Voor wie het gemist heeft: alle hoogtepunten van Paris Fashion Week

Vogue selecteert alle niet-te-missen modefilms en (debuut)collecties.

campagnebeeld van loewe lentezomer 2021
Loewe

Ondanks talloze reisrestricties voelde Paris Fashion Week ergens ook bekend aan: talloze ontwerpers hebben met hun shows niet alleen de toon, maar ook de trends voor komend seizoen gezet. Designers als Rick Owens en Marine Serre hebben de (mode)leegte van de afgelopen maanden weten op te vullen met prachtige, betekenisvolle ontwerpen, van gezichtskapjes als mode-item tot over de top schouderpaddings. En dat shows niet altijd fysiek konden plaatsvinden leverde juist ook veel moois op, in de vorm van korte films of Do It Yourself-shows (we see you, Jonathan Anderson). Kortom: creativiteit in overvloed, gelukkig. Van Matthew Williams' debuut voor Givenchy tot een kunstzinnige presentatie van Loewe: de Parijse modeweek kende talloze hoogtepunten. Vogue zet alle niet-te-missen zaken op een rijtje, zoals we dat eerder ook bij Londen en Milaan deden. Op naar de volgende, ongetwijfeld net zo gekke, modemaand.

Advertentie - Lees hieronder verder
1 Louis Vuitton

Weinig shows schreeuwden meer 'toekomst' dan Louis Vuitton, die niet alleen virtuele gasten uitnodigden (inclusief 360-graden zicht op de catwalk!) maar ook de typische grenzen tussen vrouwelijkheid en mannelijkheid lieten vervagen. De Franse hoofdontwerper Nicolas Ghesquière legt in een interview zijn visie uit: 'Deze collectie draait om non-binaire mensen, die de vrijheid nemen om zich te kleden zoals ze willen, en ons daarmee ook weer een hoop vrijheid geven.' Het resulteerde in een presentatie met oversized jassen, baggy broeken en volumineuze blazers (een knap staaltje powerdressing!), al wilde Ghesquière duidelijk ook een statement maken: de show opende met een 'Vote'-shirt.

2
3 Givenchy
Givenchy

Geen lijst met hoogtepunten zonder het langverwachte debuut van Matthew Williams (de 34-jarige oprichter van luxe streetwearlabel Alyx) voor Givenchy. Zijn eerste collectie werd digitaal gepresenteerd aan de hand van 54 looks. Hij maakte de lijn in slechts twee maanden tijd, met een duidelijke focus op het nalatenschap van zijn voorganger(s). Er was nog steeds veel zwart, met halslijnen en blote ruggen, plus de Antigona mét een twist. Maar de stempel van Matthew was ook overduidelijk terug te zien: van zijn jarenlange liefde voor hardware (geïnspireerd door de slotjes in Parijs) tot destroyed denim en mesh tops, die binnenkort ongetwijfeld aan het lijf van Bella Hadid prijken. Het meest onverwachte viral item: een sandaal die je tenen in drie compartimenten verdeelt, omdat 2020 immers altijd nóg wat gekker kan.

4 Acne
look van acne tijdens paris fashion week
Acne Studios

Spiritualiteit en licht stond meer dan ooit centraal in Acne's presentatie, waar in elke look wel een stralend, metallic of regenboogkleurig accent te bespeuren was. Jonny Johansson liet zijn interpretatie van rebirth terugkomen in rokken van transparante folie, holografische slipdresses, tassen met de tinten van de mooiste vis van de zee (van dat kinderboek, ja) en oorbellen met opvallende edelstenen in blauw en oranje. Na de show mochten de gasten door een aantal witte kamers in het Grand Palais struinen, waar installaties de overgang van nacht naar dag nabootsten.

