Deze ontwerpers zitten na Amsterdam Fashion Week Studio nog in ons hoofd

Vogue blikt terug op de laatste editie van de Amsterdamse modeweek.

Ninamounah Herfst/Winter 2020 in Amsterdam
Team Peter Stigter

Traditionele catwalkshows kunnen prima overboord worden gegooid, leek het pleidooi van Amsterdam Fashion Week Studio. Van tram tot donker bluescafé: de laatste editie zat vol met interessante locaties, veelal gekozen door de ontwerper zelf. Vogue blikt terug op de shows die nog door ons hoofd dwalen.

Amsterdam Fashion Week Studio 2020

In 2018 gooide Danie Bles de Amsterdamse modeweek officieel op de schop. Er werd afscheid genomen van de Westergasfabriek als showlocatie, en de boel werd ingekort: van één week naar drie dagen. Het evenement is sindsdien intiemer (vorig jaar werden de presentaties in het Compagnietheater gehouden), en ontwerpers krijgen meer vrijheid om zelf de locatie te bepalen. Dat werkt goed, want het maakt een show direct persoonlijker. Meerdere presentaties vonden in het opkomende kunstcentrum Het HEM plaats, maar lang niet iedere ontwerper koos daarvoor, waardoor het modeweekend dit jaar op verschillende plekken plaatsvond.

Elzinga Studio

De opening lag dit jaar in handen van Lieselot Elzinga, die niet alleen hart voor mode, maar ook muziek heeft. Ze zat op haar twaalfde al in meidenbunkpand Fuz, en liet haar show openen door Relax Head Man, haar familieband. Het paste perfect bij bluescafé Maloe Melo, waar genodigden tussen de Elvis-posters en swingende modellen stonden (of gewoon meedánsten). De Herfst/Winter 2020 collectie van de jonge ontwerper (26) zat vol met kleur, volumineuze mouwen en print, print, en nog eens print: van stip tot streep, alles passeerde de revue. Elzinga, die pas in 2018 afstudeerde maar behoorlijk lekker aan de weg timmert, liet zich voor de collectie inspireren door powerdressing voor en door vrouwen. De Teddy Girls (die een plek in de Britse maatschappij opeisten door zich mannelijk te kleden, red.) waren een inspiratie, maar ook een vrouw als Blondie, verklaart de ontwerper tegen Fashion United.

Elzinga Studio Herfst/Winter 2020 in Amsterdam
Team Peter Stigter
Elzinga Studio Herfst/Winter 2020 tijdens Amsterdam Fashion Week
Team Peter Stigter

Daniëlle Cathari

Ook bijzonder: Daniëlle Cathari die een show in eigen land gaf. Wie echt groot wordt, wijkt meestal uit naar Parijs, of in het geval van de 26-jarige Cathari: New York. Ze maakte naam met het bewerken van drie verticale Adidas-strepen, en vloog daarvoor vervolgens de hele wereld over (en showde direct op New York Fashion Week). Ze werkt nu mee aan de collecties van het sportmerk, waarvoor ze zelfs de handen ineensloeg met Kendall Jenner. Sinds 2018 heeft Cathari ook haar eigen label, waarvoor ze inmiddels samenwerkt met diverse internationale retailers. In Amsterdam presenteerde ze de nieuwe visie van haar eigen 'baby' in een jaren '50 en '60 setting, met old school Amerikaanse huiskamer en al. De ontwerper houdt van contrasten: een pastelkleurige preppy blouse met korte, bewerkte sweatshorts, bijvoorbeeld. Alles is tot slot gedeconstrueerd: van shirt tot hoodie.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Ninamounah

Ninamounah Langestraat (28), die tijdens vorige edities ook al een vaste (succesvolle!) speler was, toonde net als Cathari in het HEM. Dat zorgde wederom voor een spectaculaire show (ter illustratie: ze stuurde modellen vorig jaar met slakken ter grootte van een rugbybal de catwalk op), mede te danken aan artiesten die op stelten het podium betraden. Ninamounah won in 2017 met haar eindexamencollectie de Frans Molenaar Coutureprijs, en toont sindsdien ook in Londen en Parijs. Ze laat zich inspireren door het dierlijke in de mens, en werd groot met motorjacks en oversized colberts (looks die ook opgepikt worden door Bella Hadid, overigens). Voor haar nieuwste collectie Complete Metamorphosis interpreteerde ze haar signature items opnieuw, met luxe punk-ontwerpen in opvallende silhouetten. Als je Ninamounah bent, hoef je het wiel niet opnieuw uit te vinden.

Ninamounah Herfst/Winter 2020 in Amsterdam
Peter Stigter
Ninamounah Herfst/Winter 2020 in Amsterdam
Peter Stigter

De La Vali x Toral Shoes

De La Vali sloeg voor dit fashion weekend de handen ineen met schoenenlabel Toral Shoes, favoriet bij menig Instagrammer. De La Vali staat op haar beurt vooral bekend om haar bohemian ontwerpen, geïnspireerd op het eiland Ibiza. Tijdens de show werd meteen duidelijk waarom deze twee labels zo goed bij elkaar passen: de western boots van Toral zijn geknipt voor de romantische, losse, ontwerpen van De La Vali, veelal gemaakt van ruffles of zijde. Tezamen levert het een beetje jaren '60, maar vooral een empowering silhouette op, waarbij een vrouw sensueel kan zijn zónder eventueel in te leveren op comfort.

Model Eline van Haasteren loopt mee in de show van De La Vali x Toral tijdens AFW
Model Eline van Haasteren loopt mee in de show
Team Peter Stigter

G-Star

Een geduchte concurrent voor het bluescafé als locatie: een show in een rijdende metro, waar modelabel G-Star op zaterdagavond voor koos. Modellen (waaronder de Nederlandse catwalkfavoriet Felice Noordhoff) liepen tussen genodigden én nietsvermoedende reizigers door, wat voor behoorlijk verbaasde blikken zorgde. Hun show bestond uit een mix van iconische ontwerpen en art pieces uit de shows op New York Fashion Week, met alle dandy-gevoelens van dien.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.
This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.


This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Fashion Week