'Nee, ik heb Kaia's modellencarrière niet gekocht', aldus Cindy Crawford

Crawford doet een boekje open over haar dochter als model.

Clothing, Fashion model, Dress, Fashion, Leg, Cocktail dress, Brown hair, Premiere, Model, Thigh,
Getty Images

Kaia Gerber is een van de grootste modellen van haar generatie, en treed daarmee in de voetsporen van moeder Cindy Crawford. De 17-jarige Gerber won vorig jaar nog Model of the Year tijdens de Fashion Awards 2018 in Londen. Dit fashionweek-seizoen loopt ze grote shows, waaronder voor Chloé, Anthony Vaccarello, Versace, Prada en Fendi. In een nieuw interview met Porter Edit doet de 53-jarige Crawford, een van de originele 'supers', een boekje open over de aannames die velen lijken te hebben over haar dochters modellencarrière.

Genetisch gezegend

Zo weerlegt Crawford het idee dat ze haar dochter heeft geholpen om te slagen in de industrie, door haar bijvoorbeeld te introduceren aan de juiste namen. Natuurlijk delen ze wel de meest waanzinnige genen, waardoor ze als twee druppels water op elkaar lijken. 'Kaia had wat voordelen', vertelt ze in het interview: 'Ze is mijn dochter, en mensen weten daarvan. Maar als men zegt dat ik een magazinecover voor haar heb gekocht dan denk ik... als ik voor iemand een cover had gekocht dan was het voor mijzelf. Als ik iemand in een modeshow had kunnen krijgen dan was het voor mijzelf geweest.' Waarom heeft Gerber dan niet meer covers op haar naam staan? Omdat met name Amerikaanse magazines alleen modellen van boven de 18 jaar die plek bieden. Dat is simpelweg beleid. Zo mocht Gerber vanwege reglementen in de mode-industrie ook pas vanaf haar zestiende een show lopen. Hoewel modellenbureau IMG – een van de groten – Crawford en diens man Rande Gerber al benaderde over de mogelijkheden van Gerber als model toen ze 13 jaar oud was.

Niet te stoppen

Nadat ze haar zestien kaarsjes had uitgeblazen, was er geen weg meer terug. Zo vertelt Crawford: 'Ik kon haar met geen mogelijkheid meer stoppen. ... Je hoopt maar dat al het advies en de begeleiding en het rolmodellen blijft hangen. Dat is de fase van het ouderschap waarin je denkt: "Ok, hopelijk kun je vliegen!"' In haar tijdperk had Crawford niet te maken met social media, wat voor haar dochter nog weleens een uitdaging kan zijn. 'Instagram is als een hongerig klein beest, een dier dat almaar meer en meer wil. Het is nooit zo van: "Ok, nu is het even genoeg geweest."' Hierbij krijgen jonge modellen ook veel kritiek te verstouwen. 'Bijna niet voor mogelijk te houden hoe hatelijk mensen kunnen zijn,' zegt Crawford. Ze heeft er persoonlijk geen moeite mee, maar wel als het op haar kinderen aankomt. 'We worden er meer immuun voor als mensen ineens uithalen. We moeten altijd maar politiek correct blijven. Als je niet beroemd bent, kun je de meest hatelijke dingen de wereld in slingeren.' Tot nu toe houdt het Gerber niet tegen.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Fashion Week