5 Hermès

Hermès' nieuwste collectie onder leiding van Nadège Vanhee-Cybulski was sexyer dan men misschien aanvankelijk had verwacht. Zo ontwierp ze all-leather looks (inclusief kleine bandeaus), minirokken in gebroken wit en shirts met zogenaamde cut-outs. De verschillende jumpsuits, die onder meer in donkerrood kwamen, trokken tevens de aandacht: hét perfecte kledingstuk voor de post-pandemie zomer. Net zo hebberigmakend: Hermes' twee gloednieuwe tassen, de Perspective Cavalière en de Mors de Brides. Hun nieuwste investment piece komt in verschillende maten en kleuren, en belandt waarschijnlijk spoedig op menig wishlist.

6 Chloé
chloé show tijdens paris fashion week
Chloé

Altijd al benieuwd geweest hoe 'n liefdesbrief aan Parijs eruit ziet? Werp dan een blik op Chloé's Lente/Zomer 2021 collectie, waarvoor Natacha Ramsay-Levi haar eigen draai gaf aan de iconische French girl chic-stijl. Ze deed dat met kledingstukken die ook daadwerkelijk gedragen kunnen worden tijdens het eten van een croissant (of het rennen naar de metro). Met comfortabele en luchtige pasvormen – die terugkwamen in wijde, high-waisted broeken en oversized blouses – liet Ramsay-Levi zien dat de Franse stijl blijft evolueren, en bovenal kleurrijk en optimistisch kan zijn.

7 Loewe
nieuwe collectie van loewe
Loewe

De beste plek voor Loewe's Lente/Zomer 2021 collectie is wellicht nog wel het museum, waar Jonathan Andersons nieuwste ontwerpen niet zouden misstaan. Kunst is geen onbekend veld voor de designer: zo werkt hij al een paar jaar nauw samen met kunstenaar Anthea Hamilton, die ook voor deze collectie een duit in het zakje deed. Voor de presentatie kwam Anderson misschien wel creatiever dan ooit uit de hoek, en liet – bij het gebrek aan een fysieke show – zijn 'gasten' zelf hun show samenstellen aan de hand van een doos (inclusief lijm en schaar). Menig muur werd zo beplakt met zijn nieuwste looks, die zich het best laten samenvatten als een extreme volume-explosie.

8 Wales Bonner

De Londense ontwerper Grace Wales Bonner is voor haar nieuwste collectie, Essence, wat dieper in het verband tussen Groot-Britannië en de Cariben gedoken. Iets soortgelijks deed ze het vorige seizoen ook al, toen ze de Jamaicaanse gemeenschap in Londen in de 70's onderzocht. Nu keek ze juist naar Jamaica in de vroege jaren tachtig, wat als dé opkomstjaren voor dancehall gelden. Dat is dan ook terug te zien in de collectie, waarin kleur en patchwork zegevieren (en de ontwerpen zoals altijd weer ergens tussen sportswear en chique hangen). Wales Bonner laat wederom zien dat ze de koningin van tailoring is, met talloze prachtig gesneden jassen en jacks. Rondom de presentatie is een korte film gelanceerd, Thinkin' Home, waarin de collectie prachtig naar voren komt.

9 Marine Serre

Ondanks dit gekke jaar kan 2020 voor Marine Serre niet meer stuk: de Parijse ontwerper won in juli een ANDAM award en kreeg een historisch podium in Black is King, Beyonce's laatste visuele album. Ze zou dan ook wel gek zijn om níet dicht bij zichzelf te blijven voor haar laatste Lente/Zomer 2021 collectie, waar ook de bekende maanprint (inmiddels een cultprint te noemen) weer in vertegenwoordigd was. Toch was er ook weer genoeg vernieuwing binnen de collectie Amor Fati. Zo waren er variaties op haar 'catsuits' (waarvoor ze ditmaal geïnspireerd werd door het toenemende aantal fietsers in Parijs), maar kwam ze ook met single-breasted pakken met een nieuwe print, en een aantal stukken die gemaakt werden van gerecyclede pakstoffen.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Fashion Week