De meest opvallende duurzaamheidsstatements tijdens de afgelopen fashion weeks

De overlap van de verschillende fashion weeks met klimaatstakingen en een VN-klimaattop zorgde dit modeseizoen voor opvallende statements.

duurzaamheid-statements-fashion-week
SAVIKOGetty Images

Het nieuwe modeseizoen werd traditiegetrouw aan het begin van september ingeluid met de start van New York Fashion Week, waarna Londen, Milaan en Paris Fashion Week plaatsvonden. Het valt niet te ontkennen dat deze fashion month plaats vond te midden van hevige debatten over klimaat en de crisis die eraan verbonden zit. Zo vonden tijdens de modemaand verschillende klimaatstakingen plaats, werd de klimaattop van de Verenigde Naties gehouden - waar Greta Thunberg een inspirerende speech gaf - en ging het nationale klimaatbeleid van vele landen op de schop.

Duurzaamheid statements
Hoewel duurzaamheid nog vaak wordt beschouwd als een niche in de (mode)wereld met slechts enkelen labels en spelers die zich volledig richten op het issue, werd het onderwerp met de viral speech van Greta, beelden van massale klimaatprotesten en het afbranden van het Amazonegebied op ieders social mediakanalen moeilijk te negeren. De vraag heerste hoe de mode-industrie zich ging verhouden tot deze publieke en politieke debatten. Het antwoord van enkele modehuizen kwam er zeker, in de vorm van verschillende duurzaamheidsstatements tijdens de shows. Van Dior tot Marine Serre, wij zetten de meest opvallende voor je op een rij.

Advertentie - Lees hieronder verder
1 Gabriela Hearst

De Uruguayaanse ontwerpster toonde tijdens New York Fashion Week de eerste CO2-neutrale show ooit. Tijdens de Lente/Zomer 2020 show liepen enkel modellen die niet hoefden in te vliegen om bij de showlocatie te komen en was het decor volledig gemaakt van recyclebare materialen. Daarbij doneerde Hearst de energiekosten van de productie aan het Hifadhi-Livelihoods Project in Kenia en werd de ecologische voetafdruk van bezoekers gecompenseerd door donaties te geven namens het publiek aan de organisatie Our Children's Trust.

2 Stella McCartney

Britse ontwerpster Stella McCartney toonde tijdens Paris Fashion Week haar meest duurzame collectie tot nu toe. Zo stelt de ontwerpster dat 75% van alle gebruikte materialen afkomstig zijn van een milieuvriendelijke bron, zoals biologisch katoen, gerecycled polyester, upcyclede denim, Econyl en hennep. Bovendien werd het persbericht getoond in de vorm van een ecologisch-manifest met een tijdlijn die de toewijding van het merk aan het bevorderen van ecologisch bewustzijn in de afgelopen twintig jaar in detail toonde.

3 Dior

Het Franse modehuis toonde haar nieuwste Lente/Zomer collectie in een bijzondere setting. Het decor van de show was opgebouwd uit 164 bomen, allen afkomstig uit duurzame boomkwekerijen in Frankrijk, Duitsland en Italië. Alle bomen werden na de show geplant op verschillende plekken door Parijs om zo een steentje bij te dragen aan het herstellen van het milieu. Daarbij was het gehele decor volledig plastic-vrij en recyclebaar. ‘De boodschap van deze collectie is het idee om voor iedereen te zorgen, ook de wereld waarin we leven,’ vertelt Diors creative director Maria Grazia Chiuri tegenover de Britse Vogue.

4 Marine Serre

Marine Serre maakt al sinds het begin inspanningen op duurzaamheidsgebied met haar jonge label. Ook haar Lente/Zomer 2020 collectie bestond voor ruim de helft uit upcycled materiaal geïnspireerd op de wereld na een desastreuze klimaatramp. De ontwerpen verwezen zowel naar de olie die een negatieve impact heeft op het milieu als naar de kleurtinten die de klimaat demonstranten op straat dragen. De ontwerpen waren statements die volgens de ontwerpster te gebruiken zijn in een wereld die is vernietigd door het klimaatprobleem.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Fashion Week