Chanel's Virginie Viard liet zich inspireren op nachtclubs uit de jaren '80 voor nieuwe couture collectie

Creatief directeur Virginie Viard doet haar digitale best om fans te inspireren met verleidelijke juwelen en indrukwekkend handwerk.

chanel haute couture
Mikael Jansson

'Ik dacht terug aan het begin. Toen ik Karl net kende werden we uitgenodigd in zijn huis of gingen samen naar de nachtclubs Les Bains Douches en Le Palace,' zegt Chanel's creatief directeur Virginie Viard via Zoom, terwijl ze met een foto zwaait van Karl Lagerfeld met Prinses Gloria von Thurn und Taxis, een Duitse vorstin, beroemd om haar wilde dansen met gewaagde juwelen. 'Ik vond die tijd erg leuk, want mensen waren beter gekleed,' voegt de ontwerper toe.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

'Ik wilde echt iets excentrieks,' gaat Viard verder. 'Andere accessoires, zoals puntschoenen en luxelinten (gepaard met een bos warrig haar) voegen een gevoel van een groot en gedurfd avondje uit toe. De collectie gaat over glamour; het is verfijnd, excentriek – heel Engels – romantisch, een fantasie,' zegt Viard over haar haute couture ontwerpen voor Chanel.

chanel haute couture herfst winter 2020
Mikael Jansson

Lockdown

Maar 2020 is een andere tijd. Haute couture is al op lockdown sinds het coronavirus begon, zoals al het andere. Die nachtclubs – als ze nog steeds hadden bestaan – zouden nu gesloten zijn. Toch gaf de ontwerpster een vorm van vernieuwde glamour, met Avedon-opgeleide fotograaf Mikael Jansson. Het is voor het eerst dat hij met Chanel samenwerkt.

Voor de liefhebbers zal deze presentatie een ander gevoel hebben, aangezien de dansende modellen met blote benen en complexe tweedjassen in een flits voorbijrennen. Klanten zullen lookbooks in volledige kleuren met details van dichtbij ontvangen, en diegenen die in Parijs wonen, kunnen het aanbod uit de eerste hand bekijken.

chanel haute couture herfst winter 2020
Mikael Jansson

De borduursels van Lesage en andere details, waaronder met de hand gestikt kant en het werk van Emmanuelle Vernoux, brengen de vaardigheden van Chanel's collectie Paraffection van 35 handwerktechnici tot leven. 'Ik wilde echt dat iedereen meedeed aan de collectie', vertelt Viard. 'Voor Chanel blijft de couture hetzelfde. Ik heb iedereen ingezet.' Weer een ander bedrijf – Vimar 1991, een tweed leverancier – voegt zich nu bij de groep. 'Ze maken fantasie-tweed!' reageert Viard enthousiast.

Frustrerend gevoel

Maar waar was de magie in deze digitale show, was het, ons hart dat een sprongetje maakte en verlangen opbouwde? Het antwoord is dat het onmogelijk was om de collectie te beoordelen aan de hand van foto's - hoewel er een bepaalde energie zat in de volle rokken die voortvloeiden uit smalle tailles en in tweed jurken die waren afgesneden om op de schouders te balanceren.

De frustratie was het zien van het buitengewone handwerk in één dimensie. Je kon zien dat een verzilverde jurk magisch was, zonder te begrijpen hoe Chanel's handwerk driedimensionale bloemen ontwikkelde die op de armen en schouders van een avondjurk 'groeien'. Zelfs ringen die helderder glanzen dan de multi-sprankelende vingernagels waren niet te zien - en ook geen nieuwe bijpassende lijn met juwelen versierde knopen.

chanel haute couture herfst winter 2020
Mikael Jansson

Het vonnis? Frustrerend. Omdat je weet dat er achter de platte foto's en video, Chanel's litanie van buitengewoon vakmanschap zit. De volgende keer, weer een show alsjeblieft!

Gelukkig staat er in oktober een liveshow gepland in het Grand Palais, voordat de bezienswaardigheid in Parijs wordt stilgelegd wegens grondige renovatie, en aan het einde van diezelfde maand zal er een tentoonstelling openen in het Palais Galliera in Parijs, met Chanel-juwelen, fingers crossed…

Bekijk hier de film van Sofia Coppola met Virginie Viard.


This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Fashion Week