Stella McCartney verruilt supermodellen voor pluchen dieren bij show in Parijs

Wat niet alleen voor veel plezier, maar óók bewustzijn zorgde.

Een pluchen dier loopt over de catwalk voor Stella McCartney's Herfst/Winter 2020 collectie, getoond in Parijs.
Pascal Le Segretain

In Parijs heeft Stella McCartney weer op compleet eigen wijze het debat geopend: voor haar Herfst/Winter 2020 show stuurde ze tien modellen in dierenpak de catwalk op. Een humoristische manier om te zeggen dat dieren gewoon dieren zouden moeten blijven, en niet in, bijvoorbeeld, een tas of jas zouden moeten veranderen.

Stella McCartney Herfst/Winter 2020

Al in de aanloop naar de show hintte ze ernaar: leer, veer of vacht is in 2020 nu écht uit den boze, als het aan McCartney ligt. Een serie cartoons (waarop twee koeien de liefde bedrijven onder het mom van 'more pleasure, less leather') onderstreepte die boodschap duidelijk. Dat gedachtegoed was, conform verwachting, dan ook terug te zien op de catwalk in Parijs. Dat deed ze wel op verrassende wijze, door niet een supermodel du jour, maar een rits aan pluchen dieren aan te wijzen voor het sluiten van show.

Voor sterke, vrije vrouwen

Zo waren niet alleen een fluffy koe en varken present voor de vertoning van McCartney's nieuwe collectie, maar ook een konijn, vos en krokodil. Sommige van hen droegen een tas over één schouder, terwijl anderen vooral werk maakten van vrolijk zwaaien richting de toeschouwers (je bent een mascotte of niet, natuurlijk). En terwijl dit showonderdeel duidelijk het pièce de résistance was, werd tegenover de pers alleen vermeld dat de collectie geïnspireerd is op sterke, realistische vrouwen, die tegelijkertijd een vrije geest hebben. 'Voor hen die niet bang zijn, de pioniers, de vooruitstrevende vrouwen die klaar zijn om een statement te maken, of dat nou binnen de mode of een ander gebied is,' lichtte McCartney tegen de Britse Vogue toe.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Aan Suzy Menkes vertelde ze na de show nog meer over de rol van de mascottes, is op Instagram te lezen. 'Ik stuurde ze de catwalk op om te laten zien dat dieren nog steeds hét hoofdingrediënt zijn voor de meest luxe modehuizen. Wij willen dat veranderen. Onze schoenen en accessoires zijn ultraluxe, maar wel van faux leather. Het heeft me mijn gehele carrière gekost om het product zo zacht en luxe te maken als de dierlijke variant. We hebben heel hard gewerkt om te laten zien dat het ook anders kan. Het is beter voor de planeet en dieren.'

Stella McCartney en duurzaamheid

Stella McCartney staat al jaren te boeken als één van de meest duurzame ontwerpers. Gasten kregen dan ook – zoals al jaren gebeurt – een fact sheet over het thema, waarin het modehuis precies uitlegt welke stappen ze recent hebben ondernomen om verantwoordelijker en ethischer met de wereld om te gaan. Zo bevat de Herfst/Winter 2020 collectie meer vegan leer dan ooit, en zijn alle ontwerpen en accessoires compleet vrij van plastic (polyvinyl chloride, om precies te zijn). Als kers op de taart kregen alle gasten een kleine boom mee om thuis te planten, om zo de CO2-uitstoot van de show te compenseren.

This content is imported from Twitter. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Fashion Week