Op een rij: alle onmisbare highlights van Fashion Week, zodat je in één klap bij bent

Anno 2021 niet zozeer voor dat praatje bij het koffiezetapparaat, maar gewoon, voor jezelf.

chloé x sheltersuit samenwerking
Tony Docekal + Sheltersuit

Beperkingen omdraaien en er je voordeel mee doen, zo stond Dries van Noten in deze modeweek. En hij lijkt niet de enige: talloze mode-ontwerpers lijken zich over te geven aan 'het nieuwe normaal', wat dat ook moge betekenen. Creativiteit was er in ieder geval in overvloed, van Parijs tot Milaan. Een doorsnee seizoen was het niet, maar aan prikkels voor de (mode)ziel geen gebrek.

Fashion week 2021

Zo zette Chloé haar collectie deels in het teken van het goede doel, terwijl andere modehuizen vooral door een feestelijke toekomstbril keken. Wie een blik op de shows werpt, kan niet om de glitters en felgekleurde oogschaduws heen. En dat is maar goed ook: de wereld heeft behoefte aan perspectief, en hoopvolle collecties kunnen daar zeker een steentje aan bijdragen. Vogue selecteert daarom alvast de hoogtepunten van Fashion Week voor je, zodat je in één klap bijgepraat – en instant een stuk vrolijker – bent.

Advertentie - Lees hieronder verder
1 Chloé
chloé aw 21
Chloé

De allereerste show van nieuwe hoofdontwerper Gabriella Hearst. Met een Nederlands tintje: de patchworkjassen en tassen gemaakt van geüpcyclede restmaterialen uit eerdere collecties zijn een samenwerking met Shelter Suit van ontwerper Bas Timmer. De non-profit die jassen met aanritsbare slaapzakken maakt voor daklozen en vluchtelingen. Voor iedere Shelter Suit-rugzak die verkocht wordt door Chloé, maakt Bas twee Sheltersuits die terechtkomen bij daklozen.

2 Gigi Hadid

Gigi Hadid is voor het eerst weer terug op de catwalk na de bevalling van dochter Khai afgelopen september. Ze sloot de Versace-show in Milaan, mét nieuw rood haar (dat, uiteraard, voor flink wat Beth Harmon-referenties zorgde). Een sexy seventies collectie met in de hoofdrol een gloednieuw monogram genaamd La Greca. De felgekleurde oogschaduw deed meteen verlangen naar een heel ver verleden, toen partylooks nog wél tot de orde van de dag behoorden.

3 Proenza Schouler
proenza schouler aw21
Daniel Shea / Proenza Schouler

Ware dit een normaal seizoen geweest, dan was Ella Emhoff's eerste modellenklus talk of the shows geweest. Toch maakte de stiefdochter van Kamala Harris net zoveel indruk op de collectievideo die Proenza Schouler lanceerde. Jack McCollough en Lazaro Hernandez kropen speciaal achter Zoom om hun AW21-lijn toe te lichten, waar 'balans' als een van hun grootste thema's uit de bus kwam.

4 Napraten met Prada

Na hun digitale modeshow kwam Prada op de proppen met Prada Intersections, om in stijl na te praten over de collectie. Co-creative directors Miuccia Prada en Raf Simons gingen daarvoor in gesprek met een leuk panel, met onder meer Euphoria's Hunter Schafer en architect en schrijver Rem Koolhaas. De groep had een hoop te bespreken: zo kwam Prada dit seizoen met de meest ingenieuze handtas ooit, en feestelijke post-lockdown locks om uren in te dansen.

5 Coperni
coperni aw21
Coperni

De catwalk van Coperni werd verlicht door 36 elektrische auto’s. Met maximaal twee gasten per auto, en een PCR-geteste chauffeur. Begrippen als 'vrijheid' en 'nachtleven' sloegen hier verder de klok, met model Mica Argañaraz in een splinternieuwe naked dress als ultiem hoogtepunt. Sébastien Meyer en Arnaud Vaillant weten wel hoe ze een verlangen moeten vangen in een jurk (en een compleet viral look op Instagram kunnen scoren).

6 Uitnodigingen

Hoewel een fysieke fashion week enorm werd gemist, maakten prachtige (creatieve!) uitnodigen een hoop goed. Denk bijvoorbeeld aan Loewe, die hun lookbook in een krant vingen, of Hermès, die donuts (in mandarijn-crème) per post verstuurden. Prada ontwierp op hun beurt een met fake fur versierde doos, vol treats van Marchesi (dé patisserie van Milaan).

7 Dries van Noten

Dries van Noten bleef voor zijn Herfst/Winter-2021 collectie ver weg van de catwalk, en produceerde een groots opgezette video. Hij bracht 47 dansers en modellen samen op het podium van theater deSingel in Antwerpen, en liet het meesterwerk door regisseur en fotograaf Casper Sejersen vastleggen. ‘De sfeer doet me heel erg denken aan het begin van de jaren tachtig,' vertelt Van Noten in een interview met Suzy Menkes. 'Er waren enorm veel beperkingen en restricties. Maar die moet je omdraaien en er je voordeel mee doen.'

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Fashion Week