Maria Grazia Chiuri brengt de duistere kant van sprookjes tot leven met de Dior Herfst/Winter 2021-collectie

Diors nieuwe Herfst/Winter 2021-collectie brengt een ode aan de duistere en sensuele kanten die deel uitmaken van onze fantasieën.

dior herfst winter 2021
Ludwig BONNET-JAVA

De laatste modeweek van de maand is alweer begonnen. En maandag presenteerde het Franse modehuis Christian Dior tijdens Paris Fashion Week haar nieuwste Herfst/Winter 2021-collectie. Plannen voor een intieme vertoning van de collectie waren er zeker. Maar helaas werd het creative director Maria Grazia Chiuri drie maanden voor de show duidelijk dat dat plan, door het coronavirus, in duigen zou vallen. Als succesvol plan b schakelde ze filmmaker Fabien Baron in voor het schieten van een film in het historische paleis van Versailles. Wederom wisten de creatievelingen een spraakmakende collectie én film te leveren. Die staande ovatie, waar we het in relatie met Dior vaker over hebben, is ook op deze collectie van toepassing.

Dior Herfst/Winter 2021: Disturbing Beauty

Waar Dior tijdens Paris Couture Week terug greep naar de tijd waarin bijgeloof onderdeel was van het dagelijks leven, gaat het modehuis tijdens Paris Fashion week een stap verder en laat Dior zich inspireren door fabels en sprookjes. Een kleurrijke en prinsesachtige collectie zien we alleen niet terug in de kostuums van de modellen. En dat komt vooral doordat Maria Grazia zich liet inspireren door de duistere kant die fantasieën, sprookjes en fabeltjes kunnen hebben. We zien de modellen verschijnen in bloedrode jurken met ruches, zwarte hoge boots en grijze mantelpakken. Een spraakmakende collectie die de creative director tijdens haar interview met Vogue omschrijft als een ode aan de minder mooie kanten waarover we als mensen beschikken.

Bekijk hieronder de hoogtepunten

Advertentie - Lees hieronder verder
1 Disturbing Beauty
dior herfst winter 2021
Ludwig BONNET-JAVA

In de korte film, geregisseerd door Fabien Baron, vertelt Dior het verhaal van een meisje dat zichzelf probeert te vinden. Om dat te bereiken, kijkt ze in de spiegel en ontdekt ze eigenlijk de minder mooie dingen die deel van haar uitmaken. 'Om je zelf te leren kennen moet je in de spiegel kijken. Af en toe is dat best schrikken, maar dat is wel hoe je jezelf ontwikkelt. Spiegels hebben we eenmaal nodig in het leven, zelfs als je je alleen op mode wilt focussen. Spiegels helpen bij karaktervorming', vertelt Maria Grazia Chiuri.

2 Château de Versailles
dior herfst winter 2021
Ludwig BONNET-JAVA

Diezelfde spiegels die we nodig hebben om onszelf te leren kennen, zien we ook terug in de film die werd geschoten in de spiegelzaal van de wereldberoemde en historische Versailles. 'Jarenlang woonden er vrouwen in dit paleis, ze schreven veel sprookjes. Die sprookjes moeten we nu gaan herschrijven. Het is tijd dat we beseffen dat zulke verhalen ook een donkere kant kunnen hebben.' Volgens de creative director kunnen we deze verhalen herschrijven door meer aandacht aan jonge vrouwelijke schrijfsters te schenken.

3 Deep dive in de archieven
dior herfst winter 2021
Ludwig BONNET-JAVA

'Voor de collectie wilde ik de geschiedenis van Dior in een nieuw jasje steken. De enige manier waarop een modehuis kan blijven bestaan, is door met zijn tijd mee te gaan.' Daar is Maria Grazia zeker goed in. Met haar voorgaande collecties weet ze de lat voor haar collega's in de industrie vaak hoger te leggen. En dat zonder de basis die Monsieur Dior haar achterliet uit het oog te verliezen. Voor de Herfst/Winter 2021-collectie dook Maria Grazia ook in de archieven van het modehuis. Heel wat stoffen werden al in collecties van Monsieur Dior gebruikt.

4 Educatieve sprookjes
dior herfst winter 2021
Ludwig BONNET-JAVA

Bij de vraag waarom een collectie die is geïnspireerd op sprookjes voornamelijk bestaat uit een donker kleurenpalet, antwoordt Maria Grazia het volgende: 'We begrijpen sprookjes tegenwoordig helemaal verkeerd. We zijn vergeten dat sprookjes, van origine, juist een duistere kant hebben. Ze zijn educatief en leren ons over de verschillende dimensies van het leven. Ze belichten het goede én het slechte. Juist daarom koos ik voor donkere kleuren. Ik wilde sprookjes vanuit een ander perspectief laten zien.'

5 Sensualiteit
dior herfst winter 2021
Ludwig BONNET-JAVA

Natuurlijk is er in de collectie, die een licht schijnt op het duister, ook plek voor de liefde. Hetgeen dat volgens de ontwerpster als enige het duister kan verdrijven. De zwierige jurken en geborduurde blousen ogen in deze collectie dan ook een stuk sensueler dan we gewend zijn van het modehuis. Dat komt vooral door de tijd waarin we ons nu begeven. 'Ik ben helemaal niet gewend om zo afstandelijk te zijn. Waar ik vandaan kom, knuffelen en zoenen we elkaar. Dat hebben we nu ook nodig, want liefde is het enige wat het duister om kan zetten in licht.'

6 Bekijk hier de Dior Herfst/Winter 2021-film
This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Fashion Week