Dit waren de highlights van Copenhagen Fashion Week Herfst/Winter 2021

Ditmaal zonder de oh zo fijne streetstyle, maar met des te meer inspiratie van de catwalk.

samsØe samsØe
SAMSØE SAMSØE, Magnus Ekstrøm

Na een uitbundige, virtuele Paris Haute Couture Week, werd het stokje overgedragen aan Kopenhagen. Waar couture hier en daar wat te wensen over laat, staat Copenhagen Fashion Week al jaren bekend om haar duurzaamheid. Scandinavië is überhaupt een koploper wat dat betreft. Zo besloot het bestuur van Stockholm Fashion Week een aantal jaar geleden het evenement volledig te cancellen uit duurzaamheidsoogpunt en werken steeds meer merken aan geupcyclede collecties. Gelukkig is de modeweek van Kopenhagen gebleven én populairder dan ooit, met modelabels als Ganni, Stine Goya, SAMSØE SAMSØE en Baum und Pferdgarten.

Copenhagen Fashion Week Herfst/Winter 2021

Bovendien is geen fashion week zo sustainable als een digitale - en laat Copenhagen Fashion Week-partner Zalando daar nou net veel waarde aan hechten. Het virtuele Zalando Greenhouse nodigde iedereen uit om zich onder te dompelen in de verschillende modecollecties en alles daaromheen. De finalisten van Zalando's Sustainability Award - House of Dagmar en Marimekko - deelden hier de creatieve inspiratie achter hun collecties met consumenten en brachten hun verhalen en passie voor duurzaamheid tot leven. Inmiddels is bekend dat House of Dagmar de award in de wacht heeft gesleept.

Zalando Greenhouse

Het Zalando Greenhouse sluit aan bij de duurzaamheidsstrategie die de organisatie van Copenhagen Fashion Week eerder presenteerde in 2020. Zo ontwikkelden ze een gewogen puntensysteem dat de graadmeter voor de duurzaamheid van een merk vormt. Nu zitten veel merken op een basisscore, maar de organisatie daagt ze uit om strengere targets te behalen in 2023. Kortom: het schoolvoorbeeld van hoe de - vaak bekritiseerde - modeweken duurzaamheid wél kunnen stimuleren.

Hoogtepunten van Copenhagen Fashion Week

Advertentie - Lees hieronder verder
1 SAMSØE SAMSØE
samsØe samsØe
SAMSØE SAMSØE, Magnus Ekstrøm

Being grounded is belangrijker dan ooit en dat besefte het team van SAMSØE SAMSØE maar al te goed. Een deel van de collectie werd gepresenteerd in het bos - de go to plek om te aarden en het stadsleven te ontvluchten. En dat is precies wat hoofdontwerper Gitte Wetter met haar team heeft gedaan. Tijdens een inspiratiereis binnen de eigen landsgrenzen eindigden ze in een zomerhuis, omringd door niks behalve kalmte. Het thema stillness was dan ook snel gekozen. Voeg daar een vleugje jaren zeventig én een beetje Victoriaanse tijd aan toe en het geheel is spontaan hygge.

2 Zien: SAMSØE SAMSØE autumn/winter 2021
3 GANNI
ganni
LANA OHRIMENKO, Ganni

'Alles is dit seizoen anders', zei GANNI's hoofdontwerper Ditte Reffstrup, 'waar we normaal onze inspiratie halen uit reizen, mensen kijken en nieuwe plekken ontdekken, was een video call nu ons startpunt.' Door elkaars gevoelens te bespreken, was er één gevoel dat overheerste: liefde. Dit resulteerde in de LOVE FOREVER-collectie, gepresenteerd als live performance door artiesten Zsela, Deb Never en Coco O.

Een paar dingen vallen direct op: ten eerste, de net-niet-appeltjesgroene tint, die we eerder zagen bij Bottega Veneta, is niet meer weg te denken. GANNI's Ditte creëerde er zelfs een van-top-tot-teen-look mee. Ten tweede: de inspiratie die de ontwerper haalde uit de stijl van prinses Diana, te herleiden uit de paisley- en bloemenprints in de collectie. Hét bewijs dat de invloed van Netflix op mode groter is dan ooit.

4 Baum und Pferdgarten
baum und pferdgarten
Baum und Pferdgarten

Baum und Pferdgarten verlegde haar grenzen door 21 looks te tonen op 21 verschillende mensen op 21 verschillende plaatsen ter wereld. De inspiratie voor deze collectie kwam voort uit communities die leven aan de Deense kust, inclusief layering en trans-seasonal items.

Samengevat toont de Lockdown Show op welke manier we met zijn allen als wereldwijde community verbonden zijn. En ondanks het nieuwe format zal de digitale wereld nooit de fysieke aanrakingen kunnen vervangen. Dankzij deze show voelde het toch een beetje alsof de hele Baum Family samen was. Extra leuk: Vogue friend Oumayma Elboumeshouli was één van de - immer stijlvolle - modellen, naast andere bekende namen als Simon Nygard, Courtney Trop (Always Judging), Grece Ghanem en Maria Bernard.

5 Lovechild 1979
lovechild 1979
Lovechild 1979

Lovechild 1979's nieuwe collectie toonde het aanpassingsvermogen van mode op het nieuwe normaal. In plaats van op een catwalk, liepen de modellen door een verlaten aankomsthal van een vliegveld - een beeld dat we een dik jaar geleden onvoorstelbaar achtten. Het haalde herinneringen omhoog van alledaagse bezigheden zoals reizen en onderweg zijn; bezigheden waar we nu alleen maar naar verlangen. En mocht het oude leven zich weer hervatten, dan doen we deze bezigheden maar al te graag in een jaren zeventig pak van Lovechild 1979.

6 Stine Goya
stine goya
Stine Goya

Wederom bekende Stine Goya kleur, waar Scandinavische mode vooral bekend staat om haar ingetogenheid. De ontwerper haalde inspiratie uit de New Romantic-beweging uit de jaren tachtig en neo-noir glamour uit de jaren twintig van de vorige eeuw. Al met al resulteerde het in een uitbundige collectie, perfect geschikt om het leven in te vieren en omarmen. Stine Goya's Grunge Euphoria-collectie refereerde dan ook naar nachtclubs en het uitgaansleven in zijn algemeenheid, waar zelf-expressie de boventoon voert.

7 By Malene Birger
by malene birger
By Malene Birger

Grove texturen en uitvergrote details voerden de boventoon in de By Malene Birger-collectie. Oversized sjaals, enorme kragen, zware materialen en lange lijnen is wat de klok sloeg. Ondanks dat vormt de collectie een clean en minimalistisch geheel. Hoofdontwerper Maja Dixdotter benadrukte dat het de hoogste tijd is om stil te staan en eens goed om je heen te kijken, refererend naar de oh zo drukke levens die we leidden pre-pandemie. Stilstaan en goed naar deze collectie kijken is niets dan een feestje. Elk kledingstuk is met grote aandacht vervaardigd en bezit de meest unieke details. De aardse tinten en minimalistische vormen maken het een tijdloze collectie die het investeren waard is.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Fashion Week