Chanel brengt ode aan Karl Lagerfeld tijdens Paris Fashion Week

De Herfst/Winter 2019 show van het Franse modehuis stond volledig in het teken van Lagerfelds nalatenschap.

chanel-ode-karl-lagerfeld
Pascal Le SegretainGetty Images

Op dinsdag 19 februari kwam het schokkende nieuws naar buiten dat Karl Lagerfeld, iconisch modeontwerper en creative director van modehuizen Chanel en Fendi, op 85-jarige leeftijd overleed. Vele beroemdheden en mensen uit de mode-industrie brachten een eerbetoon aan de legendarische ontwerper, zoals ontwerper Olivier Rousteing tijdens zijn Balmain show op Paris Fashion Week.

Ook de show van Fendi tijdens de Milaanse modeweek stond volledig in het teken van Lagerfelds overlijden. Het Italiaanse modehuis, waar de ontwerper sinds 1968 creative director was, presenteerde de laatste collectie van Karls hand. Vandaag is het dan eindelijk de beurt aan Chanel, waar Lagerfeld sinds 1983 aan het roer stond en de meeste faam maakte met zijn ontwerpen voor de haute couture-, prêt-à-porter- en accessoire-collecties van het iconische modehuis.

Chanel in the snow

Op dinsdagochtend startte de Herfst/Winter 2019 show van Chanel in het vertrouwde Grand Palais in Parijs, die Karl Lagerfelds laatste show voor het modehuis markeerde. Chanel staat bekend om zijn spectaculaire showdecors. Zo werd de Lente/Zomer 2019-collectie geshowd op een strand met echt zand en echte golven. Ook dit modeseizoen heeft Chanel weer flink uitgepakt. Zo is het Grand Palais volledig omgetoverd tot een heus winterparadijs in de Franse Alpen, met skichalets, houten bankjes en echte sneeuw. Als het dak van het Grand Palais niet boven het decor uitstak, zou je zo geloven dat je je daadwerkelijk ergens in de bergen bevindt. Zowel het decor als de catwalk waren dan ook gevuld met de meest fantastische wintersport-items, zoals Chanel-ski's.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Eerbetoon

Natuurlijk stond het overlijden van de iconische ontwerper centraal in de Chanel show. Zo was de uitnodiging, net als bij Fendi in februari, een kaartje met daarop een tekening van Karl Lagerfeld en Coco Chanel, waarbij geschreven staat 'The beat goes on'. Daarmee doelt het modehuis op de toekomst van Chanel na het overlijden van Lagerfeld, met zijn voormalig rechterhand Virginie Viard als nieuwe creative director.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

De Herfst/Winter 2019 show begon met een minuut stilte om Lagerfeld te herdenken. Alle modellen stonden opgesteld voor het grootste skichalet, waarna model Cara Delevigne - één van Lagerfelds muzes - aftrapte met de eerste look: een jumpsuit met ruiten, oversized jas met pied-de-poule-print en bijpassende hoed en accessoires.

chanel-ode-karl-lagerfeld
Vogue Runway

Tijdens de rest van de show zagen we veel sneeuwwitte looks, gekleurde overalls (waarmee je zo de piste af kunt) en oversized jassen met ruiten in de kenmerkende Chanel bouclé-stof. Ook veel Nederlandse modellen liepen mee in Lagerfelds laatste show. Zo zagen we onder andere Rianne van Rompaey, Yasmin Wijnaldum, Felice Noordhoff, Kiki Willems, Marjan Jonkman, Luna Bijl en Birgit Kos. Actrice Penelope Cruz sloot de show af in een sneeuwwitte (en aaibare) jurk, met een witte roos in haar hand ter nagedachtenis aan Lagerfeld. Terwijl het nummer 'We Could Be Heroes" van David Bowie door het Grand Palais klonk tijdens de finale hielden zowel Cruz als veel modellen het niet droog.

Chanel : Runway - Paris Fashion Week Womenswear Fall/Winter 2019/2020
Stephane Cardinale - CorbisGetty Images

Het mocht duidelijk zijn dat de collectie Karl Lagerfeld "ademde", van het spectaculaire decor tot de iconische ontwerpen op de catwalk. Een bijzondere ode aan een bijzondere man, die veel heeft bijgedragen aan het modehuis Chanel en de modewereld in het algemeen. Lees hier Vogue's herinneringen aan het mode-icoon en wat hij heeft betekend voor de mode-industrie.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Fashion Week