diverser te zijn. Met 44,8% was New York in de leiding. Londen volgde op de tweede plaats met 36,2%, terwijl 32,4% van de modellen in Parijs vrouwen van kleur waren, en Milaan kwam traditiegetrouw als laatste met slechts 29,9%. Het Sudanees/Australische model Sora Choi zet met 35 shows als zwart model de meeste shows op haar naam.

Meer curvy modellen dan ooit, maar groei blijft achter

Dit seizoen waren ook de curvy modellen in grotere getale terug te vinden op de catwalk. Maar liefst 54 plus-size modellen waren te zien in 15 shows in de vier steden, met Savage x Fenty en Chromat aan top. Maar een stad zoals Londen, die normaliter bekend staat om diens inclusiviteit, viel dit seizoen tegen. In Parijs was het enige plus-size model onze Nederlandse Jill Kortleve, bij Alexander McQueen. Diversiteit in leeftijd bleef echter nog sterk achter: slechts 0,36% van alle modellen dit modeseizoen was boven de 50 jaar, waarvan de helft te vinden was in Europa. Acht 50+-modellen liepen mee in de Dolce & Gabbana show. De al dan niet geleidelijke vooruitgang is hopelijk blijvend. Volgend seizoen zullen we zien of diversiteit nog steeds een doelstelling is die de ontwerpers zich willen toevertrouwen.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Fashion Week