Raf Simons' eerste Prada-collectie in vijf hoogtepunten

Vogue blikt terug op dé show van het seizoen.

model in okergeel prada decor tijdens ss21
Courtesy of Prada

Het was in februari een van de grotere modenieuwtjes van het jaar: vanaf april zou niet alleen de Italiaanse Miuccia Prada, maar óók de Belgische Raf Simons aan het roer van modehuis Prada staan. Beiden kregen een gelijkwaardige rol, en op donderdag 24 september was dan eindelijk het eerste resultaat van die samenwerking tussen de twee grootheden te zien.

De laatste jaren ging het Prada niet altijd voor de wind: de groei neemt – in vergelijking tot grote concurrent Gucci – al seizoenen af, al lijkt het sinds 2018 weer de goede kant op te gaan. De (online) show vormde daarom een extra belangrijk moment. Hoe zou Simons' stempel te zien zijn, en belangrijker nog: is het genoeg om Prada uit de financiële moeilijkheden te halen? Een normale show was het in ieder geval níet – zeker wanneer je bedenkt dat we het hier over de grootste en meest langverwachte presentatie van het seizoen hebben, was het (door de coronamaatregelen) een bescheiden vertoning. Maar toch: als Raf Simons en Miuccia Prada de handen ineen slaan, valt daar genoeg over te vertellen, pandemie of niet. Vogue zet daarom de highlights voor je op een rij.

Advertentie - Lees hieronder verder
1 'Dialogues' als thema

De overkoepelende gedachte achter de show? Het laten zien van een 'dialoog tussen de verschillende visies van de twee ontwerpers', zo stelde het persbericht. Al bleek het bovenal een onderzoek naar de 'fundamentele betekenis' van Prada en uniform dressing, geen onbekend thema voor beide ontwerpers. De stempel van zowel Raf als Miuccia was dan ook goed terug te zien in de presentatie: van het woord Prada op turtlenecks (Rafs voorliefde voor grafische prints bleef niet onderbelicht) tot herkenbare Miuccia-silhouetten, zoals de getailleerde jassen.

2 Recyclen
model tijdens prada ss21 show
Courtesy of Prada

De collectie refereerde regelmatig naar typerende Prada-zaken, zoals zwart nylon (het materiaal waar het modehuis sinds de jaren tachtig mee wordt geassocieerd) en hun bekende driehoekige logo, terug te zien op zowel tassen als kleding en sieraden. En voor sommige outfits werd nóg duidelijker teruggegrepen naar vroeger: zo werden voor twee looks de behangpapierprints van Prada's AW96 en SS96 collectie 'gerecycled', met een bewerking van Peter de Potter (al lange tijd een favoriete partner van Raf). Soms hoef je het wiel immers – niet helemaal – opnieuw uit te vinden, zeker niet als je Prada bent.

3 Zien: Prada's Lente/Zomer 2021 presentatie in Milaan
4 Ieniemienie-kittenheel
kittenheel bij prada ss21
Courtesy of Prada

De collectie voelde in zijn algemeen lichter en kleurrijker dan vooraf verwacht. Zo waren er accenten van bloemen en pasteltinten, waarvan akte bij deze ienieminie-kittenheels. De hak mag dit seizoen comfortabel en vooral laag zijn, zoveel is duidelijk.

5 Jassen galore
model tijdens prada ss21 show
Courtesy of Prada

In de show was een hoop herfstwaardig outerwear te zien, inclusief vleugje Raf én Miuccia. Zo deden de zachte off-shoulder jassen terugdenken aan Simons' tijd bij Jil Sander, waar in zijn laatste collectie vergelijkbare looks te zien waren. En de modellen hielden hun jassen overigens niet voor niks zo stevig bij de uiteinden vast: dat diende als verwijzing naar de roaring twenties, toen vrouwen hun jassen (toen nog zonder knopen) bij elkaar hielden met hun handen. Wie de garderobe van Miuccia een beetje in de smiezen heeft – ze draagt zelf regelmatig zo'n jas – weet dat dit haar inbreng geweest moet zijn.

6 Old school decor

Hoewel Raf en Miuccia in eerste instantie waarschijnlijk een uitbundigere show voor ogen hadden, werd er tóch nog aardig wat aandacht in het decor gestopt. De okergele aankleding werd bedacht door OMA (de creatieve denktank van architect Rem Koolhaas) en bevatte onder meer schermen waarop de namen van de modellen verschenen, à la een ouderwetse coutureshow. Ook noemenswaardig: geen enkel model had ooit een catwalkshow gelopen, om het credo 'voor alles een eerste keer' zo breed mogelijk door te trekken.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Fashion Week